Ți-e frică de avion? Ei bine, află că nu ești singurul care se confruntă cu această problemă. În plus, există soluții, deci nu trebuie să trăiești toată viața cu acest lucru. Aviofobia este destul de frecvent întâlnită în cabinetele psihologilor, iar cei mai mulți reușesc să se vindece. De ce apare frica de zbor? Cum putem gestiona un atac de panică? Când mergem la terapie? Cum ne poate ajuta un psiholog să ne învingem teama? Ne spune Gabriela Ancuța, psiholog clinician și psihoterapeut la Psiho-Mindcare.
„Cei care vin la terapie pentru a scăpa de teama de avion au un fond anxios”
Media10: Ce este frica de avion sau aviofobia și de ce apare?
Gabriela Ancuța: Aviofobia este teama de turbulențe, decolare, aterizare, de pierdere a controlului resimțită de o persoană care urmează să călătorească cu avionul. Persoanele care au această teamă, de obicei, sunt cele care oricum au un fond axios, sunt niște persoane temătoare în viața de zi cu zi. Dacă nu reușesc să își controleze anxietatea, să o depășească sau să o gestioneze într-un mod eficient, se întâmplă ca ele să dezvolte anumite fobii specifice, cum ar fi frica de avion.
Am observat că cei care vin la terapie pentru a scăpa de teama de avion au un fond anxios. În spatele acestei frici stau, de fapt, alte lucruri, cum ar fi: traume din copilărie, evenimente neplăcute care au avut un impact negativ major. Sunt persoane care vor să controleze totul și se simt foarte bine așa. Consideră că lucrurile sunt mult mai clare în exterior, par a fi mai logice, iar în zbor li se pare că sunt pradă hazardului.
Transpirața, senzația de nod în gât, de leșin, treumurăturile – simptomele aviofobiei
Media10: Ce simt persoanele care au frică de avion?
Gabriela Ancuța: Persoanele cu aviofobie au simptome vegetative, cum ar fi: transpirație, nod în gât, tremurături, senzație de leșin, mâini reci, furnicături, gânduri negative de genul „Aș putea să mor” sau „Aș putea să leșin”. Dacă pe uscat putem oricând să apelăm la un serviciu medical, în aer este mult mai greu să avem acces.
Media10: Ce poate declanșa un atac de panică? Turbulențele din timpul zborului pot fi principalul motiv care stau la baza fricii de avion?
Gabriela Ancuța: Am întâlnit persoane care puteau să gestioneze bine călătoria cu avionul, însă aveau o teamă exagerată la turbulențe. Alte persoane aveau un atac de panică la decolare sau până se așezau în avion. Recent am avut în terapie o persoană care îmi spunea că atacul de panică survine pe culoarul de intrare în avion, deci depinde de la un caz la altul.
Frica de zbor poate afecta călătoriile și chiar jobul
Media10: Frica de zbor ne împiedică să mai călătorim. Cât de mult ne poate afecta acest lucru?
Gabriela Ancuța: Sunt foarte multe persoane care evită să mai călătorească, iar asta le afectează atât calitatea vieții lor, cât și a membrilor familiei. Astfel, vor fi nevoiți să petreacă mai mult timp pe drum dacă merg într-o călătorie. În plus, le sunt restrânse opțiunile de călătorie în ceea ce privește alegerea viitoarelor vacanțe. Pe de altă parte, frica de avion le poate afecta chiar jobul sau evoluția profesională.
Media10: Personale cu frică de avion vin la terapie? Când apelează la ajutorul unui psiholog?
Gabriela Ancuța: Da, vin la terapie și mai ales după pandemie au fost mai multe persoane cu frică de zbor, cu anxietate pentru că atunci s-au mobilizat să facă față situației, au încercat să nu cedeze, iar când au reînceput călătoriile mulți dintre ei au dezvoltat această frică. De obicei, vin la psiholog fie că sunt determinați de familie să rezolve această problemă, fie că își doresc ei să poată să depășească frica de zbor.
Ce facem dacă avem un atac de panică?
Media10: Să zicem că ne-am urcat în avion, suntem în zbor și avem un atac de panică. Cum facem să ne liniștim?
