Diabetul este o boală cu care trebuie să învățăm să trăim. Nu trebuie privită ca o afecțiune în sine, ci ca un stil de viață, ca pe un prieten cu care putem avea o viață lungă dacă știm cum să gestionăm relația. În perioada verii, suntem tentați să consumăm băuturi, de multe ori alcoolice, pentru că este și sezonul în care mergem în vacanțe, ne întâlnim cu prietenii. În același timp, trebuie să nu uităm că avem diabet și să ținem sun control această afecțiune ca să nu ajungem la complicații.
„Sunt de evitat cocktailurile foarte dulci”
Corpul nostru conține 70% apă, deci trebuie să înțelegem că organismul nostru are nevoie de apă, în primul rând, pentru a se menține hidratat. Totuși, acum începe perioada concediilor, iar pacienții cu diabet uită, de multe ori, că trebuie să mai respecte recomandările mediculu. Trebuie evitate băuturile alcoolice dulci, cu zahăr adăugat, chimicale și coloranți pentru că pot crește brusc glicemia pacientului care suferă de diabet zaharat, dar pot cauza complicații și la pacienții cu obezitate, dislipidemie și boli cardiovasculare.
„Pentru că este foarte cald afară, este și umiditate pentru că au fost perioade de ploi, trebuie să ne hidratăm, să nu uităm să bem apă plată. Știm foarte bine că apa este prietena omului pentru că organismul uman este alcătuit din 70% apă. Dacă mergem în vacanță, putem să bem băuturi alcoolice, dar sunt de evitat cocktailurile foarte dulci, care au siropuri concentrate, adaos de zahăr, de chimicale, coloranți. E bine să le evităm mai ales dacă avem diabet zaharat, boli de nutriție, obezitate, dislipidemie, boli cardiovasculare”, spune dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie, specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.
Vacanțele „all inclusive”, de evitat la pacienții cu diabet
Așa cum ne spune și medicul cardiolog, un pahar de vin la masă nu ne face rău, dar trebuie să ținem cont de această cantitate și să nu exagerăm. E foarte important să nu combinăm mai multe băuturi pentru că și acest lucru poate să ducă la o creștere bruscă a glicemiei. De asemenea, pacienții cu diabet și nu numai ar trebui să evite vacanțele all inclusive din cauza excesului de băutură și mâncare.
„Putem să bem un pahar de vin, chiar și cardiologul recomandă un pahar de vin roșu sau rose la masă. Le spun tot timpul pacienților că pot să consume un pahar de vin, dar nu mai mult. De asemenea, e bine să evităm combinațiile de băuturi la aceeași masă: vin, bere și tărie. Foarte periculoase sunt vacanțele all inclusive în care avem băutură și mâncare la discreție. Din păcate, facem un exces fără să vrem și chiar dacă nu avem diabet, de multe ori ne întoarcem din aceste vacanțe all inclusive cu un surplus de kilograme”, precizeză dr. Iuliana Petrișor.
Berea, un aliment cu multe calorii
În timpul verii, berea este cea mai consumată băutură, însă ne face cel mai mult rău. Din această cauză, specialiștii numesc berea ca fiind mai degrabă un aliment pentru că poate înlocui foarte ușor o masă. Totuși, dacă alegem să consumăm bere, trebuie să avem o masă slabă în calorii.
„Berea, în primul rând, este aliment. Asta le spun tuturor pacienților. Este un aliment pentru că are multe calorii și trebuie să știm că o simplă bere poate înlocui o masă. Este bună o bere vara, ne răcorește, este hidratantă, dar să nu uităm că la acea masă nu trebuie consumate multe calorii. Putem mânca proteine, 50-100 g de carne sau pește pe grătar cu multă salată și să evităm carbohidrații”, afirmă medicul.
„Băuturile tari cresc glicemia și tensiunea arterială”
După cum bine știm, nu diabetul ne omoară, ci complicațiile acestuia, iar aici vorbim de bolile cardiovasculare. Băuturile tari, spirtoase, cu conținut ridicat de alcool cresc glicemia, dar și tensiunea arterială. Acest lucru înseamnă o serie de complicații care pot ajunge până la deces. Prin urmare, trebuie să ținem evidența valorilor crescute chiar și în vacanță.
„Băuturile tari cresc glicemia și tensiunea arterială. Din păcate, pacienții cu diabet nu au doar diabet, ci și boli cardiovasculare, hipertensiune, dislipidemie, plăci de aterom. De fapt, acest pacient nu moare de diabet, ci de accidente vasculare cerebrale și coronariene, infarct miocardic acut care duce la deces. De aceea, în perioada de vacanță, trebuie să ne monitorizăm glicemia și tensiunea arterială”, declară dr. Iuliana Petrișor.
Zahărul trebuie înlocuit cu îndulcitori naturali
Nevoia de a consuma zahăr trebuie controlată și chiar înlocuită cu îndulcitori naturali, precum: zaharină, ștevie, salvie. Totuși, nici aceștia nu sunt o variantă 100% sănătoasă pentru pacienții cu diabet, de aceea trebuie consumate cu măsură.
„Putem să bem cafea, capuccino, ceai, dar fără zahăr, e foarte important. Îl putem înlocui cu o pastiluță de zaharină, cu îndulcitori naturali de ștevie, salvie. Trebuie să avem grijă, totuși, pentru că și aceștia cresc glicemia, dar nu atât de mult ca zahărul și mierea”, conchide dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist boli metabolice, diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.