Senzația de amorțire și de furnicături la nivelul membrelor sunt simptome care nu trebuie neglijate de pacienți. În spatele lor se pot ascunde o multitudine de afecțiuni care creează probleme grave dacă nu se intervine din timp. De ce apar amorțelile și furnicăturile la mâini și picioare? Când ne adresăm medicului? Care sunt metodele de tratament? Ce putem face ca să prevenim apariția acestor simptome? Ne spune dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog, într-un interviu acordat Media10.
Media10: Mulți pacienți spun că simt amorțeală și furnicături la nivelul membrelor. Ce înseamnă asta?
Dr. Cristina Ene: Amorțeala este acea senzație pe care o resimțim la nivelul membrelor atunci când sensibilitatea în zonele respective este redusă, adică nu mai simțim la fel anumite lucruri. Furnicăturile sunt acele senzații de ace la nivelul membrelor care pot însoți senzația de amorțeală. Întotdeauna întrebăm pacienții dacă au senzații de furnicături, amorțeală sau chiar ambele. În 70% din cazuri vin împreună, în funcție de cauza care le generează.
Cauzele amorțelii și furnicăturilor la nivelul membrelor
Media10: Care sunt principalele cauze ce duc la apariția acestor simptome?
Dr. Cristina Ene: Senzația de amorțeală poate să fie cauzată de o poziție vicioasă. Ni se întâmplă să dormim și să ne trezim cu un picior sau o mână amorțită pentru că în timpul somnului am ținut membrul într-un mod eronat și nervul care transmite impulsurile către partea respectivă a corpului a fost comprimat. Este o senzație comună, pe care o avem cu toții și care trece rapid de la sine. În schimb, dacă vorbim de senzația de amorțeală care nu trece de la sine, care are un debut brusc și este repetitivă, constantă, este însoțită de furnicături, durere, atunci sunt mai multe cauze.
În primul rând, avem cauzele mecanice și aici vorbim de discopatii, adică tot ceea ce înseamnă afectarea coloanei vertebrale, cervicală sau lombară. În momentul în care canalul vertebral se îngustează din cauza deplasării vertebrelor sau a discului, acestea vin în contact cu rădăcina nervoasă a nervilor, pe care le irită, comprimă sau chiar stenozează, lezându-le structura, iar pe tot traiectul deservit de acești nervi apar senzații de amorțeală, furnicături sau chiar durere. În al doilea rând, putem vorbi de sindromul de tunel carpian, a doua cea mai frecventă cauză mecanică. Acesta presupune comprimarea nervului median la nivelul pumnului din cauza suprasolicitării articulației. Sindromul de tunel carpian este întâlnit, de obicei, la pacienții care lucrează foarte mult cu mâinile (în construcții, agricultură) sau care fac mișcări repetitive cu acestea.
Pe de altă parte, avem cauzele metabolice, cum este diabetul zaharat. Nivelul crescut al glicemiei din sânge alterează pereții vaselor de sânge care vascularizează și hrănesc nervii periferici, implicit o vascularizație deficitară și, să îi spunem așa, o hrănire deficitară a acestor nervi, vor duce în timp la leziuni structurale ai acestora și implicit la apariția senzațiilor de amorțeală și furnicături. Mai putem vorbi de bolile autoimune, cum este poliartrita reumatoidă sau scleroza multiplă. O altă cauză metabolică este dată de consumul excesiv de alcool care dă neuropatie periferică. De asemenea, deficitele de vitamine, cum sunt cele din complexul de B-uri, pot surveni primar din cauza unei alimentații deficitare, în contextul unor alte boli sau obiceiuri nesănătoase în care există o depletie metabolică a acestora cum este, de exemplu, consumul de alcool.
Ce boli se pot ascunde în spatele acestor simptome?
Media10: Ce afecțiuni ne pot indica mâinile și picioarele amorțite?
Dr. Cristina Ene: Sindromul de tunel carpian poate să fie primar, prin folosirea excesivă a mâinilor, sau poate fi dat de o boală, cum ar fi poliartrita reumatoidă, boala articulară autoimună, sistemică. Artrita reumatoidă este o boală ce afectează în special articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor, o boală caracterizată prin distrucția articulară, cu efecte ireversibile. În cadrul acestei boli, articulațiile sunt dureroase și tumefiate (inflamate). În momentul în care avem o inflamație la nivelul articulației pumnului, automat zona de trecere a nervului median este comprimată și funcția acestui nerv este alterată.
