Guta. Cum se tratează?

Guta sau boala oamenilor bogați, așa cum este cunoscută de mulți dintre noi, este o afecțiune des întâlnită în rândul populației din România. Un nivel crescut al acidului uric din sânge poate fi punctul de plecare către diagnosticul gutei, însă pacienții tind să nu bage în seamă valorile crescute ale acestuia pentru că nu au simptome. În timp, boala își face simțită prezența prin apariția unor dureri extrem de puternice la nivelul articulației degetelor mari de la mâini și picioare. Tratamentul acestei afecțiuni constă în medicație antialgică și, piesa de rezistență, terapia fizicală. Ce este aceasta? Cum ajută pacienții cu gută? Vezi în articolul de mai jos.

Tratamentul medicamentos și recuperarea medicală

Pacienții cu gută au dureri groaznice la nivel articular, deci primul pas constă în diminuarea simptomelor neplăcute. Cu cât puseele apar mai des, cu atât intensitatea durerii este mai mare și evoluția bolii este mai rapidă, deci este esențial să acționăm imediat. Pe lângă medicație, specialistul va recomanda și recuperare medicală. Fizioterapia ajută la diminuarea durerilor, dar și la prevenirea și tratarea deteriorării structurale a articulației.

„Mai întâi trebuie să scăpăm de durere, de modificările articulare pentru că acestea continuă și după încetarea puseului de durere. Odată ce puseul este din ce în ce mai des, atunci modificările sunt din ce în ce mai serioase. În afară de tratamentul medicamentos, vorbim și de tratamentul fizical, de fizioterapie. Îl putem aplica atât în perioada acută și se bazează pe forme de terapie fizicală care scad durerea și inflamația, cât și în formele cronice, atunci când începe deteriorarea structurală a unei articulații. La Prima Clinic, găsim forme de terapie fizicală care se adresează și care pot influența atât simptomele din puseu, cât și din perioada intercritică, deci în perioada de acalmie”, spune dr. Daniela Matei, medic primar reabilitare medicală la Centrul Medical Prima Clinic.

Importanța terapiei fizicale la pacienții cu gută

Terapia fizicală este ideală pentru pacienții cu gută pentru că ajută la diminuarea durerii, dar și la reducerea tratamentului medicamentos. În plus, hrănește articulația afectată și contribuie la procesul de vindecare.

„Tratamentul de recuperare este unul adjuvant în cazul gutei. Dacă este să ținem cont de mecanismele prin care influențează diversele proceduri, diversele forme de terapii, atunci ne dăm seama că este important. Există forme de terapie care influențează durerea și atunci cantitatea de antialgic pe care pacientul și-o administrează scade. Tratamentul fizical poate influența inflamația articulară, scade cantitatea de tratament, poate hrăni suplimentar articulația și atunci modalitatea de refacere este una mai bună. Deci este foarte important ca pacienții să știe că, pe lângă tratamentul medicamentos, pot beneficia și de tratament fizical”, precizează dr. Daniela Matei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Operația de cataractă. Ce trebuie să știi?

Next Post

Toxiinfecția alimentară. Ce săruri de rehidratare și alimente te ajută?

Related Posts
Verified by MonsterInsights