Menopauza. Ce teste și analize trebuie efectuate?

Menopauza este o etapă normală și extrem importantă din viața oricărei femei. Dereglările hormonale care apar în urma scăderii producției de estrogen duc la apariția menopauzei. Astfel, corpul femeii suferă modificări, însă aceasta poate influența și starea psihică. De obicei, menopauza se instalează după vârsta de 40 de ani. Prin urmare, femeile trebuie să fie informate și să efectueze teste și analize atât la medicul ginecolog, cât și la endocrinolog.

Ce teste trebuie să facem ÎNAINTE de instalarea menopauzei?

Înainte de instalarea menopauzei, femeile se confruntă cu perimenopauza. Această etapă poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. În acest timp, fluxul menstrual va fi mai abundent sau mai slab. Atunci când apar modificări legate de durata ciclului menstrual, cantitatea sângerării, lipsa menstruației, medicul poate recomanda dozarea FSH-ului (hormonul de stimulare foliculară). În funcție de rezultat, specialistul poate observa dacă pacienta se apropie de perioada menopauzei.

„Dacă apar modificări menstruale, mai ales la femeile tinere sub 40 de ani sau la femeile peste 40 de ani, se poate recomanda dozarea din sânge a FSH-ului. Dacă valoarea înregistrată trece de o anumită limită, specialistul, fie că este medicul endocrinolog, fie că este medicul ginecolog, vede în rezultat un semn de insuficiență ovariană și observă dacă este mai aproape momentul instalării menopauzei sau nu”, spune dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Pregătirea pentru menopauză

Chiar dacă este o etapă normală, fiecare femeie este speriată și are o mulțime de întrebări pe măsură ce se apropie de vârsta instalării menopauzei. De aceea, comunicarea constantă cu medicul ginecolog și endocrinolog este extrem de importantă. Femeile pot afla informații utile cu privire la modificările care apar la nivel hormonal, fizic și psihic, dar și despre cum să le gestioneze cât mai bine.

„Este absolut necesară o evaluare periodică a femeii, nu neapărat în jurul vârstei menopauzei, ci an de an. Este bine ca orice femeie să facă o evaluare ginecologică, endocrinologică, să știe istoricul, patologia, dacă este nevoie de tratament și, de comun acord cu medicul, să stabilească ce este de făcut atunci când se apropie vârsta instalării menopauzei”, afirmă medicul endocrinolog.

Ce teste trebuie să facem DUPĂ instalarea menopauzei?

În cazul femeilor care se află deja la menopauză, medicul endocrinolog va recomanda efectuarea analizei DEXA, care măsoară densitatea minerală osoasă. Scopul acestei evaluări este de a diagnostica osteoporoza care poate apărea la femeile aflate la menopauză. În plus, în funcție de rezultatele obținute, medicul poate stabili tratamentul adecvat pacientei.

„Alte analize hormonale sunt: dozarea LH, estradiol, progesteron, dar care nu sunt atât de utile în stabilirea diagnosticului de menopauză. Ca și investigație utilă în managementul femeii la menopauză trebuie făcută o evaluare a densității minerale osoase prin DEXA pentru a stabili dacă trebuie asociat tratament specific de osteoporoză. De asemenea, este absolut necesar un control ginecologic și cardiologic”, precizează dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Hiperaciditatea la stomac. Ce trebuie să știi?

Next Post

Legătura dintre endometrioză și infertilitate. Ce trebuie să știi?

Related Posts
Verified by MonsterInsights