Asimetriile posturale sunt frecvent întâlnite la copiii mici. De multe ori, nu sunt descoperite la timp și ajung să creeze probleme atunci când copilul crește mai mare. Astfel, pot să apară complicații, iar recuperarea este mai grea și mai lungă. Care sunt cele mai întâlnite deficiențe posturale la copii? La ce ar trebui să fie atenți părinții? Cum ajută kinetoterapia în tratarea asimetriilor? Ce putem face ca să le prevenim? Ne spune Mădălina Piștirigă, kinetoterapeut pediatrie și posturologie la Kineto-Plus Craiova.
Media10: Ce sunt asimetriile posturale la copii?
Mădălina Piștirigă: Prin asimetrie posturală înțelegem disproporționalitatea dintre două părți ale corpului, adică partea stângă nu este egală cu partea dreaptă. Totuși, nu în orice situație reprezintă o problemă. Problema apare atunci când asimetria este vizibilă. Încă din primele zile de viață, asimetriile sunt în topul motivelor pentru care bebelușii sunt aduși la kinetoterapie. Indiferent de ce formă de asimetrie vorbim, acestea se tratează cu ajutorul exercițiilor sau terapiei manuale.
Torticolisul și malpozițiile picioarelor, cele mai frecvente probleme posturale
Media10: Cum putem observa asimetriile la copii încă din primele săptămâni de viață?
Mădălina Piștirigă: Torticolisul la copii este o afecțiune des întâlnită, care afectează în mod egal atât băieții, cât și fetele. Cele mai multe cazuri de torticolis la copil sunt congenitale și apar ca urmare a unei poziții vicioase intrauterine (capul înclinat într-o parte, bărbia în partea opusă). Bebelușii cu torticolis sunt predispuși la pagiocefalie, o asimetrie la nivelul craniului, unde capul este mai turtit pe o parte. Ea nu provoacă modificări numai la nivel estetic, ci poate afecta dezvoltarea copilului pe toate planurile. În acest caz, copilul va tinde să își folosească jumătatea corpului pe care o vede mai des. De exemplu, dacă capul copilului este orientat către partea dreaptă, atunci răsucirea se va face mereu pe partea afectată.
Malpozițiile piciorușelor sunt, de obicei, secundare poziției intauterine. De cele mai multe ori, nu necesită tratament ortopedico-chirurgical, ci doar un tratament de recuperare prin masaj sau kinetoterapie. În cazul în care această afecțiune trece neobservată și nu este corectată până ce copilul devine biped și începe mersul, implicațiile pe termen lung pot duce la modificări de poziție ale articulațiilor genunchilor, bazinului și apoi ale coloanei vertebrale. Mersul schimbă biomecanica întregului corp.
Torticolis versus asimetrie
Media10: Care este diferența între torticolis și asimetrie posturală?
Mădălina Piștirigă: În cazul unei asimetrii posturale, tot corpul bebelușului va fi orientat într-o parte. Chiar dacă se poate mișca în ambele sensuri, va reveni întotdeauna la poziția de semilună. Dacă ignorăm asimetriile, copilul va crede că aceasta este o poziție normală. Toate mișcările pe care le va învăța vor fi asimetrice și va fi mult mai greu apoi să îl dezvățăm de ele. Pe termen lung, asimetriile posturale pot duce la scolioze. Pot spune că în aproximativ 70% dintre scolioze, copiii au probleme și la nivelul picioarelor.
Media10: Cât de importantă este ca părinții să aducă copilul la kinetoterapie cât mai repede?
Mădălina Piștirigă: Dacă părinții aduc copiii încă din primele luni de viață, recuperarea este mult mai ușoară pentru că articulațiile lor sunt mult mai mobile, mai ușor de format, de modelat. În schimb, dacă bebelușul este mai mare, a început să meargă sau stă deja în funduleț și are torticolis, este mult mai greu de lucrat cu el pentru că nu mai are răbdare și, implicit, recuperearea se face mult mai încet.
Exercițiile sunt adaptate în funcție de fiecare copil în parte
Media10: În funcție de zona afectată, ce exerciții trebuie să facem cu bebelușii?
