O igienă orală corectă se învață de la cele mai mici vârste, pentru că sănătatea orală ne influenţează sănătatea generală pe tot parcursul vieţii. Dinții temporari sunt la fel de importanți ca dinții permanenți. De altfel, unul dintre secretele pentru dinți permanenți sănătoși sunt dinții de lapte fără probleme, întrucât acestea se transmit dinților definitivi ce urmează să erupă. Cum avem grijă corect de sănătatea dinților la copii? Cu ce regularitate trebuie să mergem cu copilul la stomatolog? Ce presupune metoda sigilării dinților la copii și cum ajută? Cum se poate trata caria la copii fără să simtă durere, cu ajutorul inhalosedării? Sunt doar câteva dintre întrebările la care găsim răspunsurile corect de la dr. Alice Petrache, medic stomatolog la Dr. Leahu Clinici Dentare Craiova.
Media10: Când ar trebui să venim pentru prima dată cu copilul la un medic stomatolog?
Dr.Alice Petrache: Prima vizită ar trebui să fie recomandată de către medicul de familie sau medicul pediatru în jurul vârstei de șase luni. Sunt cazuri în care părinții vin și mai devreme cu copilul la stomatolog, pentru că bebelușul se naște cu așa numiții dinți natali. Este foarte important ca mama să învețe de la medicul stomatolog să îi asigure copilului o igienă orală bună, (cu ce trebuie să o facă, când trebuie să o facă), astfel încât cumva să pregătească teritoriul, să fie cât mai curat, pentru dinții care apar la șase luni.
Media10: Cu ce regularitate trebuie, apoi să meargă cu copilul la stomatolog?
Dr.Alice Petrache: Depinde foarte mult de problemele pe care copilul le are, dar în principiu se recomandă vizite din 3 în 3 luni și pe parcurs se pot rări vizitele la medicul specialist. După șase ani, putem să mai rărim vizitele, adică să vină o dată la șase luni, exact ca și la adulți. Am zis mai devreme că depinde de copil, pentru că dacă avem un copil care nu are o igienă bună orală, alimentația nu este foarte una sănătoasă, apar cariile devreme și este foarte important să le tratăm la timp. Cariile care apar după vârsta de patru ani, sunt cele care apar între dinți, așa numitele carii proximale, care nu sunt vizibile de către mamă și pe care le putem vedea doar în urma unei radiografii. De aceea, un consult făcut la timp este important.
Alimentația copilul este foarte importantă pentru sănătatea dentară
Media10: Cât de nociv este zahărul pentru sănătatea dentară?
Dr.Alice Petrache: Foarte nociv, pentru că, pe lângă zahăr, se mai introduc și acei îndulcitori, iar bacteriilor din cavitatea orală, din placa bacteriană, le place foarte mult dulcele și atunci, cu cât cantitatea de zahăr este mai mare (însemnând caramele, jeleuri, acadele, continuăm cu partea de patiserie în care și acolo sunt o grămadă de îndulcitori) cu atât apar mai multe carii și mult mai devreme. Alimentația copilul este foarte importantă pentru sănătatea dentară. Copilul trebuie învățat să mănânce fructe și legume, pentru că ajută foarte mult și la mobilitatea dinților. În jurul vârstei de șase-șapte ani copiilor trebuie să le pice dinții de lapte, numai că în ultima perioadă întâlnim frecvent copiii cărora nu le mai pică dinții, pentru că nu au avut o alimentație care să îi ajute în acest sens, în acest proces natural. Din supraprotecție, de teamă unele mame nu dau anumite alimente copiilor de teamă să nu se înece, dar culmea le dau să mănânce jeleuri. Consumul de legume, fructe face să existe o musculatură la nivelul cavității orale care să determine plecarea dinților de lapte.
Media10: Ce se poate face în cazul copiilor la care dinții de lapte nu pică natural, la timp, apar peste ei, forțat ceilalți dinți?
Dr.Alice Petrache: Sunt situații în care dinții de lapte nu se mișcă și aici mă refer la grupul frontal inferior, iar cei permanenți erup în spate și atunci este nevoie să îi ajutăm noi să plece. Sunt situații în care părinții nu vin cu copiii la medic la timp, erup și ceilalți dinți și stau așa, până la adolescență când apelează la un aparat dentar, pentru a alinia dinții și atunci tot se ajunge la extracție.
Folosiți pasta de dinți cu fluor
Media10: Cum prevenim apariția cariei la copii?
