Referendum pentru grevă generală în învățământ pe 22 mai

Astăzi, 21 aprilie, a avut loc conferința de presă a Uniunii Sindicatelor Independente din Învățământ Dolj, filiala F.S.L.I. România, cu privire la anunțarea declanșării referendumului la data de 24 aprilie din cauza nemulțumirilor personalului din învățământ. Acesta va fi urmat de luarea unei decizii cu privire la declanșarea grevei generale din 22 mai 2023.

Salariile cadrelor didactice sunt încă sub grila de salarizare, aceasta fiind principala cauză a deficitului de personal calificat. Prin urmare, prof. Bogdan Manea, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Dolj, anunță declanșarea referendumului pe data de 24 aprilie pentru a se stabili dacă va avea loc sau nu greva generală.

„Luni, 24 aprilie, vom declanșa referendumul pentru vestita grevă generală din educație. Acesta va avea loc timp de aproximativ o lună de zile, când oamenii vor semna dacă sunt sau nu de acord cu declanșarea grevei generale începând cu data de 22 mai 2023. În funcție de rezultatele acestui referendum, vom ști dacă în jurul datei de 22 mai vom declanșa sau nu greva generală”, declară prof. Bogdan Manea.

De ce s-a ajuns aici?

În urma ultimei pichetări de la sfârșitul lunii martie, Ministrul Educației a anunțat public că au fost găsiți banii necesari aplicării legii 153/2017. Totuși, a trecut o lună de zile și oamenii încă nu și-au primit banii. Cadrele didactice își exprimă în continuare nemulțumirile cu privire și la creșterile salariale, dar și a acordării sporurilor de muncă.

„În primul rând, încă nu a fost aplicată legea 153/2017, deși în urma întâlnirii după ultima pichetare (de la sfârșitul lunii martie) din Guvern, prim-ministrul ne-a informat că s-au găsit cei 300 de milioane de lei necesari pentru a se pune în aplicate legea 153. De o lună de zile, ne așteptam ca această lege să se aplice în integralitate în perioada premergătoare Paștelui, având în vedere că au găsit acești bani. Din păcate, nu s-a aplicat, deci acești bani nu s-au dat oamenilor. În al doilea rând, personalul didactic auxiliar nu a mai avut creșteri salariale de cel puțin patru-cinci ani. În al treilea rând, avem acordarea sporurilor pentru condiții de muncă. Nu este normal ca cei care lucrează în Ministerul Educației să beneficieze de acest spor de condiții de muncă, iar personalul didactic, nedidactic și didactic auxiliar să nu beneficieze”, explică prof. Bogdan Manea, președintele F.S.L.I. Dolj.

Având în vedere izbucnirea prețurilor, se cere instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației. Acest lucru este absolut necesar din cauza creșterii generalizate a prețurilor într-un timp extrem de scurt și a scăderii semnificative a puterii de cumpărare.

„La întâlnirile anterioare cu cei din minister și cu Guvernul, se discutase de o instituire a regulii indexării anuale a salarizării. De ce? Pentru că inflația a luat-o razna, prețurile au luat-o razna și din acest punct de vedere credem că o indexare anuală, măcar cu rata inflației, ar fi de bun augur pentru întreg personalul pentru a absorbi mai ușor șocul creșterii prețurilor în sistem”, spune prof. Bogdan Manea.

Referendum la nivel național

Pe lângă referendumul de pe 24 aprilie din Craiova, va urma și unul la nivel național, pe data de 26 aprilie, la București, cu cele trei federații sindicale: F.S.L.I., F.S.E. „Spiru Haret” și F.N.S. „Alma Mater”.

„Înaintea declanșării acestui referendum, am ajuns la concluzia că mai trebuie niște zile de pichetare. Pe această cale vreau să vă informez că miercuri, 26 aprilie, va mai avea loc o pichetare la București a celor trei federații sindicale. De altfel, cele trei federații sindicale: F.S.L.I. (cea mai mare federație din sistemul educațional), F.S.E. „Spiru Haret”, precum și F.N.S. „Alma Mater” declanșează acest referendum la nivel național. Până în acest moment, F.S.L.I. Dolj a participat la absolut toate pichetările care s-au desfășurat atât în Craiova, cât și în București”, precizează președintele sindicatului F.S.L.I. Dolj.

