Hiperaciditatea gastrică este o afecțiune des întâlnită în rândul populației. Ei bine, chiar dacă se poate trata ușor, cu schimbări în alimentație și în stilul de viață, pacienții ajung la medic din cauza simptomelor supărătoare. Alimentația este cheia sănătății, iar aici vorbim inclusiv de hiperaciditatea la stomac.
De evitat ciocolata și menta
Pe lista alimentelor de evitat în situația în care ne confruntăm cu hiperaciditatea la stomac avem, în primul rând, ciocolata. Este bine să nu consumăm acest aliment pentru că ne poate accentua disconfortul abdominal din cauza creșterii secreției gastrice. În al doilea rând, și menta trebuie evitată în această situație. Aceasta are proprietăți calmante, inclusiv a mușchilor ce contribuie la digestie, situație în care se produce aciditatea la stomac.
„Pacienții care au hiperaciditate gastrică trebuie să evite ciocolata pentru că aceasta crește secreția gastrică, precum și preparatele pe bază de mentă. Deși menta este cunoscută ca fiind calmantă pentru intestinul subțire, are efect opus asupra refluxului acid. Relaxează mușchii folosiți la digestie, inclusiv sfincterul esofagian inferior, și atunci apare aciditatea”, spune dr. Vlad Pădureanu, medic primar medicină internă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Ce alimente trebuie consumate cu precauție?
Pacienții cu hiperaciditate gastrică trebuie să urmeze indicațiile medicului cu privire la alimentația pe care trebuie să o aibă. Astfel, vor putea evita apariția durerilor și a disconfortului abdominal. Alimentele grase, picante, pe bază de ceapă și usturoi sunt cele care, de obicei, provoacă manifestările neplăcute. De aceea, medicul ne poate recomanda să le evităm pe cât posibil sau să le consumăm mai rar, mai ales dacă observăm că apare durerea imediat după ce le-am consumat. În plus, băuturile acide, alcoolul și cofeina sunt și ele de evitat în acest caz pentru că provoacă aciditate gastrică.
„Pacienții trebuie să evite: alimentele grase, alimentele picante, alimentele și băuturile acide, preparatele pe bază de ceapă, usturoi și băuturile care conțin alcool, cofeină. Ele nu trebuiesc eliminate complet din viața noastră, ci doar consumate cu precauție, mai rar. Este important să observăm la care din aceste alimente începem să simțim un disconfort sau să apară o anumită simptomatologie gastrică”, explică dr. Vlad Pădureanu, medic primar medicină internă.
Ce mâncăm dacă avem hiperaciditate gastrică?
Dacă suferim de hiperaciditate gastrică, este bine să consumăm cât mai multe fructe și legume, însă nu crude. Acestea trebuie să fie fierte, preparate la abur sau la cuptor. De asemenea, sunt indicate și lactatele, însă numai cele care au un conținut scăzut de grăsime. În ceea ce privește consumul de carne, trebuie să fie cât mai slabă, deci putem opta fie pentru vită sau pasăre, fie pentru pește. Pe de altă parte, ovăzul și grâul integral, orezul brun, quinoa sunt variante de luat în calcul dacă suferim de hiperaciditate gastrică.