Gastrita este o afecțiune care ne poate creea disconfort dacă nu o ținem sub control. Principalul factor care declanșează și menține gastrita este dat de alimentația nesănătoasă. Din fericire, câteva schimbări în dieta noastră ne pot ajuta să diminuăm simptomele supărătoare ale acestei afecțiuni și, totodată, să avem un stil de viață mult mai sănătos.
Trei mese pe zi și două gustări
Un plan bine stabilit al meselor este obligatoriu pentru orice persoană, mai ales la pacienții care suferă de gastrită. Trebuie să ne stabilim, în primul rând, orele la care să servim masa, ținând cont că avem de consumat trei mese și două gustări. De asemenea, este important să ținem cont și că mesele târzii nu sunt recomandate și pot să ne creeze disconfort pe timpul nopții: „Trebuie să avem un orar regulat al alimentației: trei mese pe zi și două gustări, iar ultima masă să fie servită cu aproximativ trei ore înainte de culcare”, spune dr. Cristina Balosache, medic specialist medicină internă.
Uneori poate fi greu să respectăm orele de masă, poate suntem la muncă sau în oraș, avem multe de făcut și mâncăm pe grabă. Ei bine, acest lucru nu este deloc benefic pentru organismul pacientului cu gastrită: „Mâncarea trebuie să fie bine mestecată, masă luată în liniște, în șezut, temperatura mâncărurilor și a băuturilor trebuie să fie cât mai apropiată de temperatura camerei”, explică dr. Cristina Balosache.
Produsele lactate au numeroase beneficii pentru pacienții cu gastrită
Pacienții care nu au intoleranță la lactoză pot să consume produse lactate. Laptele este considerat ca fiind un calmant gastric și este recomandat de medicii specialiși în cazul pacienților cu gastrită. În plus, iaurturile naturale sunt și ele indicate pentru că au un conținut mare de probiotice.
„Consumul de lapte (dacă pacientul nu prezintă intoleranță la lactoză) este recomandat încă de pe timpuri, fiind considerat un calmant gastric. În plus, se recomandă consumul iaurturilor pentru că sunt o sursă bogată de probiotice”, precizează dr. Cristina Balosache, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
Pește, fructe și legume
O sursă bogată de acizi grași o găsim în pește și poate fi consumat fără probleme de pacienții cu gastrită. Pe de altă parte, fructele și legumele sunt benefice pentru că au vitamine, sunt sănătoase, ne dau energie și ne țin de foame. Este cunoscut faptul că sparanghelul, morcovul și spanacul contribuie la o mai bună digestie a alimentelor și echilibrează flora intestinală.
„Se recomandă și consumul de pește pentru că este o sursă bogată de acizi grași de tip Omega-3, de uleiuri sănătoase (uleiul de măsline), de fructe (cireșe, banane, caise), compoturi, fructe și legume decojite, ușor preparate termic, piureuri de legume. Sparanghelul, morcovii și spanacul ajută procesul de digestie și echilibrează flora intestinală”, spune medicul specialist.
Putem consuma carne?
Pe lângă toate aceste recomandări, medicul nu exclude carnea din alimentația pacientului cu gastrită. Putem consuma carne, dar să fie slabă în grăsime și gătită cât mai ușor, fără ulei. Tot ce mâncăm trebuie ajustat în funcție de toleranța pe care o avem la aceste alimente. Dacă observăm că un anumit aliment ne face rău, că avem arsuri sau dureri la nivelul stomacului, trebuie consumat cu moderație.
„Carnea trebuie să fie cu cât mai puțină grăsime, gătită la cuptor, la grătar sau fiartă. Fiecare pacient cu gastrită trebuie să își ajusteze dieta în funcție de reacțiile pe care le prezintă la anumite alimente și de nivelul de toleranță la acestea”, conchide medicul.