Legătura dintre endometrioză și infertilitate. Ce trebuie să știi?

Endometrioza și infertilitatea pot fi asociate, însă nu este o regulă general valabilă. Putem avea endometrioză, dar să nu suferim de infertilitate sau putem să le avem pe amândouă. Diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni ne poate scădea șansele de a suferi de infertilitate. De aceea este important să ne prezentăm la medicul ginecolog atunci când observăm modificări legate de menstruație și de ciclul menstrual.

Endometrioza apare la femeile tinere

Endometrioza este legată de menstruație, deci apare preponderent la femeile care nu sunt la menopauză. De multe ori, endometrioza este descoperită întâmplător la un control de rutină. Chiar dacă femeia suferă de această afecțiune, asta nu înseamnă că nu poate rămâne însărcinată. Sunt situații în care endometrioza nu are simptome specifice, iar medicul poate să o descopere chiar în timpul nașterii.

„Endometrioza apare la femeile tinere pentru că, în menopauză, este foarte rară. Această afecțiune este legată de menstruație. De regulă, când nu mai este menstruație, nu mai există endometrioză. Sunt femei care rămân gravide, fac copii și observă în timpul cezarianei că au endometrioză, dar ele au o sarcină fără nicio problemă și poate nici nu au dureri menstruale, deci pur și simplu se descoperă întâmplător această afecțiune”, explică dr. Carmen Tabacu, medic primar obstretică-ginecologie.

Când apare infertilitatea?

În formele incipiente de boală, femeia poate să nu sufere de infertilitate, motiv pentru care afecțiunea este descoperită întâmplător, fără ca pacienta să aibă simptome specifice și chiar în momentul sarcinii. Infertilitatea apare atunci când endometrioza este într-un stadiu avansat și este afectată permeabilitatea tubară, fertilitatea fiind foarte scăzută. De ce? Pentru că endometrioza netratată reduce mobilitatea spermatozoizilor, iar asta duce la infertilitate.

„Infertilitatea apare când, în organism, sunt forme severe de boală, când afectează permeabilitatea tubară și fertilitatea este aproape 0 în acel moment. Focarele de endometrioză determină niște modificări inflamatorii ale organismului care reduc mobilitatea spermatozoilor”, afirmă medicul ginecolog.

În ce situații putem să suferim de infertilitate?

Ei bine, trebuie să știm că, în anumite situații, putem fi predispuse să suferim de infertilitate. De exemplu, dacă nu am avut o sarcină, dacă menstruația a început de la o vârstă fragedă sau dacă menopauza a apărut după 50 de ani. Pe lângă asta, femeile care au cicluri menstruale scurte, menstruație abundentă care durează peste șapte zile, pot fi și ele predispuse la infertilitate. Prin urmare, este important să mergem la medicul ginecolog periodic, mai ales dacă observăm modificări în ceea ce privește menstruația și cicul menstrual.

„Se confruntă cu infertilitatea femeile care: nu au născut niciodată, care au menstruație de la o vârstă fragedă sau care au menopauză înaintată (peste 50 de ani). De asemenea, când ciclurile menstruale sunt scurte și la distanțe mici, când au ciclu foarte abundent, când perioada menstruală durează mai mult de șapte zile, când au niveluri crescute de estrogen sau dacă au luat extrogen ca și medicație, când au un indice de masă corporală scăzut (femeile slabe au riscul de a face endometrioză), când au rude cu această afecțiune, când există anomalii ale aparatului reproducător, când au o afecțiune care împiedică fluxul de sânge menstrual (o boală inflamatorie pelvină dată de vreo infecție)”, conchide dr. Carmen Tabacu, medic primar obstretică-ginecologie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Menopauza. Ce teste și analize trebuie efectuate?

Next Post

Verucile și papiloamele. De ce apar și cum se tratează?

Related Posts
Verified by MonsterInsights