Gabriela Ancuța: În primul rând, putem să încercăm să facem niște exerciții de respirație: să inspirăm adânc și să expirăm. Acest lucru ne poate ajuta să ne calmăm. În al doilea rând, este important să conștientizăm ce ni se întâmplă. Trebuie să înțelegem că suntem în siguranță, că este doar un atac de panică care va atinge o intensitate maximă timp de câteva secunde, după care va începe să coboare, să scadă în intensitate. În cele din urmă, va trece fără să aibă niște efecte negative intense asupra stării de sănătate, nu vom face un accident vascular cerebral sau altceva.
Cea mai mare problemă în cazul unui atac de panică este dificultatea de a suporta acea trăire dureroasă, neplăcută. Dacă persoanele respective ajung să înțeleagă lucrul acesta, nu se vor mai teme atât de mult atunci când vor avea un atac de panică. Îl vor tolera mult mai ușor și vor înțelege că la final vor fi bine, nu li se va întâmpla nimic, nu va fi nevoie de intervenția unui medic, nu vor leșina, nu vor muri, nu vor înnebuni, nu vor pierde controlul. În plus, pot să își ia niște măsuri de precauție, cum ar fi să aibă la îndemână niște căști și să își pună melodia preferată în acel moment ca să își ducă gândurile în altă parte.
Terapia prin cuvânt, rezultate de la primele ședințe
Media10: Cum ne poate ajuta un psiholog să învingem frica de avion?
Gabriela Ancuța: În primul rând, când o persoană vine la terapie, începem prin a vorbi foarte mult despre trăirile pe care le are, încercăm să găsim cauza, să o liniștim și să o învățăm să gestioneze atacurile de panică. De obicei, persoanele cu frică de avion își imaginează că este ceva foarte greu de depășit. Din experiența mea, atacurile de panică sunt una dintre simptomatologiile cele mai ușoare, care se rezolvă în cele mai puține ședințe. După prima – a doua ședință deja încep să își dea seama cum stau lucrurile, se liniștesc, au mai multă încredere și nu mai sunt atât de speriați de posibilitatea apariției unui atac de panică.
În al doilea rând, în ceea ce privește terapia, eu fac cu ei terapia prin cuvânt, adică încerc să aflu care este acel fond anxios de la care a pornit frica de avion, de când sunt așa, când au fost prima dată mai temători. Încerc să ajung puțin în trecutul lor și să văd cum s-a format această teamă. Odată ce aflu cauza, este mult mai ușor să lucrez cu ei și, automat, sunt mai încrezători și nu se mai sperie.
Dacă nu tratăm trauma de bază, de multe ori se schimbă fobia
Media10: După câte ședințe scăpăm definitiv de frica de zbor?
Gabriela Ancuța: Dacă mergem pe abordarea simptomului, cum ar fi, în cazul acesta, frica de zbor, va dispărea cam în 12 ședințe, în trei luni, dar asta la terapiile de scurtă durată. Dacă nu rezolvăm anxietatea de fond, la trauma de bază și nu o vindecăm, de foarte multe ori se schimbă fobia. Se schimbă și apare o altă fobie sau revine aceeași după mai mult timp, un an – un an jumătate. În plus, foarte multe frici sau fobii au fost activate în timpul pandemiei. Deși persoanele erau bine și nu mai avuseseră probleme, pe fondul acela neobișnuit s-au activat fobii sau anxietăți mai vechi care păreau a fi vindecate.
Media10: Care este rolul familiei, al persoanelor apropiate în tot acest proces?
Gabriela Ancuța: Rolul familiei sau al apropiaților este acela de a susține, de a încuraja, de a nu pune presiune și de a le fi alături persoanelor care au această problemă. Trebuie menționat faptul că persoanele care suferă de frică de zbor nu au nevoie neapărat de același tip de reacție din partea familiei/apropiaților. Am avut o persoană la terapie care îmi spunea că preferă ca partenera să îl țină de mână, fără să vorbească prea mult în timpul zborului. În schimb, o altă persoană dorea ca partenera să vorbească mai mult ca să nu se simtă singur și să-i ia gândul de la zbor. Prin urmare, dacă discutăm cu familia sau cu persoanele apropiate legat de ce avem nevoie în cazul unui atac de panică, atunci pot fi un real ajutor în procesul de vindecare.