UMF Craiova. 25 de ani de la înființare

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova a sărbătorit, astăzi, 25 de ani de la înființare. Evenimentul aniversar a avut loc în Aula Magna a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. Aici s-a desfășurat o ședință aniversară a primului Senat al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, condusă de fondatorul UMF din Craiova, prof.univ.em.dr. Tudorel Ciurea. Alături de universitarii craioveni, la eveniment au participat reprezentanți ai mediului universitar medical din țară și din străinătate, reprezentanți ai Guvernului României şi autorități locale.

„Existența Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și-a dovedit relevanța pentru întreaga regiune, iar potențialul instituțional este în continuă creștere. De aceea, astăzi gândul nostru se îndreaptă deopotrivă către aceste două decenii și jumătate ridicate pe energia solidarității, în numele cunoașterii, dar și către următoarele decenii de ascensiune”, a declarat prof.univ.em.dr. Tudorel Ciurea. 

Prof. univ. em. dr. Tudorel Ciurea, fondatorul școlii de medicină din Craiova, a fost distins cu prima medalie de aur emisă de UMF Craiova.

„Senatul universității a editat prima medalie de aur, cea de 25 de ani de UMF Craiova, următoarea o vom editat la 50 de ani”, a declarat prof. univ. dr. Dan Gheonea, rector UMF Craiova. 

Înființată prin Legea nr. 119/5 iunie 1998, promulgată de Preşedintele României, Universitatea de Medicină şi Farmacie avea în structură la început trei facultăţi şi trei specializări: Medicină generală, Stomatologie, Farmacie. Azi, UMF din Craiova funcţionează cu patru facultăţi. Acestea sunt Facultatea de Medicină, cu programele de studii Medicină şi Medicină în limba engleză, Facultatea de Medicină dentară, cu Medicină dentară, Medicină dentară în limba engleză şi Tehnică dentară, Facultatea de Farmacie, cu programul de studii Farmacie şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă medicală, cu programele Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, Radiologie şi Imagistică.

În aceşti ani, au fost dezvoltate mai multe programe de studii de master. Toate cele trei domenii sunt acreditate în prezent:

  • Medicină, cu programele Managementul Serviciilor de Sănătate şi Dezvoltarea serviciilor de nursing comunitar;
  • Medicină dentară cu programul Restaurări protetice cu sprijin implantar;
  • Farmacie cu programele: Farmacologie şi Toxicologie şi Laborator clinic şi de analiza medicamentului.
„Sunt 25 de ai de când UMF Craiova reprezintă cu mândrie principalul pol de pregătire al generațiilor de medici din întreaga Oltenia”, a afirmat prof.univ.dr Ion Rogoveanu. 

Programul evenimentelor dedicate aniversării include și Conferința de Chirurgie Româno-Elenă (15-17 iunie). La aceasta participă importanți medici chirurgi din țară și din străinătate. „În perioada 15-17 iunie 2023 se desfășoară a treia Conferință Internațională de Chirurgie HEROES organizată de Asociația Eleno-Română de Chirurgie, Academia Română de Științe Medicale și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova”, au transmis reprezentanţii UMF.

Deschiderea oficială a avut loc joi, 15 iunie, de la ora 19.00. Conferinţa include workshop-uri, masterclass-uri, dezbateri pe teme din chirurgia modernă.

Societatea Eleno-Română de Chirurgie HEROES aduce împreună chirurgi specializați, greci și români, pentru a coopera în vederea îmbunătățirii calității pregătirii medicale și a modernizării spitalizării pacienților.

„Este un eveniment de o amploare deosebită, cu o participare foarte mare. Beneficiem de 13 puncte europene de educație medicală continuă. Avem invitate personalități de renume, atât din Grecia cât și din România. Scopul conferinței este de a uni la nivel profesional și uman, medicii din România și din Grecia pentru că istoria relațiilor cu medicii din țara vecină este cunoscută și este foarte bună. Ideea inițială a fost unor medici chirurgi din Craiova, cum este prof. Munteanu Marian și a unor foști absolvenți greci ai UMF Craiova. Ei au studiat în urmă cu 20-25 de ani în Craiova, apoi au devenit medici renumiți în Grecia. La acest eveniment participă medici din Salonic, Atena, Alexandroupolis, Ioannina”, spune prof.univ.dr. Marius Ciurea, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, decan Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova. 
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Educație outdoor la Grădinița „Pinocchio”, din Craiova

Next Post

Foliculita. De ce apare și ce trebuie să faci?  

Related Posts
Verified by MonsterInsights