Spondiloza. De ce apare și cum scapi de dureri?

Spondiloza este o afecțiune care apare, cu preponderență, după vârsta de 60 de ani. Din cauza procesului de îmbătrânire, coloana vertebrală are de suferit. Structurile osoase încep să se degradeze și, astfel, apare durerea. Prezentarea din timp la medic ne ajută să prevenim puseele intense de durere, dar și să ținem sub control afecțiunea pentru a nu evolua. Despre cauzele apariției spondilozei, despre ce simt pacienții cu această afecțiune, cum se diagnostichează, dar și metodele de tratament vorbim cu dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatologie la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Ce reprezintă spondiloza și cât de frecventă este această afecțiune?

Dr. Carmen Agapie: Spondiloza reprezintă prezența modificărilor degenerative localizate la nivelul coloanei vertebrale. Ele apar odată cu înaintarea în vârstă și se accentuează progresiv. Incidența acestei afecțiuni este destul de frecventă după 60 ani, modificările radiologice fiind prezente chiar în lipsa simptomatologiei. Spondiloza poate afecta orice segment al coloanei vertebrale, dar este întâlnită mai des în regiunea cervicală și lombară.

„Îmbătrânirea determină degradarea progresivă a structurilor coloanei vertebrale”

Media10: De ce apare spondiloza? Care sunt cauzele?

Dr. Carmen Agapie: Cauza cea mai frecventă de apariție a spondilozei este reprezentată de vârstă. Îmbătrânirea determină degradarea progresivă a structurilor coloanei vertebrale: discuri intervertebrale, ligamente, musculatură. Un rol important îl au și traumatismele de la nivelul coloanei, ridicarea și purtarea de greutăți, mișcările repetitive și pozițiile vicioase de lucru. Pot apărea inflamații la nivelul coloanei și, ulterior, răspunsul protector al organismului determină apariția osteofitelor (cunoscute sub denumirea de ,,ciocuri” la nivelul coloanei vertebrale).

Media10: Ce simptome prezintă pacineții cu spondiloză?

Dr. Carmen Agapie: Simptomatologia variază în funcție de segmentul afectat: cervical, toracal sau lombar. Pacienții cu spondiloză cervicală pot prezenta dureri occipitale, cefalee, dureri cervicale ce pot iradia din această regiune la nivelul membrelor superioare, vertij, tulburări auditive și vizuale. În  cazul localizării toracale, pot fi prezente dureri localizate posterior sau anterior, nevralgie intercostală, acestea fiind accentuate de tuse, strănut sau mișcări respiratorii. Durerile de la nivelul coloanei vertebrale lombare, ce pot iradia la nivelul membrelor inferioare, însoțite de tulburări de sensibilitate la acest nivel, scăderea forței musculare a membrelor inferioare, ne pot orienta spre diagnosticul de spondiloză sau spondilodiscartroză. Mai poate apărea contractura musculaturii paravertebrale cervico-dorso-lombare, în funcție de segmentul afectat.

„Este indicat repausul în perioadele cu dureri intense”

Media10: Ce poate face pacientul acasă când are dureri puternice de spondiloză?

Dr. Carmen Agapie: De cele mai multe ori, există un factor declanșator care duce la apariția durerilor sau exacerbarea acestora. Este indicat repausul în perioadele cu dureri intense. Pacientul trebuie să stea în decubit dorsal (întins pe spate), cu membrele inferioare ușor flectate (îndoite) pentru a relaxa musculatura paravertebrală și a reduce, ulterior, simptomatologia algică. Dacă durerile persistă, este indicat un consult complet, ce ar trebui sa deosebească durerile generate de patologia vertebrală de cele care pot iradia în aceleași zone, de la organele interne. Cel mai frecvent implicat în apariția durerilor dorso-lombare este rinichiul.

Media10: Cât de important este să ajungem cât mai repede la medic după manifestarea simptomelor?

Dr. Carmen Agapie: Este foarte importantă prezentarea pacientului la un medic de specialitate deoarece se impune diagnosticul de certitudine și instituirea unui tratament adecvat. Foarte utile  în stabilirea diagnosticului sunt metodele radiologice: radiografia convențională, IRM-ul sau CT-ul

„Nu putem discuta de vindecarea completă a pacientului, ci doar de ameliorarea simptomatologiei”

Media10: Cum se tratează spondiloza? Ce tratament medicamentos poate ajuta pacienții?

Dr. Carmen Agapie: Tratamentul spondilozei este individualizat, în funcție de fiecare pacient, de comorbiditățile asociate și zona afectată. Ca și resurse terapeutice, apelăm la analgezice, antiinflamatoare, decontracturante etc. De cele mai multe ori, tratamentul este doar simptomatic, nu etiologic, deci nu putem discuta de vindecarea completă a pacientului, ci doar de ameliorarea simptomatologiei, de prevenirea anchilozelor și a pozițiilor vicioase.

Media10: Ce soluții naturiste pot fi de ajutor? Există anumite creme antiinflamator care pot ajuta?

Dr. Carmen Agapie: Există o multitudine de topice care pot aduce un beneficiu în ameliorarea durerii. Acestea se aplică pe zona dureroasă de două – trei ori pe zi. Avantajul lor este că se absorb în cantitate foarte mică în circulația sistemică. Prin urmare, pot fi folosite și de persoanele care prezintă modificări ale funcțiilor hepatice și renale. După o anumită vârstă, pacienții pot asocia multiple afecțiuni, cele mai frecvente fiind cele cardiovasculare și renale.

„Boala netratată produce o mobilitate scăzută a coloanei vertebrale”

Media10: La ce complicații se poate ajunge dacă nu apelam la un specialist?

Dr. Carmen Agapie: Complicațiile pot fi multiple. Boala netratată sau netratată la timp produce o mobilitate scăzută a coloanei vertebrale. Asta poate determina consecutiv și o reducere a densității mineral-osoase, cu scăderea înălțimii corpurilor vertebrale, ce accentuează deformările de la nivelul coloanei. Aceste modificări pot genera dureri cronice localizate sau iradiate la nivelul membrelor superioare și inferioare, de diferite intensități. Uneori pot fi însoțite de parestezii, amorțeli ce necesită tratament de lungă durată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Avortul spontan. Ce trebuie să știi?

Next Post

Centrul medical Mogoș Med. 20 de ani de experiență. Zeci de mii de pacienți tratați. Medici de elită. Aparatură de ultimă generație

Related Posts
Verified by MonsterInsights