De-a lungul istoriei, postul a reprezentat o perioada de curățare trupească și sufletească. Mari filosofi precum Hipocrat, Socrate și Platon l-au recomandat pentru vindecarea corpului. Biblia ne învață că Moise și Iisus au postit timp de 40 de zile pentru a se regenera spiritual, iar Ghandi a făcut acest lucru pentru a promova respect și compasiune între oamenii de religii diferite. Astăzi, postul este perceput ca o variantă de detox pentru organism.
Mulți asociază perioada de post cu o cură de slăbire, însă, conform nutriţioniștilor, dacă nu suntem atenţi putem obţine chiar efectul invers – un câştig de kilograme – deoarece, în această perioadă, suntem tentaţi să consumăm produse făinoase în exces, pentru a obţine senzaţia de saţietate, şi alimente „interzise“ atunci când vrem să avem un stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Sănătatea înseamnă în primul rând echilibru nutriţional şi nu şocuri alimentare sau de greutate, spun medicii.
„Postul este dat de duhovnic, iar dieta, de către medic. Dacă avem o problemă de sănătate şi ni se recomandă o dietă, putem să îmbinăm regimul cu postul. A venit primăvara și în piețe au început să apară legumele proaspete. Unele persoane, când ţin post, se îngraşă întrucât mănâncă mulţi carbohidraţi, respectiv pâine, cartofi, orez, paste, griş, şi mai puţin legume şi fructe. Dacă tot ţinem post, este indicat să beneficiem de legume și fructe, şi vorbim de cele trei culori magice – roşu, verde, mov, respectiv mere, caise, piersici, citrice, kiwi, ananas, iar din legume: roşii, castraveţi, ardei gras, kapia, usturoi verde, ceapă verde, măsline, ridichi, varză, salată, ştevie, rucola. Practic, postul poate să însemne şi o înfrânare alimentară, dar şi o detoxifiere”, spune dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie, specialist diabet și boli de nutriție la Centrul Medical Prima Clinic.
La baza piramidei alimentare în această perioadă se află carbohidraţii, care sunt oferiţi de alimente precum fructe, legume sau produse cerealiere integrale. Aceste alimente nu numai că sunt permise în timpul postului, dar sunt şi ideale de consumat, datorită numeroaselor beneficii pe care le au asupra organismului. Semințele (in, canepa, chia, susan, dovleac, floarea soarelui) îți pot domoli pofta de dulce și sunt bogate în proteine, fibre și magneziu.
Postul înseamnă curăţare, detoxifiere şi îndepărtarea cauzelor care provoacă boli Aşadar, ceea ce este benefic pentru sănătatea noastră spirituală se dovedeşte util şi pentru sănătatea noastră fizică. Deşi, există multe alimente care pot fi consumate în această perioadă, unele dintre ele ar trebui evitate.
Pateul vegetal din comerţ poate să conţină mai multe E-uri şi substanţe nocive organismului
Pateul vegetal este un produs consumat frecvent în perioada postului. Trebuie știut că „vegetal“ nu înseamnă neapărat mai bun, mai ales când vine vorba de pate. Varianta pateului vegetal din comerţ poate să conţină mai multe E-uri şi substanţe nocive organismului decât un pateu normal, făcut din carne. Un adult poate să nu consume proteine de origine animală, adică din carne, lapte şi ouă, dar un copil în creştere, nu. Proteinele sunt esenţiale în formarea oricărei noi celule. Omul este omnivor, iar eu sunt adeptul echilibrului.
Prânz de post la serviciu sau acasă
Daca ești acasă, o supa-crema de ciuperci sau un ghiveci de legume pot fi o bună alegere. Daca ești la birou, fă-ti de seara o salată rece cu semințe de in, legume de tot felul (mazăre, morcov, porumb, broccoli), măsline feliate. Seara în fața televizorului sau la un serial alege o cină ușoară. Daca nu ai încercat până acum avocado, este timpul sa o faci în postul acesta. Transformă-l într-o crema (nu uita de sare, piper și zeama de lămâie), apoi servește-l pe pâine prăjită, cu fâșii de ardei copt deasupra.
„Oamenii trebuie să înţeleagă principiile alimentare, să îşi asculte propriul organism şi să încerce să evite alimentele bogate în calorii şi să consume alimente bogate în fibre, oligoelemente şi vitamine, respectiv fructe şi legume”, adaugă dr. Iuliana Petrișor.
După post nu faceți excese!
Tipic românesc, odată ce postul s-a încheiat, ne năpustim cu asupra tuturor alimentelor pe care nu le-am consumat o perioadă. Este o greșeală, care poate provoca mari probleme de sănătate, atrag atenția medicii.
„Cei care au ţinut postul corect din punct de vedere alimentar, nu trebuie să mănânce din toate produsele alimentare de dulce. Este bine să nu consume cele trei proteine la aceeaşi masă: brânză, ouă şi carne, pentru că se digeră mult mai greu. Este indicat să înceapă cu un fel de mâncare”, explică dr. Iuliana Petrișor, medic Prima Clinic Craiova.
Hidratare cu apă și ceai
Ceaiul și apa sunt două alternative potrivite pentru hidratare, dar atenție la tipul de ceai ales, deoarece unele sortimente, precum ceaiul de soc și cele diuretice, pot deshidrata mai mult organismul. Multe ceaiuri și infuzii de plante și fructe te pot ajuta și din alte puncte de vedere, cum ar fi să reglezi detoxifierea sau susținerea organismului în lupta contra radicalilor liberi, deoarece numeroase sortimente de ceai conțin antioxidanți, precum ceaiul alb, negru și verde.
Studiu: postul are efecte pozitive în întărirea sistemului imunitar
Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Southern California sugerează că postul impulsionează celulele stem să producă noi celule albe în sânge, care luptă cu infecţiile. În plus, postul are efecte pozitive în întărirea sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă au descoperit că postul prelungit reduce enzima PKA, care este asociată cu procesul de îmbătrânire şi cu un hormon care creşte riscul de apariţie a cancerului şi a tumorilor. Studiul a analizat persoane care au ţinut post timp de două sau patru zile consecutiv pe o perioadă de şase luni.