Piciorul diabetic este o complicație care poate să apară la pacienții cu diabet zaharat. Recunoașterea simptomelor este un prim pas esențial în diagnosticarea precoce a piciorului diabetic și mai apoi în tratamentul acestei afecțiuni. Ce este piciorul diabetic? Cum recunoaștem simptomele? Care sunt metodele de tratament? Ce trebuie să știe pacienții? Ne spune dr. Diana Clenciu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, al Compartimentului de Diabet și Boli de Nutriție din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”.
„Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație microvasculară a diabetului zaharat”
Media10: Mulți dintre noi am auzit de așa-zisul picior diabetic. Ce este și de ce apare?
Dr. Diana Clenciu: Piciorul diabetic este o complicație care poate să survină pe parcursul evoluției diabetului zaharat, de cele mai multe ori în urma unei evoluții îndelungate a acestuia. Mecanismul de apariție este foarte complex. Principalii factori care concură la dezvoltarea piciorului diabetic sunt: afectarea nervilor și a vaselor de sânge de la nivelul membrelor inferioare.
Neuropatia diabetică (afectarea nervilor), este o complicație microvasculară a diabetului zaharat care determină diminuarea chiar până la dispariție a sensibilității tactile, termice, dureroase, vibratorii. Practic, persoana afectată de această complicație nu mai simte nimic la nivelul picioarelor. Din această cauză, în urma unor banale lovituri, după tăierea incorectă a unghiilor, purtarea de încălțăminte inadecvată, pot dezvolta leziuni care se pot infecta și se poate ajunge până stadiul în care să se impună amputarea membrului afectat.
Al doilea mecanism implicat este arteriopatia diabetică, adică afectarea vaselor de sânge, o complicație macrovasculară a diabetului zaharat. Atunci când vasele sunt afectate, sângele nu mai circulă corespunzător, nu mai ajunge în periferie astfel încât țesuturile neirigate suferă, nu mai funcționează și mor, situație în care vorbim despre necroză (n.r. moartea unei celule din cadrul unui țesut viu).
Piciorul diabetic poate fi picior neuropat când mecanismul predominant este neuropatia diabetică, picior arteriopat când este determinat de arteriopatia diabetică sau neuroischemic, situația cea mai gravă, când sunt prezente ambele complicații.
„Dacă tratamentul diabetului zaharat este administrat la timp și corect, complicațiile lui sunt ținute sub control”
Media10: Cât de frecvent este întâlnit piciorul diabetic la pacienții cu diabet?
Dr. Diana Clenciu: Din fericire,. diabetul zaharat dispune de o paletă foarte vastă de medicație, iar dacă tratamentul este administrat la timp, complicațiile sunt ținute sub control pe o perioadă mult mai îndelungată de timp astfel încât putem preveni apariția acestor complicații, iar dacă apar le putem trata. Nu pot să estimez cu exactitate frecvența de apariție, dar va pot spune că cel puțin un caz pe lună avem internat în secție cu ulcerații la nivelul picioarelor.
În general, sunt persoane care s-au neglijat din punct de vedere a stării lor de sănătate, care nu au respectat recomandările medicului diabetolog cu privire laregimul alimentar și tratament, care au întrerupt tratamentul diabetului zaharat din varii motive. Cea mai frecventă scuză adusă de pacienți când îi întrebăm de ce au întrerupt tratamentul este că au considerat că s-au vindecat pentru că au avut glicemia bună. Glicemia mare nu doare și dacă nu efectuează controale periodice, nu fac analize periodic, lucrurile scapă de sub control.
Cum recunoaștem piciorul diabetic?
Media10: Ce manifestări are pacientul cu picior diabetic și când ar trebui să se adreseze medicului?
Dr. Diana Clenciu: Semnele și simptomele care pot să însemne picior diabetic sunt: senzație de amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor sau a degetelor de la picioare; modificarea culorii pielii piciorului (paloare sau cianoză); absența sensibilității la cald sau rece, sau la atingere la nivelul picioarelor; unghii încarnate sau micoze ale unghiilor de la picioare; calusuri (bătături) și hiperkeratoză (îngroșarea pielii); piele crăpată în special în zona călcâielor, ulceraţii la nivelul picioarelor; durere în gambă mai ales la mers, puls redus sau chiar absent la nivelul arterelor piciorului. În stadiile avansate, se ajunge la gangrena diabetică care impune amputația. Piciorul diabetic este una dintre cele mai critice și invalidante complicații ale diabetului zaharat.
Tratament medicamentos și chirurgical
Media10: În ce constă tratamentul piciorului diabetic?
Dr. Diana Clenciu: Tratamentul este medical non-chirurgical și chirurgical atunci când se ajunge la ulcerații, infecție și gangrenă. Tratamentul medical constă în tratamentul bolii de bază, adică tratamentul diabetului zaharat, care care este individualizat si prescris de către medicul diabetolog individualizat, fiecărui pacient în parte, fie cu antidiabetice orale, fie cu insulină.
