Anemia. De ce apare și cum depistezi cauza?

Anemia este o afecțiune care poate fi diagnosticată cu ușurință printr-o simplă analiză de sânge. Nivelul scăzut al hemoglobinei ne indică existența unui sindrom anemic. Totuși, cauzele apariției acestei afecțiuni sunt multiple: putem vorbi de o lipsă de fier în sânge, de lipsa vitaminei B12 și a acidului folic, boli genetice, aplazii medulare. Pentru a înțelege mai bine de ce apare anemia, trebuie să identificăm „problema” care ne-a adus în acest punct și să o tratăm cât mai repede.

Deficitul de fier duce la anemie

Lipsa fierului din sânge pe o perioadă lungă de timp duce la apariția anemiei. Acest lucru se întâmplă din cauză că nu avem o alimentație bogată în fier, care să ne asigure aportul zilnic necesar. La femei, acest mineral se pierde mult mai repede în timpul menstruației. Prin urmare, ele trebuie să consume cu atât mai mult alimente cu un conținut mare de fier. De asemenea, sunt copii sau adulți care aleg să devină vegani și, de cele mai multe ori, fac anemie. Dacă nu avem grijă să asigurăm necesarul de fier, atunci apare deficitul și mai apoi anemia.

„În primul rând, avem deficitul de fier (anemia feriprivă), care este cea mai frecventă cauză. Acesta poate să apară la copii, dar și la adulți din cauza unui aport alimentar insuficient. Deficitul de fier la femei apare mult mai repede din cauza acestor pierderi periodice de sânge (menstruația). De aceea, necesarul de fier este de trei ori mai mare la femeie. Dacă aceste elemente nu sunt prezente în alimentație pe o perioadă lungă de timp, duc la carențe și, ulterior, la anemii. Foarte frecvent apar la copiii care au o alimentație carențată sau la adulții care preferă alimentația vegetariană, dar nu sunt atenți să aducă și alimente cu conținut bogat de fier sau să suplinească acest deficit”, spune dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterologie și medicină internă la Centrul Medical Renașterea.

Pierderea de fier pe cale genitală

Fibroamele uterine, cancerele genitale pot duce la apariția sângerărilor la femei în afara ciclului menstrual sau chiar a unei menstruații abundente. Asta înseamnă o pierdere mult mai rapidă a fierului din organism. De aceea, este important ca femeile diagnosticate cu anemie feriprivă să facă controale periodice la medicul ginecolog pentru a nu ajunge la complicații.

„Din păcate, problemele carenței de fier apar prin pierderi care pot fi determinate de boli foarte grave. De exemplu, cea mai frecventă cauză la femeie este cea genitală. Pierderea de fier pe cale genitală poate să fie dată și de cauze fiziologice, dar care au devenit patologice din cauza creșterii duratei menstruației, pierderii fierului în cantitate mare. Vorbim de fibroame uterine, cancere genitale care duc la metroragii si menoragii (care fac să sângereze femeile în afara ciclului menstrual). Din această cauză, orice femeie cu anemie feriprivă trebuie să facă un examen ginecologic obligatoriu. De exemplu, anemia instalată acut poate să ducă chiar la o anemie posthemoragică acută ce apare în sarcina extrauterină ruptă. În acest caz, pacientele ajung de urgență la spital și se poate ajunge chiar la deces dacă pierderea nu este oprită”, explică dr. Paul Mitruț.

Cauzele digestive ale anemiei

Mulți pacienți, de regulă bărbați, se confruntă cu apariția anemiei din cauza unei afecțiuni digestive. Anumite boli ale stomacului sau esofagului pot să aibă ca simptom secundar anemia. De aceea, trebuie să identificăm afecțiunea de care pacientul suferă, să aflăm cauza pierderii de fier și mai apoi să luăm măsurile necesare pentru a evita complicațiile. În plus, pacienții cu anemie trebuie să facă obligatoriu o colonoscopie și o endoscopie.

