Cărbunele medicinal. La ce ajută și când se recomandă?

Cărbunele medicinal are diverse întrebuințări, fiind folosit în tratamentul diferitelor afecțiuni. Mai exact, poate fi de ajutor în tratarea tulburărilor gastrointestinale, în curele de detoxifiere, pentru scăderea colesterolului, în funcționearea normală a rinichilor și poate fi folosit chiar și în caz de otrăvire. Cât de eficient este cărbunele activ în medicină? Când este indicat și cum se administrează? Care sunt beneficiile sale la nivelul organismului? În ce situații nu trebuie administrat? Ne ajută cu informații utile dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la CardioHelp. 

Media10: Ce este cărbunele medicinal?

Dr. Paula Ciucă: Cărbunele medicinal, cărbunele activ sau activat este o pulbere neagră, care nu are gust, nu are miros și este insolubil. Acesta este obținut în urma arderilor la temperaturi ridicate a unor produse cu conținut mare de carbon: lemn, rumegu, turbă sau coji de nucă. Se poate administra sub formă de tablete, capsule sau pulbere.

„Cărbunele activ este cel mai simplu și eficient în ameliorarea tulburărilor gastrointestinale”

Media10: Ce efecte are asupra organismului?

Dr. Paula Ciucă: Cărbunele medicinal are numeroase întrebuințări, atât medicale, cât și cosmetice. Cărbunele activ este cel mai simplu și eficient în ameliorarea tulburărilor gastrointestinale, în special când sunt însoțite de balonare și flatulență. Se administrează înainte de efectuarea unei ecografii abdominale pentru a reduce gazele intestinale, dar și în curele de detoxifiere. Este folosit frecvent și în camerele de gardă în tratamentul supradozelor de medicamente. În industria cosmetică, cărbunele activ se găsește în șampoane, unde are rol de a proteja scalpul și pielea de factorii poluanți. Este regăsit și în numeroase produse pentru îngrijirea pielii: în deodorante, creme, dar și în pasta de dinți.

Media10: Cărbunele activ ajută la funcționarea normală a funcției renale. Cum acționează, mai exact?

Dr. Paula Ciucă: Cărbunele medicinal este un adjuvant al sănătății rinichiului pentru că filtrează toxinele și îndepărtează produșii de degradare ai proteinelor, ureea. Ureea serică poate să scadă, fiind utilizat la pacienții care au, de exemplu, insuficiență renală cronică. Nu sunt studii care să ateste că trebuie administrat obligatoriu cărbunele medicinal, dar se utilizează.

𝐂𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚ț𝐢𝐢 ș𝐢 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐠𝐚ț𝐢𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧ă 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧ă – 𝐂𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐜𝐮 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐀𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫ă𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐒ă𝐧ă𝐭𝐚𝐭𝐞 (𝐂𝐀𝐒)

𝐒𝐮𝐧ă 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐚𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞:📞𝐓𝐞𝐥: 𝟎251 708 626

Cărbunele medicinal, în combinație cu tratamentul, ajută la scăderea colesterolului „rău”

Media10: În plus, contribuie și la reducerea nivelului de colesterol, la eliminarea gazelor intestinale. Cât de eficient este în acest sens?

Dr. Paula Ciucă: Cărbunele medicinal este un supliment și nu un medicament pentru scăderea strictă a colesterolului. Se leagă de colesterol și acizii biliari care conțin colesterol, împiedicând, astfel, absorbția acestuia în organism și atunci LDL colesterol (colesterolul rău) scade. Valorile sale sunt foarte puțin scăzute și se ia ca un supliment împreună cu tratamentul pentru scăderea colesterolului (statinele, de exemplu). De asemenea, este adjuvant și pentru balonare pentru că absoarbe gazele intestinale și ajută la eliminarea lor. Este un produs care ajută la absorbția pesticidelor, a mercurului care pot fi ingerate accidental și, astfel, ajută la eliminarea lor.

