Sănătatea ficatului este extrem de importantă, de aceea trebuie să ne asigurăm că efectuăm periodic analizele. Mulți dintre noi evităm să ne facem un control de rutină. De ce? Pentru că implică un set de analize uzuale, iar asta înseamnă un cost în plus. Totuși, ne punem frecvent întrebarea: analizele pentru ficat sunt decontate de CAS?
Mai departe, poate fi nevoie și de investigații ale ficatului pentru a depista anumite afecțiuni. Ei bine, și acest lucru presupune alte costuri. Probabil că și aici ne gândim dacă putem beneficia de gratuitate în cazul anumitor investigații. Ei bine, răspundem la aceste întrebări împreună cu dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la CardioHelp.
Ce analize sunt decontate?
Atunci când mergem să ne facem analizele de sânge, verificăm și starea ficatului: „Analizele uzuale decontate de stat sunt: TGP (transaminaza glutampiruvică) denumită și ALT (alaninaminotransfereza); AST (spartataminotransferaza) sau TGO (transaminaza glutam oxalică); GGT (gamaglutamiltranspeptidaza), electroforeza proteinelor, colesterolul, trigliceridele, bilirubina (totală, directă, indirectă). Electroforeza proteinelor, fosfataza alcalină și testele de coagulare nu sunt decontate”, spune dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă.
În cazul în care pacientul prezintă simptome precum: senzație de slăbiciune, oboseală, pierdere în greutate, greață, urină închisă la culoare, vărsături, diaree, durere abdominală, medicul specialist poate recomanda, pe lângă analizele de sânge, și efectuarea testelor hepatice pentru a verifica dacă ficatul suferă: „În afară de analizele precizate mai sus, se pot face teste pentru hepatita cu virus A, B, C, D, dar și anticorpi pentru hepatitele autoimune. De asmenea, și acestea sunt decontate de CAS”, afirmă medicul.
Ce investigații sunt decontate?
În urma efectuării analizelor pentru ficat și de valorile obținute, medicul poate recomanda și anumite investigații pentru a diagnostica anumite afețciuni din sfera hepatică, precum: hepatita, ficatul gras, ciroza hepatică, insuficiența hepatică: „Ca și investigații decontate de Casa de Asigurări de Sănătate avem: ecografia abdominală, iar în cazul în care găsim un ficat cu o structură modificată se poate cere și un CT, un RMN, fibroscan, fibrotest, dar depinde ce găsim”, conchide dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la CardioHelp.