O entorsă este considerată de mulți dintre noi ca fiind un traumatism banal. Ei bine, lucrurile se pot complica în timp dacă nu ne prezentăm la medic imediat. Chiar dacă inflamația și durerea se pot diminua, entorsa netratată are efecte neplăcute pe termen lung. Ce este și de ce apare entorsa? Cât de important este să ne prezentăm la specialist după un astfel de eveniment? Ce soluții de tratament există și ce putem face de acasă ca să diminuăm durerea? Ce complicații pot apărea dacă nu o tratăm corespunzător? Aflăm informații utile cu privire la acest subiect de la dr. Marius Bălă, medic specialist ortoped, într-un interviu acordat Media10.
Media10: Ce este o entorsă?
Dr. Marius Bălă: Entorsa reprezintă o întindere sau o leziune a unuia sau mai multor ligamente de la nivelul articulației. Poate apărea la orice articulație a corpului, însă cele mai predispuse sunt cele de la nivelul membrelor: articulația gleznei, genunchiului, a pumnului.
„Gradul III reprezintă entorsa cea mai gravă în care apare ruptura de ligament”
Media10: Există mai multe grade ale entorsei. Care sunt acestea?
Dr. Marius Bălă: Gradul I este cel mai ușor, fiind caracterizat printr-o întindere a ligamentelor. În entorsa de gradul II apar leziuni fibrilare la nivelul ligamentelor. Gradul III reprezintă entorsa cea mai gravă în care apare ruptura de ligament. Cele mai predispuse articulații sunt glezna și genunchiul de la membrul inferior. În entorsa de gradul III de la nivelul genunchiului, de exemplu, cele mai frecvent lezate ligamente sunt: ligamentul încrucișat anterior, ligamentul colateral intern și ligamentul colateral extern.
Media10: Care sunt simptomele entorsei? Cum îți dai seama că o entorsă este gravă?
Dr. Marius Bălă: Principalul simptom este durerea, însă pacientul prezintă și inflamație, echimoză (vânătaie). Ca și gravitate, examenul clinic este cel care ne îndrumă spre un diagnostic. Totuși, ca să excludem o eventuală fractură, trebuie făcută o radiografie.
Ce traumatisme pot produce o entorsă?
Media10: De ce apare entorsa, de obicei?
Dr. Marius Bălă: Entorsa se produce fie prin traumatism direct, fie prin traumatism indirect. Călcatul strâmb este un traumatism indirect ce apare la nivelul membrului inferior. Putem avea un traumatism direct la nivelul genunchiului, de exemplu. Un traumatism la nivelul tibiei sau femurului poate produce o entorsă de genunchi. Traumatismele care pot provoca entorse la nivelul gleznei sunt: inversiunea sau eversiunea forțată a gleznei la schimbarea bruscă a direcției sau la aterizarea după sărituri; alunecarea sau căderea pe suprafețe umede sau pe teren neregulat; traumatism prin mecanism direct la nivelul membrelor, cum se întâmplă în cazul sporturilor de contact.
De asemenea, entorsa se poate produce și la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta poate să apară în accidentele rutiere sau chiar la tamponarea ușoară din spate, din față. De asta e foarte important să reglăm tot timpul scaunul. Chiar și la un traumatism minor, la 10 km/oră, există riscul să producem o entorsă la nivelul coloanei. Mai apoi apar herniile de disc și se poate ajunge chiar la intervenții chirurgicale.
„Diagnosticul se pune în primul rând clinic și apoi imagistic”
Media10: Cum se stabilește diagnosticul?
Dr. Marius Bălă: Diagnosticul se pune în primul rând clinic și apoi imagistic. Pentru a exclude eventuale fracturi, este necesară efectuarea unei radiografii. Diagnosticul cert în cazul entorselor mai grave se pune pe baza examenului RMN, unde se văd cel mai bine leziunile musculo-tendinoase.
Media10: Când trebuie să mergem la medicul ortoped?
Dr. Marius Bălă: Pacienții ar trebui să apeleze la medicul ortoped după orice fel de traumatism. În primele ore, articulația este încălzită și pacientul nu-și dă seama, nu realizează gravitatea situației. După ce trec câteva ore sau zile, durerea se intensifică. De aceea trebuie să ne prezentăm la medicul ortoped pentru a primi diagnosticul corect și tratamentul adecvat. Orice entorsă, dacă nu este tratată corespunzător din primele zile, nu va avea o evoluție bună ulterior.
Ce măsuri trebuie să luăm de acasă atunci când avem o entorsă?
Media10: Cum tratăm entorsele ușoare și ce măsuri putem să luăm de acasă?
Dr. Marius Bălă: Pentru tratarea corectă a entorselor aplicăm tratamentul după conceptul PRICE. P vine de la Protection, adică imobilizarea articulației; R vine de la Rest, adică repaus; I de la Ice, adică gheață; C vine de la Compression, adică facem o compresie cu fașă în primele zile; E de la Elevation, adică articulația afectată trebuie să stea ridicată ca să circule sângele mai bine. E foarte important ca toate lucrurile acestea să le insituie medicul, nu pacientul. Dacă facem o compresie prea mare, pot apărea probleme circulatorii la nivelul articulației.
