Foliculita. De ce apare și ce trebuie să faci?  

Puncte roșii pe piele? Mici coșulețe? Inflamații? Pot fi semne clare că te confrunți cu foliculita. Este foarte frecventă și, de cele mai multe ori, cauzată de infecții bacteriene. Din fericire, poate fi tratată ușor, dar pentru asta e nevoie de ajutorul unui specialist. De multe ori, tindem să încercăm singuri să tratăm foliculita și observăm că facem mai mult rău decât bine.

Medicii dermatologi întâlnesc foarte des pacienți cu foliculită, indiferent că vorbim de femei sau bărbați, copii sau adulți. Mai întâi apar mici umflături roșii sau chiar coșulețe în jurul foliculilor de păr. Ulterior, dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi și se manifestă prin umflături dureroase acoperite de cruste.

„Foliculita este o afecțiune cutanată comună, des întâlnită, reprezentată de infecția/inflamația foliculului pilos. Foliculita are o evoluție benignă, cu gravitate medie și, de cele mai multe ori, este ușor de tratat. În practica medicală o întâlnim la orice vârstă (bebeluși, adolescenți, adulți, vârstnici), atât la bărbați, cât și la femei”, spune dr. Rucsandra Dascălu, medic primar dermatolog, la Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova.

„Leziunile se localizează pe față (barbă), scalp, trunchi, member”

Persoanele cu foliculită prezintă inflamație, pustule sau papule care provoacă mâncărime pe pielea cu păr. Această afecțiune poate să apară oriunde pe corp, cu prepondență pe barbă, scalp, picioare sau mâini. De obicei, se tratează ușor, însă sunt și pacienți cu forme severe de boală.

„Ca aspect clinic, infecția/inflamația de la nivelul foliculului pilos se manifestă prin apariția unor pustule sau a unor papule eritematoase localizate pe pielea cu păr. Foliculita este limitată la o regiune a corpului și nu pune probleme majore de tratament, dar există și forme severe întâlnite la pacienții imunosupresați. De obicei, leziunile se localizează pe față (barbă), scalp, trunchi, membre etc”, precizează medicul dermatolog.

„Cea mai frecventă cauză a foliculitei este infecția bacteriană cu Staphylococcus aureus”

Cauza principală a apariției foliculitei este infecția cu stafilococul auriu. Această bacterie există pe piele, în mod normal, și nu cauzează probleme. Totuși, dacă ajunge să pătrundă în organism printr-o rană deschisă, atunci poate favoriza apariția foliculitei. Pe lângă infecția cu stafilococul auriu, mai pot fi și alte cauze precum: infecția cu fungi, virusuri, paraziți, trauma sau ocluzia foliculului pilos, aplicarea de medicamente topice.

Cea mai frecventă cauză a foliculitei este infecția bacteriană cu Staphylococcus aureus, urmată de infecția cu fungi, virusuri sau paraziți. Alte cauze ale foliculitei sunt reprezentate de trauma și ocluzia foliculului pilos, aplicarea unor medicamente topice și cauzele idiopatice”, afirmă dr. Rucsandra Dascălu, la Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova.

Factori de risc pentru apariția foliculitei

Obezitatea, diabetul, antibioticele, contraceptivele, expunerea excesivă la soare sunt câțiva dintre factorii de risc care pot favoriza apariția foliculitei. Din fericire, putem interveni asupra lor și îi putem controla. De asemenea, trebuie să avem grijă și ce haine purtăm, cât de des ne epilăm și ce produse folosim pentru a nu declanșa sau agrava afecțiunea.

„Factorii care cresc riscul apariției foliculitei sunt reprezentați de obezitate (tot mai des întâlnită, mai ales în rândul copiilor), diabet, folosirea antibioticelor timp îndelungat, corticoterapia topică și sistemică, utilizarea contraceptivelor orale, expunerea excesivă la soare, caldură și umiditate. Bărbieritul și epilatul excesiv, purtarea hainelor strâmte, sintetice constituie, de asemenea, factori declanșatori și agravanți ai bolii”, adaugă medicul.

Diagnostic și tratament

Medicul dermatolog poate diagnostica foliculita printr-un examen clinic, dar uneori pot fi necesare și analize, culturi sau examen histopatolog. În cazurile ușoare, foliculita se tratează cu administarea de antibiotic și cu respectarea unor măsuri de igienă. În schimb, dacă boala s-a extins și pacientul prezintă leziuni dureroase, atunci este nevoie de terapie sistemică.

„Diagnosticul foliculitei este clinic, de obicei. În unele cazuri deosebite pot fi necesare teste de laborator, culturi și examen histopatologic. Infecția se tratează în câteva zile, cu igienă locală riguroasă și cu un antibiotic topic. În cazurile severe, extinse, se poate apela la terapia sistemică”, spune medicul dermatolog.

„Foliculita se poate confunda cu acneea vulgară”

Pentru că foliculita poate apărea oriunde pe corp, chiar și pe față, mulți pacienți o tratează greșit. Este confundată adesea cu acneea, rozaceea sau chiar keratoza pilară și tratamentul este administrat greșit de pacienți, fără a cere sfatul medicului. Este important să ne adresăm unui specialist înainte de a încerca să ne tratăm singuri pentru că putem să agravăm simptomele și astfel să întârziem diagnosticul.

„Uneori, foliculita se poate confunda cu acneea vulgară, rozaceea papulo-pustuloasă, keratoza pilară, de aceea este foarte important ca pacienții să renunțe la autotratament și să ceară sfatul medicului dermatolog pentru diagnostic și tratament de specialitate”, conchide dr. Rucsandra Dascălu, medic primar dermatolog, la Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

UMF Craiova. 25 de ani de la înființare

Next Post

PRIORITY MEDICAL. Servicii medicale sigure. Medici dedicați. Aparatură modernă

Related Posts
Verified by MonsterInsights