Polipii uterini reprezintă una dintre cauzele infertilității la femei, precum și de avort spontan în sarcină. Majoritatea polipilor endometriali sunt diagnosticați întâmplător, la un consult ginecologic de rutină, iar acest lucru poate să ducă, în timp, la infertilitate. Cu cât depistăm mai repede polipii, cu atât tratamentul este mai eficient și nu se ajunge la complicații.
Pe parcursul timpului, mai multe studii au evidențiat că polipii uterini pot fi asociați cu infertilitatea. Totuși, acest lucru nu este valabil în toate situațiile. Multe paciente rămân însărcinate și află ulterior că au polipi uterini. Pe de altă parte, prezența acestora poate determina avort spontan în cazul femeii gravide care a fost diagnosticată în timpul sarcinii cu polipi endometriali.
„Infertilitatea a fost asociată indirect cu polipii endometriali. Unele studii au evidențiat rate crescute ale obținerii sarcinii și rate scăzute ale avortului spontan post polipectomie histeroscopică”, spune dr. Loredana Avram, medic primar obstretică-ginecologie la Spitalul MaDonna Maria.
Cum pot afecta sarcina polipii endometriali?
S-a demonstrat că pacientele care prezintă polipi uterini au o concentrație mai mare a metaloproteinazelor, care ajută la fixarea oului fecundat în mucoasa uterină pentru gestație, dar și a citochinelor, care ajută la dezvoltarea sarcinii.
„S-a demonstrat implicarea metaloproteinazelor, care intervin în procesul de nidație a sarcinii, și a citochinelor, care intervin în procesul de dezvoltare a sarcinii. Astfel, s-a observat o concentrație foarte crescută a acestora la nivelul polipilor endometriali față de țesutul endometrial înconjurător”, explică dr. Loredana Avram, medic ginecolog.
Polipii endometriali împiedică pătrunderea spermatozoizilor în cavitatea intrauterină
Polipii uterini pot ajunge să ducă la infertilitate atunci când se dezvoltă în apropierea ostiumului tuburar. De ce? Pentru că acoperă canalul trompei, iar spermatozoizii și ovulul fecundat din trompă nu mai pot pătrunde în cavitatea intrauterină.
„Atunci când polipii se poziționează în apropierea ostiumului tubar, în mod cert obturează canalul trompei și împiedică pătrunderea atât a spermatozoizilor, cât și a zigotului din trompă spre cavitatea intrauterină”, conchide dr. Loredana Avram, medic primar obstretică-ginecologie la Spitalul MaDonna Maria din Craiova.