De acasă, după orice entorsă, e bine să aplicăm comprese reci. Dacă punem gheață, obligatoriu trebuie să o învelim în prosop și să nu o ținem mai mult de 10-15 minute. Dacă aplicăm gheața direct pe piele și pe o perioadă îndelungată, poate provoca arsuri și complicații nedorite. Dacă entorsa este la membrul inferior, ar fi bine să nu călcăm în el, să nu ne forțăm articulația. De asemenea, dacă avem o entorsă la membrul superior, e bine să nu solicităm foarte mult articulația.
„În cazul entorselor, repausul este cel mai bun tratament”
Media10: Ce soluții de tratament există: exerciții, tratament medicamentos, soluții naturiste?
Dr. Marius Bălă: Ca și soluții naturiste avem geluri, alifii, dar cel mai bun tratament constă în imobilizarea cu repaus articular, aplicații locale reci și tratament antiinflamator în primele zile. Imobilizarea este de mai multe feluri. De exemplu, în entorsele ușoare, imobilizarea constă în simplul fapt că pacientul nu trebuie să calce cu membrul afectat, pe articulația afectată. Este indicat să stea câteva zile în repaus cu tratament antiinflamator (geluri, pastile antiinflamatoaare), comprese cu apă rece sau gheață în prosop și piciorul mai ridicat. În cazul entorselor, repausul este cel mai bun tratament. O entorsă care nu este tratată corespunzator, în care pacientul nu face un repaus suficient pentru a scădea inflamația, vindecarea va dura mai mult timp. În funcție de gravitatea cazului, repausul poate fi de la cinci-șapte zile până la 21 de zile.
Media10: Când este nevoie de intervenție chirurgicală și în ce constă?
Dr. Marius Bălă: Intervenția chirurgicală se aplică în entorsa de gradul III, când se produc rupturi de ligamente si apare instabilitatea ligamentară. Diagnosticul este pus după o investigație RMN. Dacă ligamentul încrucișat anterior de la nivelul genunchiului este rupt, acesta se repară doar prin intervenție chirurgicală. De asemenea, dacă avem o entorsă la nivelul gleznei și sunt rupte mai multe ligamente importante de susținere (fibulotalar, tibiotalar, Ahilean), trebuie intervenit chirurgical și reconstruite.
„Cât timp stă imobilizată și nefolosită articulația respectivă, tot cam atât îi ia și să își revină”
Media10: Când este nevoie de kinetoterapie și cât de grea este recuperarea medicală după o intervenție chirurgicală?
Dr. Marius Bălă: În entorsele ușoare, de gradul I, nu e nevoie neapărat de exerciții foarte complexe. În schimb, în stadiile avansate și mai ales după intervenție chirurgicală este obligatoriu ca pacientul să facă kinetoterapie, exerciții de gimnastică medicală. Cât timp stă imobilizată și nefolosită articulația respectivă, tot cam atât îi ia și să își revină.
Media10: O entorsă aprută la mână, de exemplu, netratată corect, poate duce la sindrom de tunel carpian?
Dr. Marius Bălă: Entorsa de pumn este a doua cea mai frecventă dintre toate entorsele articulare. Aceasta se produce, de obicei, printr-un traumatism direct, când cădem și ne sprijinim în palmă. Totuși, se poate produce și prin suprasolicitarea excesivă a articulației, printr-un traumatism la nivelul antebrațului și poate duce la un sindrom de tunel carpian daca inflamația persistă mult timp. De aceea este bine ca atunci când suferim un traumatism să ne adresăm medicului ortoped și să respectăm indicațiile acestuia.
„Principala complicație este instabilitatea articulară”
Media10: La ce complicații poate duce o entorsă netratată corect?
Dr. Marius Bălă: Principala complicație este instabilitatea articulară. După orice entorsă, articulația este mai sensibilă și trebuie tot timpul să avem grijă, să facem o recuperare bună pentru întărirea musculaturii periarticulare. La sportivi, mai ales, chiar și după o entorsă de gradul I, se face recuperare. Asta pentru a tonifia și a pregăti mai bine musculatura periarticulară astfel încât să fie redus șocul articular. Inițial, se inflamează un pic, pacienții administrează antiinflamatoare câteva zile, pun gheață și inflamația se reduce. Mai apoi apare instabilitatea articulară la schimbări bruște de direcție, la pivotări (n.r. răsucirea corpului), când se lasă brusc pe genunchi, când se ridică de pe scaun, când pleacă mai rapid de pe loc.
De multe ori, pacienții nu o bagă în seamă și ajung târziu la medic. Orice instabilitate, în timp, duce la leziuni de cartilaj și atunci apar probleme mai serioase care se tratează mai greu. Edemul osos secundar traumatismului comun este o complicație care poate duce la necroză osoasă spontană. Sindromul algoneurodistrofic, caracterizat prin perturbarea echilibrului vasculonervos local, este o altă complicație ce poate fi determinată de entorse.