„O altă cauză majoră este cea digestivă , întâlnită mai ales la bărbați. De cele mai multe ori, hematologii trimit pacienții cu un sindrom anemic la noi prima dată ca să eliminăm aceste boli digestive: bolile stomacului, ale esofagului, ulcerul gastric, ulcerul duodenal, esofagitele, ulcerul esofagian, cancerul gastric, cancerul esofagian, cancerul de colon și bolile inflamatorii intestinale, respectiv boala Crohn și rectocolita hemoragică. Mai sunt și hemoroizii, boala hemoroidală care și ea duce la pierderea de fier. De aceea, un bolnav cu anemie, mai ales la vârstă medie sau înaintată, trebuie căutat în sfera digestivă. I se face o colonoscopie obligatoriu, după care o endoscopie pentru a căuta cauza pierderii. De multe ori, găsim cancer de colon care se manifestă ca singur simptom prin anemie. Cancerele de colon drept, dar și cele de stâng, sângerează și duc la anemii care trebuie întotdeauna explorate etiologic”, precizează medicul gastroenterolog.

Carența vitaminelor B12 și B9 duc la anemie

O altă cauză a apariției anemiei este dată de lipsa vitaminelor B12 și B9. Anemia Biermer și anemia prin deficit de acid folic se dezvoltă pe parcursul mai multor ani. Dacă nu se instituite tratament cât mai repede, acestea pot să ducă la apariția problemelor digestive, gastrite atrofice, cancere gastrice sau afecțiuni neurologice.

„În al doilea rând, avem anemiile date de carența de vitamina B12 și acid folic (anemii megaloblastice). Unele au cauze autoimune, așa-zisa anemie Biermer. Aceasta apare prin prezența anticorpilor anticelule parietale, gastrice sau antifactor intrinsec. Diagnosticul se pune și prin hemogramă, uneori prin puncție sternală și e bine să se facă cât mai repede. Această anemie apare la bătrâni, la vârste mai înaintate și progresează în timp până la valori foarte mici ale hemoglobinei. Anemia Biermer și anemia prin deficit de acid folic se constituie în ani de zile. În timp, duc la modificări digestive, la gastrite atrofice și chiar cancere gastrice, duc la modificări neurologice încât pacienții nu mai pot să meargă, nu se mai pot deplasa. Dacă vin rapid la medic și fac tratament, se oprește evoluția și nu mai apar acele probleme. Dacă nu vin și nu fac tratament, aceste deficite avansează și sunt ireversibile. Se face terapie cu vitamina B12 și acid folic per os sau injectabil, care controlează perfect boala”, afirmă dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterolog și medicină internă la Centrul Medical Renașterea.

O anemie instalată brusc poate să  fie un prim semn al  unei leucemii acute

Aplaziile medulare apar atunci când măduva nu mai produce elementele figurate din diverse cauze. De multe ori, o anemie care apare brusc, fără alte manifestări specifice, care avansează rapid, poate să constituie un grav semnal de alarmă, să ne ducă cu gândul la o leucemie acută.

„În al treilea rând, vorbim de aplazii medulare, așa-zisele insuficiențe medulare cantitative și calitative. Acestea apar în momentul în care măduva este inhibată de diverse cauze în a produce elementele figurate, uneori în legătură și cu leucocitele, cu trombocitele etc. Anemia poate să fie un factor premonitor al leucemiilor acute. O anemie instalată brusc, fără niciun alt simptom, uneori cu fenomene hemoragipare, cu grad sever de evoluție, mai ales la copii, dar și la adulți, poate să fie un prim semn al unei leucemiei acute”, atenționează medicul.

Hemoglobina scăzută, un prim semnal de alarmă

Sunt pacienți care ajung la medic pentru că se simt mai obosiți, iar în urma efectuării hemoglobinei medicul constată un nivel foarte scăzut. Acest lucru poate însemna că pacientul are anemie feriprivă sau, mai rău, cancer de tub digestiv, genital, anemie megaloblastică. De aceea, este important să ajungem cât mai rapid la medic pentru a pune diagnosticul corect și a trata din timp afecțiunea.