Foarte important este modul în care debutează aceste amorțeli și parestezii pentru că putem vorbi și de accident vascular cerebral. Dacă debutul este brusc, ne pierdem sensibilitatea dintr-o dată, avem probleme în vorbire, în menținerea poziției verticale (în picioare), trebuie să mergem de urgență la medic. La nivelul mâinilor, cel mai frecvent vorbim de discopatiile cervicale și de sindromul de tunel carpian. La picioare, dincolo de discopatiile lombare, a doua cea mai frecventă cauză este diabetul zaharat, următoarea fiind tulburările date de consumul de alcool.
Vizita la medic este obligatorie când apar simptomele
Media10: Când ar trebui să ne adresăm unui medic?
Dr. Cristina Ene: Dacă debutul acestor simptome este brusc și cu intensitate mare, trebuie mers de urgență la medic pentru că există posibilitatea unui accident vascular cerebral. Cu cât acționăm mai repede, cu atât recuperarea este mai rapidă. Pe de altă parte, dacă vedem că amorțeala este însoțită de furnicături, durere și este constantă sau apare foarte des într-o zi fără să fie determinată de anumite mișcări, atunci trebuie mers la medic și identificată cauza. În principiu, majoritatea pacienților se adresează către neurolog în această situație. Trebuie înțeles că toată această poveste se bazează pe lezarea nervilor periferici. Este ca la o rădăcină de floare. Dacă lăsăm rădăcina să se usuce, floarea va înflori mult mai greu, va dura mai mult timp.
În ceea ce privește prezentarea la medicul reumatolog, pacienții ajung aici pentru că citesc pe internet, aud de la alte persoane că ar putea fi vorba de o cauză articulară sau când senzația de amorțeală și furnicătură este însoțită de durere. Dacă au doar amorțeli sau furnicături, majoritatea se îndreaptă către neurolog. În momentul în care apare și durerea articulară, tind să se îndrepte și către reumatolog.
„Trebuie să existe o colaborare atât medic-pacient, cât și medic-medic”
Media10: Ce analize și investigații sunt necesare pentru a depista cauzele apariției amorțelii și furnicăturilor la nivelul membrelor?
Dr. Cristina Ene: Anamneza și istoricul pacientului sunt cele mai importante pentru depistarea cauzei, efectuarea investigațiilor și, ulterior, administrarea tratamentului potrivit. Stăm de vorbă cu pacientul pentru a înțelege cum, când și de ce apar aceste simptome, încercăm să legăm totul și de celelalte afecțiuni pe care le are pacientul. Acesta este primul pas. Ulterior, recomandăm investigațiile uzuale, adică analizele de sânge, unde putem determina valorile vitaminei B12. Dacă suspectăm discopatii cervicale sau lombare, efectuăm teste imagistice cum sunt examenul radiologic clasic sau testele imagistice prin rezonanță magnetică (RMN). De asemenea, putem recomanda efectuareaa electromiografiei, un test care ne arată cum se transmite impulsul nervos de la rădăcina nervului până în periferie. Dacă observăm că impulsul se transmite destul de slab, cu anumite deficiențe, în mod cert avem o leziune la nivelul nervului și în funcție de unde este blocajul putem să descoperim cauza.
În plus, este foarte importantă colaborarea între noi, ca specialiști. Pacientul vine la reumatolog cu o problemă, facem teste și, în funcție de rezultate, colaborăm fie cu neurologul, fie cu medicul chirurg, neurochirurg dacă este vorba de o hernie de disc care trebuie operată. Putem colabora și cu medicii de chirurgie plastică sau chirurgie generală pentru decomprimarea nervului când vorbim de sindromul de tunel carpian. Deci trebuie să existe o colaborare atât medic-pacient, cât și medic-medic.
Deficitul vitaminei B12 poate fi una dintre cauze
Media10: Amorțirea mâinilor și picioarelor poate fi determinată și de un deficit de vitamine. Ce vitamine ajută la menținerea sănătății articulare?