Mădălina Piștirigă: Pentru torticolis, este nevoie de un masaj ușor pe zona musculaturii contractate și exerciții de stretching. Dacă copilul nu se poate întoarce pe partea dreaptă, atunci facem exerciții care să-l ajute să corecteze acest lucru. Tot ce înseamnă un deficit sau o întârziere pe un anumit segment îl transformăm într-un exercițiu. De exemplu, dacă copilul apucă jucăriile doar cu mâna dreaptă, atunci noi facem un exercițiu astfel încât el să apuce jucăriile doar cu mâna stângă. În plus, exercițiile sunt adaptate pentru fiecare copil în parte, deci nu sunt generalizate.
Media10: Cât de repede se recuperează copilașii? Este nevoie apoi și de ședințe de profilaxie?
Mădălina Piștirigă: Recuperarea poate să înceapă de la o lună de zile, în cele mai ușoare cazuri, și se poate întinde pe o perioadă nedeterminată de timp. Fiecare copil este diferit. Dacă avem rezultate foarte bune într-un timp foarte scurt cu un bebeluș, asta nu înseamnă că același principiu se aplică și unui alt copil. În cazul bebelușilor, după 10 ședințe ar trebui să începem să observăm îmbunătățiri. De asemenea, chiar și după recuperarea completă a copilașului, noi le recomandăm părinților să învețe exercițiile și să le facă în continuare cu ei acasă. Din când în când, pot veni să facem o evaluare a mersului și a posturii copilului. În funcție de asta, putem să mai adăugăm exerciții sau nu, dacă totul merge bine.
Cum eliminăm pozițiile vicioase?
Media10: Ce sfaturi sau recomandări le dai părinților în ceea ce privește asigurarea unei dezvoltări normale și sănătoase a copilului?
Mădălina Piștirigă: Părinții ar trebui să vină prima dată la un specialist pentru a se asigura că bebelușul sau copilul are o dezvoltare normală. Ca niște recomandări, bebelușii ar trebui să fie ținuți mai mult timp pe burtică. În acest fel, își vor dezvolta musculatura paravertebrală a spatelui, musculatura gâtului și își vor ține capul într-o poziție corectă. De asemenea, bebelușii nu trebuie să doarmă preponderent pe aceeași parte. Mămicile trebuie să aibă în vedere acest aspect și să le schimbe poziția atunci când îi alăptează sau când dorm.
În schimb, copiilor mai mari trebuie să le atragem atenția cu privire la postura pe care o au atunci când stau pe telefon, în bancă la școală sau acasă la calculator. Nu trebuie să stea cocoșați pe scaun, la școală trebuie să țină ambele mânuțe pe bancă și spatele drept. De exemplu, dacă se joacă și își țin picioarele încrucișate, ar trebui corectați. Dacă le atragem atenția de la început, copiii nu vor mai adopta acele poziții vicioase și astfel prevenim formarea unor probleme posturale.
Ce trebuie să urmărim la postura copilului?
Media10: Ce putem face ca să prevenim patologiile coloanei vertebrale?
Mădălina Piștirigă: Dacă copilul a avut torticolis sau probleme la nivelul piciorușelor, cu atât mai mult trebuie să îl urmărim. Cel mai simplu mod prin care putem face asta este să îl fotografiem o dată la ceva timp pentru a observa dezvoltarea acestuia. Încă de la vârste fragede (preșcolari, școlari), părinții trebuie să fie atenți la postura copilului, indiferent că au avut sau nu asimetrii posturale în trecut.
În primul rând, capul copilului trebuie să fie drept și nu rotit, aplecat sau înclinat; umerii trebuie să fie la același nivel; coloana trebuie să fie dreapă dacă este privită din spate și ușor curbată (toracal sau lombar) dacă este privită din lateral, iar musculatura care o însoțește să fie egală ca volum și simetrică. În al doilea rând, bazinul trebuie să fie simetric pe orizontal, să nu fie tras pe anumită parte, genunchii să fie drepți, fără aspect de X sau O, iar tălpile să nu fie prăbușite pe sol în interior, tendoanele Ahiliene (din spatele gleznei) să fie paralele.