Neuropatia diabetică nu are un tratament curativ, adică nu se vindecă. O dată instalată această complicație nu dispare, pacientul va trăi toată viața cu neuropatie, însă există opțiuni terapeutice ce pot ameliora simptomatologia și pot împiedica progresia acesteia. Tratamentul poate sa includă anumite medicamente sau unguente ce pot modula durerea (vitamine din grupul B, acidul tioctic, etc). Îngrijirea corespunzatoare a picioarelor este foarte importantă pentru toți pacienții cu diabet, dar este și mai importantă în cazul celor care au neuropatie. Acestia trebuie să acorde o atentie deosebită menținerii sănătății picioarelor și la nevoie să se adreseze anual medicului pentru o examinare atentă a picioarelor.
Arteriopatia diabetică se previne prin combaterea factorilor de risc (renuntarea la fumat, controlul tensiunii arteriale) și mers pe jos, în limita toleranței (30 de minute – de 3 ori pe saptamana. Aplicarea acestor măsuri este posibilă pentru toti pacientii. Tratamentul cu medicamente vasodilatatoare poate fi folosit în tratarea sau în reducerea simptomatologiei arteriopatiei diabetice, Situațiile cele mai fericite sunt acelea în care se poate imbunatati fluxului sangvin prin plasarea de stenturi la nivelul zonelor de îngustare vasculara (plăci de aterom, etc.), realizându-se dilatarea permanenta a vasului de sange sau aplicarea unor tehnici de by-pass (prin utilizarea unui alt vas de sange care să asigure vascularizația). Amputatia membrului afectat se practica atunci când toate aceste variante conservative sunt epuizate și nu mai există altă solutie de tratament.
Îngrijirea piciorului diabetic
Media10: Cum se îngrijește piciorul diabetic? Ce recomandări le faceți pacienților?
Dr. Diana Clenciu: În primul rând, este necesară o igienă adecvată a piciorului. Persoanele cu diabet zaharat trebuie să își cerceteze zilnic picioarele. La cea mai mică leziune care apare, trebuie să se prezinte la medic pentru a preveni dezvoltarea ulcerațiilor și a infecțiilor. Piciorul diabetic necesită o îngrijire specială care trebuie să devină o rutină. Se recomandă spălarea zilnică a picioarelor cu apă călduță (nu fierbinte) cu un săpun delicat, apoi ștergerea și uscarea cu mare grijă între degetele de la picioare.
Picioarele si degetele trebuie în fiecare zi verificate pentru a vedea dacă sunt bătături, zone roșii sau umflături la nivelul tălpilor sau orice alt tip de leziune. Pacienții sunt sfătuiți să apeleze la un membru al familiei sau să folosească o oglindă pentru a examina zonele la care nu te poti uita direct și la orice leziune suspect să se adreseze medicului. De asemenea, este importantă hidratarea picioarelor, dar și evitarea spațiilor pentru că umiditatea poate încuraja infecțiile fungice.
O atenție deosebită trebuie acordată taierii unghiilor de la picioare, ideal ar fi să se apeleze la persoane specializate sau măcar la un membru din familie. Nu se recomandă mersul desculț în casă, pe plajă sau la iarbă verde. Pentru a preveni iritarea pielii se recomandă sosetele groase, moi, fără cusături și purtarea pantofilor care vin bine si lasă degetele de la picioare să respire. Atunci când se cumpără pantofi noi, nu se recomandă purtarea lor imediată pentru mult timp, ci treptat câte o oră la început apoi se va crește durata de timp.
„Diabetul zaharat – unul din principalii factori de risc cardiovasculari”
Media10: Diabetul este o boală care necesită o abordare multidisciplinară. Cât de important este să existe o colaborare strânsă între medicii de la diverse specialități și pacienți?
Dr. Diana Clenciu: Dacă o plagă se infectează, de exemplu, obligatoriu necesită tratament antibiotic pe care îl poate administra medicul diabetolog, dar foarte importantă este curățarea plăgii care intră în atribuțiile medicului chirurg, deci într-o astfel de situație medicul diabetolog are nevoie de colaborare cu medicul chirurg. Diabetul zaharat este echivalent cu o boală cardiovasculară, iar riscul cardiovascular este foarte mare la persoanele cu diabet astfel încât colaborarea cu medicii cardiologi este foarte importantă. Persoana cu diabet zaharat necesită o echipă multidisciplinară pentru că diabetulzaharat nu este o boală și atât, prin complicațiile pe care le dezvoltă este necesară colaborarea cu toate specialitățile medicale și chirurgicale, nu doar cu cele pe care le-am dat exemplu anterior.
De asemenea, ne-am dori să să avem în această echipă multidisciplinară și un podiatru, care este persoana responsabilă de managementul piciorului diabetic, dar, din păcate, în România sunt foarte puține persoane specializate în acest sens.
„Ca să prevenim apariția piciorului diabetic, persoanele cu diabet trebuie să renunțe la fumat, să facă exercițiu fizic zilnic și să țină diabetul sub control”
Media10: Ce putem face ca să prevenim apariția piciorului diabetic?
Dr. Diana Clenciu: Ca să prevenim apariția piciorului diabetic, persoanele cu diabet zaharat trebuie să renunțe la fumat, să facă exercițiu fizic zilnic (minim 30 minute de mers pe jos) și să țină diabetul sub control astfel încât să preîntâmpine apariția celor două complicații cronice, arteriopatia și neuropatia diabetică.