Vărsăturile la copii. Când sunt un semnal de alarmă și cum se tratează ?

Pîrlogea Claudia
11 Min Read

Vărsăturile la copii sunt des întâlnite, iar acest lucru poate fi determinat de o multitudine de cauze: gastroenterită, infecții de tract urinar, alergii alimentare sau toxiinfecții alimentare, rău de mișcare. De obicei trec ușor, cu respectarea unor simple recomandări, dar sunt și situații în care, pe lângă vărsături, apar și alte simptome. Părinții trebuie să apeleze la medic dacă copilul prezintă: abdomen destins de volum și durere, febră înaltă, sânge în vărsături sau în scaun, vărsături de culoare verde, matinale sau în jet. Dr. Desdemona Stepan este medic primar pediatru și specialist gastroenterologie pediatrică la Centrul Medical Prima Clinic și ne vorbește despre cauzele, simptomele asociate, dar și tratamentul vărsăturilor la copii.

„Gastroenterita virală este cea mai frecventă cauză de vărsături apărute brusc la copii”

Media10: De ce apar vărsăturile la copii?

Dr. Desdemona Stepan: Vărsăturile sunt un simptom foarte frecvent experimentat de copii. Ele reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții se adresează medicului. Unele dintre cauzele vărsăturilor la copii sunt, în general, inofensive. În schimb, altele pot să le pună viața în pericol. Unele sunt probleme pe termen scurt, pe când altele provoacă vărsături continue sau recurente. Vărsăturile pot fi cauzate de mulți factori diferiți, dar gastroenterita virală este cea mai frecventă cauză de vărsături apărute brusc la copii. Vărsăturile din gastroenterita virală dispar, de obicei, în câteva zile, dar scaunele diareice pot să dureze uneori mai mult.

Alte cauze ar fi: infecțiile de tract urinar, infecții ale urechii medii, pneumonie sau chiar meningită. De asemenea, alergiile alimentare pot să provoace vărsături, dar în aceste cazuri apare și o erupție cutanată însoțită de prurit, roșeață, umflarea feței, a buzelor sau a limbii (în cazuri rare). În plus, vărsăturile mai pot apărea și ca urmare a unor intoxicații alimentare sau în apendicită, care reprezintă o urgență chirurgicală manifestată prin durere intensă în fosa iliacă dreaptă, febră și vărsături. Mai avem și ingestia de anumite substanțe toxice, răul de mișcare (cel mai frecvent răul de mașină) și, mai rar, formațiuni tumorale craniene, tulburări de alimentație, vărsături ciclice sau boli inflamatorii intestinale.

„La sugari trebuie să facem diferențierea între vărsături și regurgitații”

Media10: Care pot fi cauzele vărsăturilor la sugari?

Dr. Desdemona Stepan: La sugari, cele mai frecvente cauze ar fi: refluxul gastroesofagian, alergia la proteina laptelui de vacă, gastroenteritele acute, dar și afecțiuni chirurgicale sau tulburări metabolice ereditare care sunt mai puțin frecvente. Tot la sugari trebuie să facem diferențierea între vărsături și regurgitații care apar, de obicei, atunci când sugarul se hrănește rapid, înghite mult aer sau este suprahrănit.

Media10: La ce trebuie să fie atenți părinții atunci când copilul prezintă vărsături?

Dr. Desdemona Stepan: Copiii sunt expuși riscului de deshidratare atunci când varsă. De aceea, părinții trebuie să fie atenți dacă se reduce diureza acestora. De exemplu, la sugar trebuie să verifice dacă prezintă mai puține scutece umede. De asemenea, urina poate să aibă o culoare mai închisă, buzele să fie mai uscate, limba încărcată sau copilul să devină somnolent.

Media10: De multe ori, pe lângă vărsături apar și alte manifestări. Care sunt acestea?

Dr. Desdemona Stepan: Vărsăturile la copii apar adesea cu alte simptome. Dintre acestea întâlnim frecvent: greață, dureri abdominale, scaune diareice, febră, dureri de cap, tuse sau chiar probleme de respirație.

„Copilul trebuie adus la medic dacă vărsăturile nu se opresc în decurs de 24 de ore și apar semnele de deshidratare”

Media10: Când ar trebui să ne prezentăm la medicul pediatru cu copilul?

Dr. Desdemona Stepan: Dacă un copil varsă și are oricare dintre următoarele semne, ar trebui dus imediat la medic. Aceste semne ar fi: un abdomen destins de volum sau intens dureros, redoare de ceafă cu sau fără fotofobie (durere când se uită la o lumină puternică), febră înaltă, sânge în vărsături sau în scaun, vărsături de culoare verde, vărsături matinale sau vărsături în jet. La sugari, de exemplu, putem observa o fontanelă bombată. De asemenea, copilul trebuie adus la medic dacă vărsăturile nu se opresc în decurs de 24 de ore și apar semnele de deshidratare. În schimb, sugarii sub șase luni trebuie duși întotdeauna la medic.

Media10: Ce alimente cauzează cel mai des vărsăturile la copii?

