Pietrele la rinichi sunt o afecțiune des întâlnită la tineri și vârstnici. Ele se formează din cauza alimentației necorespunzătoare, colesterolului crescut, obezitatății și sedentarismului. Respectarea unor simple recomandări de la medic și controlul factorilor de risc ne pot ajuta să ținem sub control afecțiunea, dar și să avem un stil de viață sănătos.
Prima măsură pe care o putem lua este să facem o ecografie abdominală la o anumită perioadă de timp. Dacă avem pe cineva în familie care are pietre la fiere sau a avut, cu atât mai mult. Controalele periodice ne pot ajuta să depistăm la timp o afecțiune și astfel să prevenim instalarea ei.
„În primul rând, trebuie să mergem periodic la monitorizări ecografice, mai ales dacă facem parte dintr-o familie în care afecțiunea este întâlnită”, spune dr. Ana-Maria Mitran, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
„Trebuie să evităm scăderea bruscă în greutate prin cure de slăbire drastice”
Excesul ponderal poate fi un alt factor de risc care ne predispune mai întâi la obezitate, iar mai apoi la apariția pietrelor la fiere. Prin urmare, trebuie să încercăm să avem o greutate normală în raport cu înălțimea noastră. În cazul în care avem un exces ponderal și ne dorim să slăbim cât mai repede, curele drastice de slăbire nu sunt o soluție. Pe lângă faptul că ne pot pune sănătatea în pericol, favorizăm și apariția pietrelor la fiere.
„În al doilea rând, ne putem menține greutatea în intervalul normal pentru înălțimea pe care o avem (ne încadrăm într-un indice de masă corporală între 18.5 – 24.9 kg/m2). Trebuie să evităm scăderea bruscă în greutate prin cure de slăbire drastice, foarte restrictive”, precizează medicul.
Alimentația este cheia atunci când vorbim de litiaza biliară. Cu cât avem o alimentație mai nesănătoasă, bogată în grăsimi, zahăr, cu atât vom fi mai predispuși la apariția anumitor afecțiuni. Medicii recomandă un consum redus de carne grasă, alimente procesate, dulciuri, sosuri, alune/semințe prăjite pentru un stil de viață cât mai sănătos.
„De asemennea, să nu consumăm grăsimi în exces: carne grasă și derivate, alimente prăjite/procesate, produse de patiserie/cofetărie, sosuri/dressinguri pe bază de ulei, maioneză, salată de vinete/icre, alune/semințe prăjite în exces, dulciuri concentrate”, adaugă dr. Ana Maria Mitran, medic specialist medicină internă.
Să ținem sub control afecțiunile existente
O altă măsură prin care putem preveni apariția pitrelor la fiere este să ținem sub control afecțiunile preexistente: dislipidemia, diabetul, constipația, ciroza hepatică, bolile inflamatorii interstinale. Netratate sau nedepistate, pot favoriza litiaza biliară. Prin tratament și dietă corespunzătoare, care să includă o hidratare corectă, un consum zilnic de legume și fructe, reducerea cantității de carne din alimentație, prevenim nu doar apariția pietrelor la fiere, ci și a altor afecțiuni.
„În al treilea rând, să corectăm dislipidemia (nivelul grăsimilor din sânge – trigliceride și colesterol) în funcție de scorul de risc cardiovascular. În plus, trebuie să ținem diabetul zaharat sub control prin dietă și tratament adecvat, trebuie să tratăm corect ciroza hepatică, bolile inflamatorii intestinale și bolile care se însoțesc de hemoliză cronică. Pe lângă acestea, trebuie să evităm constipația prin suplimentarea fibrelor din alimentație, hidratare corectă, creșterea consumului de legume și fructe, reducerea consumului de carne”, explică medicul.
Cum combatem sedentarismul?
Din păcate, sedentarismul este la putere în România. Este important să facem mișcare zilnic, cel puțin 30 de minute pe zi, chiar dacă programul nostru este foarte încărcat. Sedentarismul este principalul factor de risc în foarte multe afecțiuni, așa că trebuie să îl combatem prin practicarea sportului. Fie că vorbim doar de mers pe jos în ritm mai alert, fie că alegem să practicăm un sport în sine, cum ar fi: fitness, aerobic, înot, important este să începem de undeva.
„Putem să combatem sedentarismul prin practicarea unei activități fizice adecvate stării de sănătate: mers pe jos în ritm alert, sport de echipă, fitness, aerobic, înot etc”, conchide dr. Ana Maria Mitran, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.