Varicele esofagiene. Cum le depistăm și cum le tratăm?

Varicele esofagiene apar, de obicei, în ciroza hepatică și sunt depistate întâmplător, mai ales că nu provoacă simptome decât atunci când apar complicații. Efetuarea unei endoscopii digestive superioare ne poate ajuta să diagnosticăm varicele esofagiene din timp și să intervenim cu tratament. Despre cauzele apariției varicelor esofagiene, manifestările pacienților, metodele de tratament, dar și recomandările specialistului vorbim cu dr. Valentin Barbu, medic specialist gastroenterolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Ce sunt varicele esofagiene, pe înțelesul pacienților, și de ce apar?

Dr. Valentin Barbu: Aceste varice sunt vase de sânge – vene cu calibru mărit – situate la nivelul esofagului, porțiunea tubului digestiv anatomică situată între faringe și stomac. Prezența varicelor esofagiene este o consecință a mai multor afecțiuni în care fluxul din vena portă (vena cu rol în transportul sângelui de la pancreas, intestine, splină către ficat) este anormal.

Varicele esofagiene apar cel mai frecvent în ciroza hepatică

Media10: În ce afecțiuni sunt întâlnite?

Dr. Valentin Barbu: Afecțiunile în care apar aceste varice sunt multiple și este dificil de explicat pe înțelesul tuturor, dar trebuie reținut că cel mai frecvent apar în ciroza hepatică care, la rândul ei, are diverse cauze. Totuși, pot apărea și în alte afecțiuni din sfera non-hepatică.

Media10: Ce simptome prezintă pacientul cu această afecțiune?

Dr. Valentin Barbu: Pacienții prezintă, în general, semnele și simptomele bolii de bază, spre exemplu manifestările tipice din ciroza hepatică. Varicele esofagiene nu produc simptome decât în momentul în care apare o complicație. Cea mai de temut și care poate pune în pericol viața pacientului este ruptura varicelor care duce la hemoragie digestivă superioară. Practic, fiind situate în interiorul esofagului, ele nu pot fi vizualizate sau simțite. Sunt asimptomatice, iar descoperirea lor poate fi efectuată o dată cu apariția complicațiilor.

Endoscopia digestivă superioară, standardul de aur în diagnosticul varicelor esofagiene

Media10: De ce teste, investigații este nevoie pentru a diagnostica varicele esofagiene?

Dr. Valentin Barbu: Sunt mai multe investigații care pot sugera prezența varicelor esofagiene, cele mai multe imagistice, însă standardul de aur în diagnostic rămane endoscopia digestivă superioară. Aceasta este singura tehnică care permite vizualizarea directă a varicelor și implicit evaluarea corespunzătoare a acestora.

Media10: Care sunt opțiunile de tratament?

Dr. Valentin Barbu: Există mai multe tipuri de tratament, în funcție de motivul apariției acestor varice: medicamentos, endoscopic, radiologic și chirurgical, însă ne vom rezuma la primele doua. Tratamentul medicamentos este legat de administrarea de beta-blocante neselective, iar cel endoscopic de legătura elastică a acestora. Opțiunile de tratament sunt multiple: farmacologice și non-farmacologice (endoscopic, radiologic, chirurgical). Alegerea unei anumite metode terapeutice depinde mult de afecțiunea care stă la baza apariției varicelor (ciroza hepatică cel mai frecvent sau alte afecțiuni). Scopul tratamentului este prevenirea rupturii și a sângerării varicelor. Tratamentul medicamentos constă în administrarea de beta-blocante neselective, însă, de multe ori, terapiile pot fi combinate.

Varicele care sângerează reprezintă o urgență medicală

Media10: Ce este de făcut dacă varicele sângerează?

Dr.Valentin Barbu: Sângerarea variceală este o urgență medicală cu o mortalitate crescută. Pacientul trebuie să ajungă cât mai repede în cea mai apropiată unitate de primiri urgențe, de preferat o unitate spitalicească cu linie de gardă de endoscopie. Manifestările care traduc o sângerare variceală, dar și o hemoragie digestivă sunt reprezentate, în general, de hematemeză (vărsături cu sânge proaspăt sau „zaț de cafea”), melenă (scaun negru, moale, lucios, cu aspect de pacură sau smoală topită) și hematochezie (emisia rectală de sânge vișiniu cu aspect de „vișină putredă”)

Media10: Sunt anumite alimente pe care pacienții trebuie să le evite dacă suferă de această afecțiune? Ce alimente pot fi consumate, în schimb?

Dr. Valentin Barbu: Pacienții pot avea o dietă normală. Din contră, nu este recomandată o dietă restrictivă întrucât poate afecta boala de bază. Alimentația nu influențează progresia sau regresia varicelor esofagiene, asta în caz că nu considerăm berea un aliment, fiind interzis consumul de băuturi alcoolice.

Care sunt recomandările medicului?

Media10: Ce recomandări le faceți pacienților pentru a nu apărea complicații?

Dr. Valentin Barbu: Este foarte important ca pacienții să respecte indicațiile medicilor, să nu consume băuturi alcoolice, să urmeze tratamentul medicamentos cu beta-blocant neselectiv, dacă nu există o anumită contraindicație, si să meargă constant la medicul gastroenterolog (de două ori pe an).  

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Canicula, pericol pentru cardiaci. Cum te protejezi?

Next Post

Piciorul diabetic. Ce trebuie să știi

Related Posts
Verified by MonsterInsights