La menopauză, nivelul de estrogen scade, ceea ce poate duc la diverse simptome. Semințele de in, de susan și alte alimente care conțin fitoestrogeni pot ușura simptomele menopauzei și au și alte efecte benefice. Menopauza înseamnă, în toate fazele ei, transformări majore ale organismului care se pregătește, practic, pentru o nouă etapă. De aici rezulta toate manifestările care apar și creșterea riscului pentru dezvoltarea unor afecțiuni medicale. De aceea, este important să mergi la controale medicale regulate, pentru un diagnostic corect și stabilirea unei scheme de tratament adecvate.
Dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog, la Centrul Medical Prima Clinic ne ajută cu informații utile.
Vârsta la care poate să apară menopauza este diferită pentru fiecare femeie și poate fi cuprinsă între 40 și 55 de ani, însă poate apărea precoce (înainte de 40 ani) sau se poate instala tardiv (55 – 60 de ani). Menopauza nu este o boala, ci o provocare de a-ti privi corpul altfel. Este foarte important să-ți înțelegi organismul, să te informezi corect, să mergi la controale regulate la medic, ca sa stii când și cum să acționezi.
„Femeile intră la menopauză, în medie, în jurul vârstei de 52 de ani. Menopauza reprezintă încetarea ciclurilor menstruale și este cauzată de insuficiența ovariană care determină un deficit estrogenic, deci estrogenul nu mai este în cantitate suficientă. Menopauza reprezintă o încetare permanentă a menstruațiilor, rezultată tocmai din această pierdere a activității foliculare ovariene. Menopauza naturală este definită ca fiind instalată după 12 luni consecutive de amenoree, adică de lipsă a menstruației, în absența unei cauze patologice sau fiziologice. Vârsta intrării la menopauză variază în funcție de patologiile asociate, care pot să grăbească intrarea la menopauză și de istoricul medical al fiecărei femei, spune dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog, la Centrul Medical Prima Clinic.
La Centrul Medical Prima Clinic beneficiezi de CONSULTAȚIE GRATUITĂ ENDOCRINOLOGIE.
𝐓𝐄𝐋𝐄𝐅𝐎𝐍: 0351/915, 0722/314.754
𝐀𝐃𝐑𝐄𝐒𝐀:Craiova, b-dul. Carol 1, nr. 11, corp II, parter
Transpirațiile nocturne și bufeurile apar înainte, cât și în timpul menopauzei deoarece nivelul anumitor hormoni este în continuă schimbare, iar printre aceștia se află estrogenul și progesteronul, afectând controlul temperaturii corpului. Dereglările apărute în ceea ce privește producția acestor hormoni afectează acțiunea altor hormoni care sunt responsabili de reglarea temperaturii corpului. Acest lucru cauzează stările caracteristice de căldură subită, de înroșire a feței și de transpirație excesivă pe care le au femeile.
„Bufeurile apar în context hormonal, din cauza scăderii hormonilor sexuali feminini, care determină modificări mai accentuate în perimenopauză, în primul an de la instalarea menopauzei, dar care, după aceea, au o tendință de descreștere. Sunt foarte rare cazurile în care persistă după cinci ani de la instalarea menopauzei”, adaugă dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog, la Centrul Medical Prima Clinic.
Specialiștii spun că nu se cunoaște cu exactitate care este cauza bufeurilor, iar numeroase studii încearcă să înțeleagă mecanismul acestor stări. Există, însă, o dovadă clară că bufeurile rezultă dintr-un dezechilibru hormonal din corpul femeii, o schimbare în ceea ce privește producția unor hormoni importanți. Mai mult, se crede că obezitatea și sindromul metabolic ar crește incidența bufeurilor, așa că este important ca greutatea corpului să fie ținută sub control.
Anumiți nutrienți, în special proteinele și grăsimile, ajută organismul, ghidând hormonii și transmiterea semnalului în sistemul nervos. O alimentație echilibrată poate reduce modificările ce apar la nivelul glucozei din sânge, care cauzează apariția unor simptome similare cu bufeurile. Așa că medicii recomandă ca femeile aflate la premenopauza sau menopauză să mănânce alimente bogate în acizi grași Omega 3, precum peștele de mare adâncime ori semințele de in măcinate. Totodată, recomandarea lor este ca, în cazul în care din alimentație lipsesc acești acizi grași esențiali, femeile ar putea să ia un supliment cu ulei de pește.
„În primul rând, este nevoie de un regim igino-dietetic echilibrat, adică este necesar să facem mișcare, să ne hidratăm corect, să avem o alimentație echilibrată. Pasul doi este să ne cunoaștem corpul, să știm de ce patologii suferim și atunci este necesar să facem controale periodice la endocrinolg și la ginecolog. Atunci când intrăm la menopauză, cunoscând toate aceste date, știm cum să o manageriem și cum să o tratăm”, spune dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog.
Estrogenul îndeplinește o serie de funcții în corpul femeilor, inclusiv reglarea ciclului menstrual și dezvoltarea sânilor, însă, în timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade, ceea ce poate duce la simptome precum bufeurile și transpirațiile nocturne. Fitoestrogenii, cunoscuți și sub denumirea de estrogen alimentar, sunt compuși vegetali naturali care pot acționa într-un mod similar cu cel al estrogenului produs de corpul uman și deci pot fi utilizați pe post de supliment pentru menopauză.