Dr. Desdemona Stepan: De obicei, alimentele și apa contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziți, substanțe chimice, alterate sau toxice, duc frecvent la apariția vărsăturilor. Pot să apară toxiinfecții alimentare de la aproape orice aliment dacă acesta nu a fost gătit sau depozitat corespunzător. Cel mai frecvent apar de la carne, ouă, crustacee, legume nespălate, contaminate sau alterate.

Cum recunoaștem o intoxicație alimentară?

Media10: Cum ne dăm seama că poate fi vorba de o intoxicație alimentară?

Dr. Desdemona Stepan: De obicei, copilul poate să înceapă să verse în câteva ore după ce a mâncat alimente contaminate, dar uneori poate să dureze chiar și o zi-două până să apară simptomele. Copilul prezintă greață, diaree apoasă și dureri abdominale, dar poate să apară uneori și febră. De fapt, simptomele sunt aceleași ca în gastroenterita acută, dar mai severe și pot să dureze de la câteva ore până la câteva zile.

Media10: Sunt mulți copii care au rău de mișcare și vomită în timpul deplasării cu mașina, de exemplu. Ce putem face?

Dr. Desdemona Stepan: Într-adevăr, răul de mașină este frecvent, mai ales la copiii cu vârste între doi-12 ani. Vărsăturile cauzate de răul de mașină pot fi prevenite prin așezarea copilul pe mijlocul banchetei din spate, cu vedere pe geamul din față și prin evitarea lecturii, jocurilor video în mașină.

Hidratarea, un factor esențial

Media10: Cât de importantă este hidratarea atunci când copilul are vărsături? Cum hidratăm corect copilul?

Dr. Desdemona Stepan: Este important să ne asigurăm că cei mici sunt bine hidratați. Lichidele se administrează pe cale orală, de obicei. Se folosesc soluții de rehidratare orală care conțin echilibrul corect de electroliți, iar acum există multe variante în farmacii. Se administrează, de obicei, o linguriță la fiecare cinci minute. Apoi, în funcție de toleranța copilului, cantitatea se crește treptat. Cu răbdare și încurajare, majoritatea copiilor se pot rehidrata pe cale orală pentru a evita nevoia de lichide pe cale venoasă. Totuși, dacă avem cazuri cu deshidratare severă sau copii care nu pot tolera suficiente soluții de rehidratare sau lichide pe cale orală, atunci se poate ajunge la administrarea de lichide intravenos.

Media10: Ce alimente este indicat să îi dăm copilului când are vărsături? Cum trebuie alimentat în astfel de situații?

Dr. Desdemona Stepan: Alimentele solide trebuie evitate până când episodul de vărsături a trecut. Este normal ca un copil să aibă un apetit redus în acest timp și atunci nu este nevoie să îl forțăm să mănânce, mai ales în primele 24 de ore. Când aceștia sunt pregătiți, cel mai bine este să le dăm o combinație de carbohidrați complexi, cum ar fi: orez, grâu, cartof, pâine, carne slabă, iaurt, fructe și legume. La început, se evită alimentele bogate în grăsimi deoarece acestea sunt mai greu de digerat.

Când e nevoie de tratament medicamentos?

Media10: Ce tratament medicamentos se poate da la copii și când se administrează?

Dr. Desdemona Stepan: Tratamentul medicamentos este pentru cazurile mai severe de vărsături. Poate include administrarea de fluide intravenos, medicamente antiemetice care sunt utilizate frecvent la adulți pentru greață și vărsături. La copil sunt rar administrate deoarece utilitatea lor nu a fost dovedită și pot să aibă efecte secundare. Totuși, dacă vărsăturile sunt severe și persistă, medicul poate să administreze medicație antiemetică copiilor peste doi ani. De asemenea, se poate administra tratament pentru afecțiunea de bază care a provocat vărsăturile sau dacă vărsăturile au fost determinate de anumite medicamente, se întrerup.

Media10: Care sunt complicațiile ce pot să apară și cât de frecvent se ajunge la ele?

Dr. Desdemona Stepan: Cea mai frecventă complicație este deshidratarea deoarece pot să apară dezechilibre hidroelectrolitice și acido-bazice ce pot duce, în final, la convulsii sau comă. De aceea, este foarte importantă rehidratarea corectă a copilului.

„Se recomandă spălatul regulat al mâinilor, igiena alimentației și chiar vaccinarea împotriva rotavirusului”

Media10: Ce putem face ca să prevenim vărsăturile?

Dr. Desdemona Stepan: Cea mai frecventă cauză a vărsăturilor la copii este gastroenterita acută. Este de cauză infecțioasă și se răspândește ușor, în special la copii. Pentru a minimiza răspândirea acesteia, se recomandă spălatul regulat al mâinilor, igiena alimentației și chiar vaccinarea împotriva rotavirusului. De asemenea, pentru alte boli mai grave care determină vărsături, avem vaccinare împotriva bolii meningococice și pneumococice.

Share This Article
Leave a Comment