Dr.Alice Petrache: În primul rând, trebuie să folosim de la vârste mici, de la câteva luni de zile și mai ales de când apar primii dinți, la șase luni, pastă de dinți cu fluor. Sunt situații în care mamele vin și spun că nu au folosit niciodată o pastă de dinți cu fluor, pentru că le este frică că fluorul le face rău. Nu! Este foarte bine să înțelegem că fluorul, în cantitate mică, nu face rău. Sunt zone ale țării în care fluorul este introdus în apă potabilă, pentru a preveni apariția cariilor. Deci, este recomandat să folosim o pastă de dinți cu fluor, să folosim la început o periuță degetar pentru că, fiind mic copilul, trebuie să aibă niște perii de silicon care să ajute la gingiilor și la erupția dinților, după care treptat trecem la o periuță normală pentru vârsta copilului. Trebuie să avem foarte mare grijă ca periajul să fie efectuat corect de către mamă dimineața și seara. Este importantă și alimentația copilului. Sunt mame cărora le convine să alăpteze noaptea, dar trebuie este bine să îl alăpteze noaptea până la șase luni. După șase luni, laptele trebuie întrerupt noaptea. Continuarea alăptării la vârsta de un an, doi ani, trei ani, lipsa periajului și a folosirii unei paste de dinți cu fluor duc la apariția cariei de biberon, care este favorizată și pentru apariția cariilor la dinți de lapte.
Sigilarea dinților. Ce presupune și când se recomandă
Media10: Sunt mulți părinți care aleg metoda sigilării dinților/măselelor pentru copiii lor. Ce presupune ea și când apelăm această soluție?
Dr. Alice Petrache: Problemele stomatologice ale celui mic din viitor pot fi prevenite prin realizarea unor sigilări dentare. Numărul dinților la care se poate aplica depinde de cât de predispus este copilul la apariția cariilor dentare. Sigilarea dinților este un proces foarte rapid și nedureros, care ajută la prevenția cariei dentare atât la copii, cât și la adulți. De asemenea, sigilarea dentară scade riscul potențialelor probleme ce ar putea apărea la dentiția de lapte și, implicit, a dentiției permanente. Este bine să le povestim mamelor despre sigilarea chiar de la apariția primilor dinți, dinții de lapte, de când apar măseluțele. Sigilarea este o metodă de prevenire foarte bună, până când considerăm că acel copilul își efectuează corect periajul. Sigilarea se poate face de la vârste destul de mici, trei-patru ani. Sigilarea dentară este un strat protector aplicat pe suprafața dinților, cu scopul de a ține departe resturile de mâncare și bacteriile ce duc la apariția cariilor dentare. Mai precis, medicul stomatolog aplică un strat de compozit fluid pe suprafața dinților, în special în șanțuri, unde se acumulează resturile alimentare, iar periuța de dinți nu poate ajunge. Această metodă este total noninvazivă. Sigilarea dentară este un procedeu stomatologic nedureros, sigur și foarte rapid. În funcție de materialul pe care îl aplici poate sta pe dinți șase luni, maxim un an. În toată această perioadă există niște controale periodice recomandate de către medicul stomatolog. Dacă se întâmplă să să se dezlipească o bucățică din sigilare, se completează la stomatolog, nu se întâmplă nimic. Dacă aceasta nu se completează, atunci pot apărea niște carii secundare și de aia este bine să ai grijă cu alimentația, adică se recomandă o alimentație în care să fie evitate alimentele lipicioase, dure. Este foarte importantă continuarea periajului acasă, sigilarea dinților nu înseamnă că nu mai facem periaj.
Inhalosedarea ajută copilul să scape de durere și frica de stomatolog
Media10: Sunt și situații în care copiii fac carie și nu vin la medic, apare durerea, caria ajunge la nerv și abia atunci ajung în cabinet. Putem să tratăm caria fără durere?
Dr. Alice Petrache: Există metoda de sedare în ziua de astăzi. Se pot face sedări conștiente, copilului i se aplică o mască pe năsuc prin care inspiră un gaz numit protoxid de azot și oxigen. Inhalosedarea la copii este un procedeu de sedare conștientă, care se utilizează pentru a ajuta pacientul să fie mai cooperant și să se poată relaxa în timpul intervenției realizate de către medicul stomatolog. După ce copilul intră în cabinet și se așază pe scaunul stomatologic, acesta primește o mască cu ajutorul căreia va inhala protoxidul de azot și oxigenul și, în același timp, va simți un miros plăcut, dulce și chiar cu diverse arome. Masca se utilizează pe tot parcursul intervenției stomatologice astfel încât copilul să aibă o stare de euforie și de relaxare. Metoda de inhalosedare la copii este una sigură, non-toxică, care nu se metabolizează în ficat. Aceasta se elimină la nivel pulmonar în momentul în care se stopează administrarea protoxidului de azot.
Cum ajungi la echipa Dr.Leahu Craiova:
- Telefon: 021 9134
- Email: programari@drleahu.ro
- Program: L-V: 09:00 – 21:00
- Adresa: Strada Împăratul Traian, nr. 5A