Media10: Pe lângă aceste întrebunițări, se mai poate folosi și în caz de otrăvire. În ce situații putem să utilizăm cărbunele activ?

Dr. Paula Ciucă: Într-adevăr, cărbunele medicinal are și această întrebuințare. Este utilizat în camera de gardă ca tratament în caz de otrăvire accidentală, inclusiv în cea cu medicamente, când sunt administrate doze mult prea mari. Totuși, nu este eficient în toate intoxicațiile, cum ar fi cele cu alcool, metale grele. 

Tratarea balonării, principala întrebuințare a cărbunelui medicinal

Media10: În ce situații recomandați cel mai des cărbunele medicinal pentru pacienții dumneavoastră? 

Dr. Paula Ciucă: Majoritatea pacienților care vin la mine se plâng de balonare (meteorism abdominal), de gaze intestinale. Sunt numeroase probleme digestive: gastrice, intestinale, chiar și afecțiuni ale colecistului. Dacă colecistul nu funcționează cum trebuie, adică este un colecist puturos, care nu se descarcă, sucul biliar nu este suficient pentru digestie, atunci apare balonarea.

Media10: Ce riscuri există dacă utilizăm cărbunele medicinal fără a cere sfatul medicului?

Dr. Paula Ciucă: Pacientul trebuie să cunoască, în primul rând, contraindicațiile utilizării cărbunelui medicinal. De exemplu, la pacienții care au diabet zaharat, cărbunele medicinal trebuie administrat cu precauție, la fel și la cei cu hipertensiune sau care urmeză un tratament anticoagulant. De asemenea, sunt pacienți care suferă de tulburări gastrointestinale cronice și aici există riscul de a se produce perforații sau rupturi intestinale. În plus, cărbunele medicinal nu se administrează la femeile însărcinate și la cele care alăptează. Pacienții în spital care prezintă balonare, dar care suferă intervenții chirurgicale, au contraindicație pentru utilizarea cărbunelui activ. Deci nu trebuie administrat dacă am suferit: intervenții chirurgicale recente, hemoragii intestinale, obstrucții intestinale. Cărbunele medicinal se ia numai la recomandarea medicului specialist, fiind luat în calcul istoricul medical al fiecărui pacient.

„Cărbunele activ nu trebuie administrat pe perioade lungi”

Media10: Cât de repede apar rezultatele după utilizarea acestuia? Cât timp se poate lua cărbunele medicinal?

Dr. Paula Ciucă: Rezultatele apar foarte rapid după administrare. Se ia cu o oră înainte de masă pentru a evita balonarea și acumularea de gaze intestinale. Cărbunele medicinal nu se absoarbe în corp, ci se elimină exact cum a fost ingerat. Acesta are rolul de a absorbi gazele și toxinele care se găsesc în corp și de a le elimina odată cu materiile fecale. Cărbunele activ nu trebuie administrat pe perioade lungi deoarece există riscul de apariție a constipației. 

„Cele mai frecvent întâlnite efecte adverse sunt constipația și scaunul negru”

Media10: Ce alte efecte adverse mai poate avea cărbunele medicinal și pe care e important să le cunoaștem?

Dr. Paula Ciucă: Efectele adverse sunt puține, nu sunt severe, dar pacienții trebuie să le cunoască. Cele mai frecvent întâlnite efecte adverse sunt constipația și scaunul negru. Dacă apar acestea, atunci tratamentul trebuie întrerupt. De asemenea, mai pot apărea: greață, balonare, deshidratare. Medicamentul trebuie administrat cu o cantitate mare de apă, deci trebuie o hidratare corespunzătoare pentru a evita constipația.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Referendum pentru grevă generală în învățământ pe 22 mai

Next Post

Ce analize și investigații pentru ficat sunt decontate de CAS?

Related Posts
Verified by MonsterInsights