Dermatita atopică. Ce creme ajută și cum se tratează corect?

Dermatita atopică, nu este „doar o eczemă”. Este o boală cronică a sistemului imunitar, cu efecte vizibile atât fizic, cât și psihic. Dermatita atopică (DA) este o boală inflamatorie cronică caracterizată prin leziuni uscate, sub formă de solzi care apar pe piele și produc mâncărimi. Aceste leziuni se infectează deseori, provoacă dureri și probleme cronice de somn. De ce apare dermatita? Ce soluții de tratament există pentru pacienții cu dermatită atopică? Aflăm de la dr. Alexandra Chirea, medic specialist dermatolog, la Centrul Medical Prima Clinic ne ajută cu răspunsurile corecte.

Ana-Maria Predilă: Ce ar trebui să știe pacienții despre dermatita atopică?

Dr. Alexandra Chirea: Dermatita atopică (DA) este o afecțiune cutanata acută, subacută sau cronică, foarte frecventă la copii. Este caracterizată în principal prin piele uscată, prurit (mâncărime) urmat de grataj (scărpinat) ce conduce la inflamație și lichenificare (îngroșarea pielii).

La Centrul Medical Prima Clinic beneficiezi de CONSULTAȚIE GRATUITĂ DERMATOLOGIE.

☎️𝐓𝐄𝐋𝐄𝐅𝐎𝐍: 0351/915, 0722/314754
📍𝐀𝐃𝐑𝐄𝐒𝐀:Craiova, b-dul. Carol 1, nr. 11, corp II, parter

Ana-Maria Predilă: Cât de frecvent întâlniți această afecțiune în rândul pacienților?

Dr. Alexandra Chirea: Această afecțiune este destul de frecventă în cabinetul medical, mai ales în anotimpul rece și mai ales la copii. Din cauza industrializării (poluării din marile orașe, animalelor de companie de la domiciliu, a mamelor fumătoare. etc.) cazurile de DA sunt din ce în ce mai frecvente. Prevalența maximă este 15-20% în prima parte a copilăriei. Aproximativ 35% din sugarii cu DA dezvoltă astm mai târziu în cursul vieții. La 60% din cazuri apare între primele două luni și primii ani de viață, iar 30% din cazuri se înregistrează până la vârstă de 5 ani și numai 10% apar între 6-20 de ani. Debutează rar la vârstă adultă și este ușor mai frecvența la B decât la F. Unele studii au evidențiat că 60% din adulții cu DA au copii cu DA. Prevalența la copii a fost mai mare (81%) când ambii părinți au avut DA.

„Tegumentul este uscat, cu fisuri și scuame”

Ana-Maria Predilă: Care sunt simptomele dermatitei?

Dr. Alexandra Chirea: Pacienții au pielea uscată, pruriginoasă și cu erupție cutanată localizată sau generalizată. Pot să apară zone eritematoase, imprecis delimitate, papule și plăci cu sau fără scuame, edem extins și eroziuni cu cruste. Tegumentul este uscat, cu fisuri și scuame. Poate să apară lichenificare (îngroșarea pielii cu accentuarea cadrilajului cutanat) și fisuri dureroase mai ales în zonele de flexie și/sau pe palme și plante. Zonele de predilecție sunt: zonele de flexie, zona gâtului, pleoapele, fruntea, zonele dorsale ale mâinilor și picioarelor. Poate fi și generalizată în formele severe. Poate să apară rinită alergică, obstrucția cailor nazale, prurit conjunctival sau faringian și lăcrimare. Aceste manifestări sunt sezoniere dacă sunt declanșate de polen.

Mergeți la medic de la primele simptome

 Ana-Maria Predilă: Când trebuie să mergem la medic?

Dr. Alexandra Chirea: Ar trebui să ne prezentăm la medic încă de la primele simptome, pentru a prevenii agravarea bolii. La cazurile incipiente este suficient tratamentul local, iar dacă boală este extinsă este nevoie de tratament sistemic elaborat.

Ana-Maria Predilă: Cum se stabilește diagnosticul de dermatită atopică?

Dr. Alexandra Chirea: Diagnosticul se stabilește pe baza examenului clinic. Este asociată frecvent cu antecedente familiale de DA, rinită alergică și astm bronșic. Nu există nici un marker de laborator specific pentru dermatita atopică. Uneori se pot doza Ig E totale și specifice, fără o legătură exactă cu boală. Trăsăturile esențiale pentru stabilirea diagnosticului de dermatită atopică includ pruritul și modificările eczematoase cu un aspect tipic, legat de vârstă și cu evoluție cronică sau recurentă.

Tratamentul: creme emoliente, dermatocorticoizii și inhibitorii de calcineurina

Ana-Maria Predilă: Ce soluții de tratament există pentru pacienții cu dermatită atopică?

Dr. Alexandra Chirea: Tratamentul dermatitei atopice cuprinde evitarea factorilor declanșatori, controlarea pruritului, suprimarea inflamației și refacerea barierei cutanate. Principalele componente ale tratamentului topic în dermatita atopică sunt: emolientele, dermatocorticoizii și inhibitorii de calcineurina. Mijloacele sistemice de tratament includ agenții imunomodulatori, corticoterapia sistemică, antihistaminicele, fototerapia și sunt folosite în cazurile de dermatita atopică severe, refractare la tratamentele topice. Schemă terapeutică optimă se stabilește de către medicul dermatolog în funcție de aspectul clinic al leziunilor, vârstă pacientului și alte constante din mediu.

Complicațiile pot fi severe dacă nu cerem sfatul medicului

Ana-Maria Predilă: Ce complicații pot să apară dacă pacientul nu se prezintă la timp la medic sau nu urmează tratamentul corect?

Dr. Alexandra Chirea: În primul rând, agravarea și extinderea bolii. Complicațiile în dermatita atopică sunt în principal cutanate infecțioase (bacteriene, virale, rar fungice) datorită unei sensibilități cutanate crescute la diverși agenți infecțioși și datorită distrugerii barierei cutanate. De asemenea, poate să apară o dezvoltare staturo-ponderală deficitară (prin regimuri alimentare privative, greșite). Pot să mai apară complicații locale sau sistemice ale terapiilor specifice dermatitiei atopice (în special ale corticoterapiei).

„Pielea trebuie bine hidratată. Evitați stresul, praful și polenul”

Ana-Maria Predilă: Există măsuri prin care dermatita poate fi prevenită?

Dr. Alexandra Chirea: Este importantă păstrarea în locuința a unei temperaturi constante și a unei umidități potrivite a aerului (de evitat extremele: atmosfera prea uscată sau prea umedă). Hainele ce vin în contact direct cu pielea ar trebui să fie confecționate din materiale de culoare albă, neiritante (bumbac), cu evitarea materialelor de tip lână sau sintetice. Se recomandă ca spălarea hainelor să se facă cu agenți de curățare blânzi, hipoalergeni, fără parfum și cu o limpezire suplimentară. Este foarte important să fie eliminați factorii ce determina xeroză cutanată (uscăciune), cum ar fi spălatul excesiv, băile fierbinți, săpunurile astringente, parfumate, iar pielea trebuie bine hidratata. Trebuie evitat stresul, praful și polenul. Sugarii și copiii pot experimenta episoade de dermatita atopică după ce consumă anumite alimente precum ouă, lapte, soia sau produse din grâu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Reumatismul. Cum scapi de dureri?

Next Post

Menopauza. De ce apar bufeurile și ce produse naturiste te pot ajuta?

Related Posts
Verified by MonsterInsights