Toxiinfecția alimentară este o problemă cu care fiecare dintre noi ne-am confruntat la un moment dat în viață și poate că, de multe ori, nu am știut cum să acționăm corect. Cel mai des, toxiinfecțiile alimentare apar în timpul verii, mai ales când suntem în vacanțe și facem combinații alimentare nepotrivite. Ca să fii pregătit în cazul în care te confrunți cu această problemă, îți oferim câteva sfaturi legate de măsurile pe care le poți lua pe moment, până să ajungi la un specialist.
Toxiinfecție alimentară? Bea cât mai multe lichide!
Știm foarte bine că trebuie să bem multă apă pentru a ne menține sănătoși, însă cu atât mai mult trebuie să facem asta dacă ne confruntăm cu o toxiinfecție alimentară. Vărsăturile și diareea, simptome specifice infecției alimentare, provoacă deshidratare. Prin urmare, trebuie să bem lichide: apă, sucuri de fructe, apă de nucă de cocos, ceai de mentă, mușețel sau păpădie pot fi de ajutor în această situație.
„În primul rând, hidratarea. Se recomandă consumul de băuturi sportive bogate în electroliți, sucuri de fructe și apă de nuca de cocoș care pot restabili nivelul de carbohidrați și pot ajută în combaterea oboselii. Evită cofeină, care poate irita tractul digestiv. Ceaiurile decofeinizate, cu ierburi liniștitoare, cum ar fi mușețelul, mentă și păpădia pot ameliora simptomele și pot ajută la calmarea stomacului deranjat”, spune dr. Alina Bădescu, medic specialist gastroenterolog, doctor în științe medical la Centrul Medical Mogoș Med.
Cum ajută sărurile de rehidratare?
Sunt situații în care deshidratarea este severă și atunci pacientul trebuie să consume soluții de rehidratare care ajută la restabilirea echilibrului hidroelectrolitic. Sunt multe variante pe piață, de aceea este bine să consultăm medicul înainte de a acționa singuri. Administrarea acestora se face după fiecare scaun diareic și numai în cazurile în care deshidratarea este severă.
„Deshidratarea este cea mai frecventă complicație și, în cazuri extreme, poate fi fatală. Este recomandată folosirea soluțiilor speciale pentru rehidratare, concepute special pentru restabilirea echilibrului hidroelectrolitic, siropuri rehidratante (SunLyte, hidrasec), pentru fiecare scaun diareic este indicat consumul unui pahar mare de astfel de sirop. Trebuie evitate băuturile energizante, carbogazoase și sucurile din fructe care conțin prea mult zahăr și prea puțini electroliți. În cazurile mai puțin grave sunt folosite băuturi preparate în casă, precum ceaiurile îndulcite, compoturile proaspete sau zeamă de legume”, afirmă dr. Alina Bădescu, medic specialist gastroenterolog.
Ce alimente sunt recomandate?
Lista alimentelor pe care pacienții nu au voie să le consume este destul de lungă, așa că mulți se întreabă ce pot să mănânce, de fapt, în această perioadă. Simptomele deranjante și persistente îi fac pe pacienți să fie temători în ceea ce privește alimentația, însă medicul ne recomandă să includem în dieta noastră alimente solide, care se digeră ușor și care nu conțin grăsimi.
„Este recomandat să introducem în dietă alimente solide, produse simple de digerat, sărace în grăsimi, până când diareea și vărsăturile se remit, cum ar fi: biscuiții cu sare, pâinea prăjită, bananele, orezul, piureul de cartofi, legumele fierte, supă de pui, sucurile diluate de fructe. Este recomandată evitarea consumul de alimente mai greu de digerat, precum: produse lactate, în special lapte și brânzeturi; alimente grase; alimente prăjite; alimente foarte condimentate sau picante; alimente bogate în zahăr; cafeină; alcool”, precizează medicul gastroenterolog.