Canicula, pericol pentru cardiaci. Cum te protejezi?

Ana Maria Predilă
5 Min Read

Temperatura și umiditatea ridicate sunt cei doi factori care pot avea consecințe serioase, mai ales în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială și afecțiuni cardiace. Pentru a înțelege efectele temperaturilor crescute asupra organismului, cât și pericolul pe care îl au asupra unei inimi deja afectate, trebuie explicate modificările ce se produc odată cu expunerea la căldură.

Canicula este un adevărat pericol pentru pacienții care suferă de boli cardiovasculare. Când temperatura exterioară crește, organismul este obligat să muncească suplimentar pentru a-și menține propria temperatura în limitele normale. Acest proces implică eliminarea căldurii suplimentare la nivelul pielii prin transpirație. De asemenea, căldura are efecte asupra vaselor, ducând la dilatarea acestora și ajutând la eliminarea unei cantități mai mari de căldură prin intermediul sângelui, ce ajunge la tegumente. Sângele circulă prin vasele profunde, spre cele superficiale de la nivelul pielii, transportând și căldura din interiorul corpului spre exterior. Atunci când fluxul său este accelerat, căldura din corp este eliminate mai repede. Această creștere a debitului circulator necesită o activitate mai mare a inimii.

Practic, atunci când ne expunem la temperaturi ridicate, suprasolicitam sistemul cardiovascular prin creșterea debitului cardiac și prin scăderea tensiunii arteriale din cauza vasodilatației, fenomene ce pot altera starea generală a persoanelor sănătoase, având însă efecte extrem de neplăcute asupra celor cu probleme cardiace.

Medicația pacienților cardiaci poate cauza unele simptome în perioade caniculare, dacă nu sunt respectate regulile de protecție.

„Tratamentul poate influența tensiunea arterială, frecvența cardiacă, iar atunci când pacientul se expune la căldură excesivă pot să se confrunte cu anumite simptome, unele   mai grave precum leșin sau sincope. Pacientul poate să resimtă amețeală, tulburări de echilibru, tulburări de ritm cardiac, să se simtă mai obosit. A nu se înțelege că aceste medicamente nu trebuie luate, ci doar că persoanele cu hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică sau insuficientă cardiacă trebuie să ia toate măsurile de precauție, evitând pe cât posibil expunerea la soare. În aceste condiții, inima este obligată să facă un efort suplimentar pentru că organismul să își mențină o temperatura constantă”, explică dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog.

Este recomandată măsurarea tensiunii arteriale cu o frecvență mai crescută în perioadele cu temperaturi ridicate.

„Este bine ca pacientul să măsoare mai des tensiunea arterială. Dacă observă o scădere sau o accelerare a tensiune arteriale este bine să ia legătura cu medicul de familie sau cu medicul cardiolog pentru noi recomandări și reglarea tratamentului. Tensiunea arterială se poate măsura folosind o gamă variată de dispozitive: manuale, cum este clasicul tensiometru medical, sau automate. Cele automate pot fi fixe, precum în spitale sau farmacii, sau portabile, de mici dimensiuni, accesibile pentru a fi procurate și utilizate la domiciliu. Tensiometrul trebuie să fie acreditat. Este recomandat ca acesta să fie cu manșeta de braț, iar aceasta trebuie să fie adecvată dimensiunii brațului. Tensiometrul de pumn este acceptat în anumite situații, acum este cazul persoanelor obeze. Importante sunt și condițiile în care măsurăm tensiunea arterială. Ea se măsoară corect în șezut, la oricare din brațe (ideal la ambele, pe rând), cu brațul relaxat”, adaugă dr. Laura Bogdan.

Hidratarea cu apă este extrem de importantă

O consecință a expunerii la temperaturi ridicate este deshidratarea, problemă cu care ne confruntăm toți, dar care afectează într-o mai mare măsură pacienții cei cu probleme de inimă. Organismul este programat să elimine excesul de căldură prin transpirație. Dacă nu se contracarează acest fenomen printr-o hidratare corespunzătoare, apar deshidratarea și complicațiile acesteia.

„Cea  mai bună și sănătoasă băutură de consumat în timpul caniculei este apa. Este singura care hidratează și menține echilibrul electrolitic. Trebuie să bem minim 3 litri de apă pe zi în perioade caniculare. Deshidratarea duce la îngroșarea sângelui și mărește efortul inimii”, spune dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog, la CardioHelp.

Recomandări pentru pacienții cardiaci, pe timp de caniculă

  • Evitați expunerea la căldură. Ieșiți afară doar în primele ore ala dimineții și seara.
  • Dacă trebuie să vă deplasați la ore cu temperaturi extreme, protejați-vă de soare, hidratați-va suplimentar, încercați să vă răcoriți periodic.
  • Răciți încăperea cu aer condiționat sau faceți dușuri frecvente
  • Dacă faceți efort, beți mai multă apă ca de obicei
  • Hidratați-vă suficient, beți apă respectând recomandările medicului cardiolog.
  • Consumați mese ușoare, mai reduse cantitativ, fructe.
Share This Article