Cancerul de piele este frecvent întâlnit în România, însă soluții de tratament există. Datorită noilor terapii, pacienții au șanse de vindecare mult mai mari, iar speranța de viață în rândul acestora a crescut semnificativ. Dacă este depistat la timp, cancerul de piele se poate vindeca. Un pacient care suferă de această afecțiune are nevoie de o echipă multidisciplinară pentru ca șansele de reușită în tratament să fie cât mai mari, dar trebuie să dispună și de cele mai eficiente soluții de tratament. Cum se tratează astăzi cancerul de piele? Aflăm de la dr. Cristian Tuță, medic specialist oncolog la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, secția Oncologie Medicală.
Cancerul este o afecțiune de care cei mai mulți dintre noi încă ne temem și asta din cauza avansării rapide a bolii fără semne clinice. Din păcate, cancerul ajunge să provoace simptome abia în stadiile finale de boală, când este mult mai dificil să intervenim cu tratament și afecțiunea să se vindece. De aceea, orice tip de cancer, inclusiv cancerul de piele, necesită o abordare multidisciplinară, o echipă medicală formată din: dermatolog, anatomopatolog, chirurg, oncolog și chiar radioterapeut.
„După stadializare, abordarea neoplaziilor cutanate ar trebui să fie multidisciplinară. Algoritmul de tratament ar trebui să fie: dermatolog pentru biopsie, anatomopatolog pentru confirmare, chirurg pentru stadiile operabile, apoi oncolog pentru aplicare sistemică, radioterapeut pentru cazurile selectate”, spune dr. Cristian Tuță, medic specialist oncolog la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, secția Oncologie Medicală.
Chirurgia în tratarea cancerului de piele
În ceea ce privește vindecare cancerului, șansele de reușită sunt mult mai mari dacă se intervine chirurgical, adică tumora este eliminată complet și cancerul nu mai avansează. Există mai multe metode chirurgicale pentru tratarea cancerului de piele: excizia largă (în primele stadii), limfadenectomia, metoda micrografică Mohs, chiuretajul și electrodesicarea.
„Chirurgia are ca scop vindecarea prin eliminarea completă a tumorii. Se practică excizia largă, cu margini de rezecție negative, pentru stadiile incipiente. Limfadenectomia (excizia ganglionară) pentru ganglionul santinelă (prima stație ganglionară apropiată de zona unde s-a aflat tumora).Altă metodă chirurgicală este cea micrografică Mohs, procedură chirurgicală completă de evaluare a marginii de rezecție în timpul intervenției. O altă metodă de tratament chirurgical este chiuretajul și electrodesicarea, care constă în răzuirea formațiunii tumorale urmată de cauterizarea zonei. De asemenea, chirurgia poate avea rol de reconstrucție sau, în cazuri excepționale, de rezecție a metastazelor unice”, precizează dr. Cristian Tuță.
Cum tratăm cancerele bazocelulare și spinocelulare?
Intervenția chirurgicală împreună cu radioterapia permite pacienților cu cancer bazocelular sau spinocelular să aibă șanse foarte mari de vindecare, dar și să prevină recidivarea bolii. În cazul pacienților care se află în stadii metastatice, există terapia imunoterapică cu Cemiplimab, care este asigurată de Programul Național de Sănătate.
„Pentru cancerele bazocelulare și spinocelulare, rata de vindecare este foarte mare după intervenția chirurgicală radicală. Se poate consolida cu radioterapia și are scopul de a împiedica apariția recidivelor locale. Pentru pacienții diagnosticați cu cancer bazocelular sau spinocelular, pentru acel procent de până în 2% care metastazează, medicii oncologi din România au la dispoziție tratamentul imunoterapic cu Cemiplimab rambursat integral prin Programul Național de Sănătate”, explică medicul oncolog.
Cum tratăm melanomul malign?
Tratarea melanomului malign se face, în momentul de față, conform ghidurilor internaționale. Prin urmare, pacienții beneficiază de tratament medicamentos imunoterapic, dar și de terapie moleculară țintită după intervenția chirurgicală sau în stadiile metastatice. În ceea ce privește cancerul cutanat cu celule Merkel în stadii avansate, pacienții au la dispoziție tratamentul imunoterapic cu Avelumab.
„În ceea ce privește tratamentul melanomului malign, s-au produs modificări semnificative astfel încât putem spune că suntem aliniați cu ghidurile internaționale. Astfel, avem la dispoziție, în funcție de profilul molecular al bolii, medicație imunoterapică și terapia moleculară țintită, asta pentru stadiile postoperatoriu, în adjuvanță până la 12 luni, cât și pentru stadiile metastatice. În cazul cancerului cutanat cu celule Merkel, abordarea terapeutică în stadiile metastatice se poate face cu Avelumab, un tratament imunoterapic”, afirmă dr. Cristian Tuță, medic specialist oncolog la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.
„Speranța de supraviețuire a pacienților cu melanom malign, stadiul IV, a crescut spectaculos”
Cu ajutorul noilor terapii, speranța de viață a crescut semnificativ mai ales în cazul pacienților cu melanom malign aflați în ultimul stadiu de boală. Dacă înainte vorbeam de o perioadă de șase-opt luni fără tratament, acum pacienții pot să își continue viața chiar și ani de zile cu ajutorul terapiei moleculare țintite și imunoterapiei.
„Terapia moleculară țintită se face cu administrare orală prin combinația Trametinib + Dabrafenib. Ca imunoterapie avem Pembrolizumab și Nivolumab atât ca monoterapie, cât și în asociere cu Ipilimumab. Având la dispoziție aceste terapii inovatoare, speranța de supraviețuire a pacienților cu melanom malign, stadiul IV, a crescut spectaculos de la numai șase-opt luni fără tratament, cât era în trecut, la perioade de ordinul anilor”, precizează medicul oncolog.