„Aceste pichetări se desfășoară de aproape doi ani de zile”

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Dolj, Bogdan Manea, spune că trebuie să avem foarte multă răbdare pentru că aceste lucruri se vor rezolva în timp: Aceste pichetări se desfășoară de aproape doi ani de zile. Nu am rezolvat mare lucru deocamdată, decât acea creștere salarială de 10% care a fost o medie de la 1 ianuarie 2023. Trebuie să înțelegem că aceste pichetări, acest referendum și tot ceea ce facem sunt lucruri de anduranță. Nu se pot rezolva de azi pe mâine. Trebuie să avem foarte multă răbdare.”

Ce se va întâmpla după referendum?

În situația în care guvernanții vor fi în continuare indiferenți cu privire la solicitările sindicatelor, va urma un meeting de protest la București, pe data de 10 mai, unde se preconizează că vor fi până la 15.000 de oameni. Prin urmare, până la acest meeting, Guvernul va avea destul timp pentru a propune negocierea unor soluții care să rezolve nemulțumirile cadrelor didactice, ale părinților și copiilor.

„Dacă în urma pichetărilor de săptămâna viitoare lucrurile vor sta la fel, următoarea acțiune revendicativă, înaintea grevei generale, va fi cu meeting mare de protest la București pe data de 10 mai, unde sperăm că vom aduce între 10.000 și 15.000 mii se oameni, mai ales că nu este prima oară când am face acest lucru. Sunt aproximativ două săptămâni în care Guvernul trebuie să gândească dacă ne invită la negocieri sau nu. Eu sper ca vor găsi soluții, că vor încerca să rezolve această problemă. Dacă vom merge în continuare pe ideea de a nu plăti educația, atunci lucrurile nu vor fi cum ne așteptăm cu toții pentru că este o nemulțumire generală, atât a cadrelor didactice, cât și a părinților, elevilor”, semnalează președintele F.S.L.I. Dolj, prof. Bogdan Manea.

Când vom afla rezultatele?

Imediat după meetingul din 10 mai, vom afla dacă se va intra sau nu în grevă generală. În tot acest timp, se va pune accent pe informarea populației cu privire la instituirea grevei generale și la urmările care vin odată cu declanșarea acesteia.

„Rezultatele la referendum vor fi după acel mare meeting de pe data de 10 mai, în care vom ști dacă procentul ne este favorabil pentru intrarea în grevă. Deci în jurul datelor de 10 – 12 mai vom avea un răspuns clar dacă va fi sau nu grevă generală. Consultările vor fi foarte serioase și chiar am spus membrilor de sindicat și liderilor din școli ca aceste semnături să fie luate în cunoștință de cauză astfel încât lumea să știe ce se va întâmpla în cadrul acestei greve generale. O grevă generală înseamnă oprirea totală a lucrului”, atenționează președintele sindicatului.

Nu vor fi afectate Evaluarea Națională și bacalaureatul elevilor

Instituirea unei greve generale poate afecta desfășurarea examenelor elevilor, însă acest lucru nu este de dorit. Președintele F.S.L.I. Dolj consideră că atât Ministrul Educației, cât și Guvernul vor ajunge la soluționarea nemulțumirilor cadrelor didactice și că nu va exista o grevă generală care să afecteze Evaluarea Națională și examenul de bacalaureat al elevilor.

„Noi nu ne dorim această grevă generală, dar dacă Guvernul ne împinge, nu avem altă soluție. Bineînțeles că această grevă ar putea afecta examenele elevilor și cred că ar fi pentru prima oară după revoluție, în cei 34 de ani, când s-ar amâna Evaluarea Națională și bacalaureatul. Totuși, părinții și copiii trebuie să înțeleagă că atât Evaluarea Națională, cât și bacalaureatul se vor da. Nu va fi o problemă din punctul acesta de vedere pentru că, la un moment dat, se va ajunge la o înțelegere, dar vom vedea cum vor decurge negocierile după data de 22 mai”, spune prof. Bogdan Manea.  

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Nu ai timp să mergi la sală? Biostimularea te ajută să scapi de kilograme și celulită

Next Post

Cărbunele medicinal. La ce ajută și când se recomandă?

Related Posts
Verified by MonsterInsights