„Mai sunt și niște anemii hemolitice, adică sunt anumiți factori care pot să determine distrucția hematiilor și sunt mai ales forme autoimune. COVID-19 a dat așa ceva, anumite virusuri fac să se producă un anumit tip de autoanticorpi care produc hemoliza hematiilor și duc, uneori, și la hemolize masive. Dacă administrăm sânge de o altă grupă sangvină unui pacient care are o anumită grupă, se produce hemoliză masivă cu deces. Mulți ajung la noi cu hemoglobina 5-6 g/dl și zic doar că s-au simțit puțin mai obosiți. Dacă o persoană își face analiza și găsește hemoglobina de 10 g/dl, iar ea avea 13 sau 15 g/dl, trebuie să vină neapărat la medic pentru că poate să fie anemie feriprivă, poate să fie un cancer de tub digestiv, genital, anemie megaloblastică care, dacă nu e tratată la timp, poate să ducă la sechele masive. Poate să fie chiar un debut de leucemie și atunci trebuie să vină ca să punem diagnosticul cât mai rapid”, semnalează medicul gastroenterolog.

Transmiterea genetică a anemiilor

Pacienții care au anemie trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a face un copil pentru că riscul de transmitere genetică este foarte mare. În plus, anemiile autoimune sunt foarte periculoase, pot să ducă la hemolize masive sau chiar deces. Cu cât depistăm mai repede o anemie, cu atât prognosticul este mai bun. Astfel, pacientul are mai multe șanse să se vindece, iar riscul de a dezvolta complicații este mult mai mic.

„Mai există și posibilitatea să fie o boală genetică. Cei care au această afecțiune trebuie să fie foarte atenți când se hotărăsc să aibă un copil, se face un sfat genetic. Dacă partenerul are și el gena, formele homozigote nu trăiesc și riscul pentru urmași este major. De asemenea, aceste anemii autoimune au riscuri destul de mari, pot să ducă la hemolize masive și la deces. De aceea, orice scădere a hemoglobinei nu trebuie să o tratăm cu indiferență, ci trebuie să ne prezentăm la medic. Prognosticul unei anemii poate să fie simplu, adică i-au sângerat niște hemoroizi sau n-a mâncat suficient, sau poate să fie foarte sever”, conchide dr. Paul Mitruț.

Talasemia, anemia Minkowski-Chauffard sau hemoglobinuria paroxistică nocturnă sunt afecțiuni care se transmit pe cale ereditară și la copii. Talasemia este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni genetice cu care pacienții pot să trăiască. Totuși, este important să fie depistată cât mai repede.

„Avem anemia extracorpusculară, în care măduva, hematia nu sunt afectate, dar există cauze în afara hematiei care dau anemii, unele dintre ele sunt congenitale, de exemplu: talasemia, anemia Minkowski-Chauffard sau hemoglobinuria paroxistică nocturnă (boala Marchiafava-Micheli). Aceste boli se moștenesc și pentru ele există sfatul genetic. Dacă cineva din familie are una dintre aceste boli, poate să transmită și la copii. Talasemia este cea mai frecventă boală genetică și, din păcate, este frecventă și la noi. Sunt forme de talasemie minoră sau majoră, unele forme cu care pacienții trăiesc. Este obligatoriu la copii să se pună diagnosticul de talasemie. Sunt și anumite deficite enzimatice eritrocitare: deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază și piruvat kinază, ca și alte sisteme enzimatice ale hematiei. Dacă sunt deficitare, pacienții fac hemoliză și duc la anemie”, spune dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterolog și medicină internă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Aciditate la stomac? Ce alimente trebuie evitate

Next Post

Ecografia cardiacă. Ce rol are și când se recomandă?

Related Posts
Verified by MonsterInsights