Dr. Cristina Ene: Vitamina B12 este implicată în regenerarea și formarea tecii de mielină –învelișul fibrelor nervoase care contribuie la transmiterea corectă a impulsului nervos – ca o autostradă pentru impulsul nervos. În momentul în care avem un deficit, transmiterea impulsului nervos este deficitară sau chiar blocată și apar acele senzații de amorțeli, furnicături sau chiar putem să avem un control slab al motricității. Suplimentarea vitaminei B12 prin alimentație, dar și prin suplimente naturale poate să ne ajute să recuperăm aceste deficiențe.
Trebuie să identificăm cauza și apoi să o tratăm
Media10: În ce constă tratamentul amorțelii și furnicăturilor de la nivelul membrelor?
Dr. Cristina Ene: În cazul în care avem deficit de vitaminele din grupul B, suplimentarea acestora poate rezolva problema. Dacă vorbim de afectarea coloanei vertebrale (cervicale, lombare, toracale), tratamentul poate să fie conservator prin administrarea de antiinflamatoare, antialgice sau miorelaxante. Atunci când apare amorțeala, nervul este un pic lezat și trebuie să suplimentăm cu vitaminoterapie de grup B. Pe de altă parte, dacă este în stadiul operabil, chirurgia ne ajută foarte mult.
Dacă vorbim de sindromul de tunel carpian, putem utiliza vitaminoterapia, tratament antiinflamator ca să decomprimăm zona respectivă în cazul în care avem o inflamație sau tratament chirurgical. Să nu uităm că există medicamente, gabapentină sau pregabalin, care ajută la blocarea sau diminuarea transmiterii anormale a impulsurilor nervoase și pot ajuta inclusiv la ameliorarea senzației de amorțeli sau furnicături. În tratamentul discopatiilor cervicale sau lombare, recomand pacienților să facă kinetoterpie. Aceasta ajută foarte mult, mai ales la decomprimarea nervilor.
În cazul pacienților cu diabet, tratamentul constă în controlarea afecțiunii, a glicemiilor. De asemenea, persoanele care consumă alcool în exces trebuie să renunțe la acest viciu. De multe ori, chiar dacă pacientul renunță la alcool, simptomatologia persistă în continuare pentru că nervii sunt foarte afectați.
„Sunt pacienți care se lovesc sau se taie și nu simt”
Media10: Ce complicații pot să apară dacă nu mergem la medic și nu urmăm un tratament?
Dr. Cristina Ene: Lezarea nervilor va duce la dureri din ce în ce mai mari, inclusiv la paralizie și la imposibilitatea folosirii acelui membru. În cazul consumului cronic de alcool și al diabetului, când vorbim de polineuropatie periferică, este foarte important de știut că majoritatea cazurilor se asociază nu doar cu furnicături și amorțeli, ci și cu lipsa sensibilității. Sunt pacienți care se lovesc sau se taie și nu simt. De aici, pot să apară complicații: plăgi netratate care duc la infecții, necroze, ulterior cu necesitate de amputare. Sunt adevărate traume care pot fi evitate prin controlarea glicemiei și a consumului de alcool.
Recomandări pentru pacienți
Media10: Ce putem face ca să prevenim amorțirea membrelor?
Dr. Cristina Ene: Trebuie să înțelegem că alimentația este de bază. Suntem o treime ceea ce moștenim, o treime ceea ce mâncăm și o treime cum avem grijă de corpul nostru. Nu putem interveni asupra moștenirii genetice, însă putem interveni asupra alimentației și stilului de viață. Trebuie să avem o alimentație sănătoasă care să nu influențeze apariția afecțiunilor. Dacă avem deja diabet, trebuie să îl ținem sub control. De asemenea, să reducem consumul de alcool cât putem de mult și să renunțăm la fumat. Este important să avem o dietă echilibrată, fără excese, să consumăm fructe, legume, carne, dar cu moderație.
Pe de altă parte, prezentarea la medic atunci când apar simptomele ar trebui să fie făcută cât mai devreme. Astfel, recuperarea va fi mult mai bună. Dacă vorbim de bolile autoimune, putem suplimenta cu vitaminoterapie de grup B sau kinetoterapie pentru ameliorarea amorțelilor și furnicăturilor, dar, totuși, tratamentul dat de medic pentru boala care a dus la apariția acestor simptome trebuie urmat cu strictețe.