Reumatismul. Cum scapi de dureri?

Bolile reumatice (reumatismul) sunt cele care ne afectează tendoanele articulațiilor, ligamentele, oasele și mușchii. Patologia reumatică este vastă, foarte frecventă și vizează, în principal, articulațiile, dar și tendoanele, mușchii, ligamentele, oasele. De ce apare reumatismul? Când trebuie să mergi la medic și cum scapi de durere? Ne spune dr. dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatologie la Centrul Medical Prima Clinic.

 

Ce este reumatismul?

Patologia reumatică este vastă, foarte frecventă și vizează, în principal, articulațiile, dar și tendoanele, mușchii, ligamentele, oasele. Bolile reumatice pot fi de cauză degenerativă sau inflamatorie și, în funcție de asta, există mai multe afecțiuni asociate. Printre care cele mai des întâlnite sunt: poliartrita reumatoidă, artrita infecțioasă, lupusul, osteoartita, artopatia psoriazică, spondilita anchilozantă.

„Reumatismul reprezintă denumirea comună pentru multe tipuri de dureri articulare, cauzele acestora fiind multiple. Majoritatea pacienților numesc patologia articulară degenerativă drept reumatism, dar trebuie să diferențiem clar dacă acea patologie este de cauză degenerativă, ca și în cazul artrozelor, sau inflamatorie. Bolile inflamatorii reumatice pot fi multiple, dar cele mai frecvent întâlnite în practica curentă sunt poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic și artropatia psoriazică”, spune dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatologie la Centrul Medical Prima Clinic.
La Centrul Medical Prima Clinic beneficiezi de CONSULTAȚIE GRATUITĂ REUMATOLOGIE.  ☎️𝐓𝐄𝐋𝐄𝐅𝐎𝐍: 0351/915, 0722/314754📍𝐀𝐃𝐑𝐄𝐒𝐀:Craiova, b-dul. Carol 1, nr. 11, corp II, parter
La Centrul Medical Prima Clinic beneficiezi de CONSULTAȚIE GRATUITĂ REUMATOLOGIE.

☎️𝐓𝐄𝐋𝐄𝐅𝐎𝐍: 0351/915, 0722/314754
📍𝐀𝐃𝐑𝐄𝐒𝐀:Craiova, b-dul. Carol 1, nr. 11, corp II, parter

De ce apare reumatismul

De obicei, există o predispoziție genetică care determină apariția bolilor reumatice, aceasta fiind una dintre principalele cauze. Totuși, pe lângă factorul genetic, o serie de factori precum: poluarea, sezonul rece cu temperaturi scăzute, efortul fizic, fumatul, obezitatea pot duce, în timp, la dezvoltarea reumatismului.

„Predispoziția genetică reprezintă un factor important, dar, pe lângă aceasta, un rol important îl au și factorii de mediu, precum expunerea la temperaturi scăzute, condițiile de viață, munca, efortul fizic intens, fumatul, supraponderea etc”, afirmă dr. Carmen Agapie, reumatolog.

Ce semne trebuie să te trimită la medic

Când vorbim de simptomatologie, durerea articulară ar trebui să ne trimită la un consult de specialitate pentru că, cel mai probabil, este vorba despre o afecțiune din sfera bolilor reumatice. De obicei, pacienții nu se alarmează din prima și apelează, mai întâi, la creme și pastile de la farmacie, iar asta determină, mai târziu, apariția altor simptome specifice.

 „În primul rând, avem durerea articulară de tip inflamator, adică durerea ce apare sau se accentuează în repaus; fotosensibilitatea; slăbiciunea musculară marcată; prezența unor leziuni cutanate specifice. În al doilea rând, chiar și pacienții fără simptomatologie marcată, dar care au în familie cazuri de boli autoimune, ar trebui să-și verifice starea sănătății prin controale periodice pentru că s-ar putea să dezvolte, în timp, o afecțiune reumatică”, declară dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatologie.

Ce investigații este bine să faci?

Pentru a pune diagnosticul de certitudine este nevoie, în primul rând, să ne prezentăm la un specialist, iar apoi să facem o serie de investigații, pentru ca medicul să poată confirma afecțiunea de care suferim. Totuși, aceste teste ne ajută să punem un diagnostic, dar sunt necesare și pentru a urmări evoluția bolii după administrarea unui tratament.

 „Pe lângă examenul clinic, investigațiile paraclinice sunt foarte importante. Analizele de laborator și  examenele imagistice sunt necesare atât pentru diagnosticul de boală inflamatorie, cât și pentru monitorizarea evoluției bolii sub tratament de specialitate”, explică dr. Carmen Agapie, reumatolog. 

 Soluții de tratament

Bolile reumatice de tip degenerativ se tratează cu medicamente, iar cele de tip inflamator beneficiază de terapie cu reabilitare medicală, care au scopul de a încetini sau chiar de a opri evoluția bolii. Astfel, sunt evitate complicațiile ce pot fi asociate acesteia. În stadiile avansate ale afecțiunii de tip inflamator, poate fi nevoie și de intervenție chirurgicală.

„Pe lângă medicamentele antialgice, antiinflamatoare și suplimentele alimentare folosite în patologia degenerativă, în bolile inflamatorii se adaugă și terapiile remisiune, adică acele tratamente ce pot încetini sau opri evoluția bolii, reducând, astfel, apariția dizabilităților de cauză articulară, precum și a complicațiilor bolilor reumatice inflamatorii. Pacienții pot beneficia de terapie de reabilitare medicală, dar aceasta este individualizată, ținând cont de stadiul de evoluție și gradul de activitate al bolii. În cazul în care o boală de tip inflamator evoluează, iar gradul de afectare articulară este avansat, se poate recurge la tratament chirurgical, artroplastia de genunchi și șold fiind cele mai frecvente”, afirmă dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatologie la Centrul Medical Prima Clinic.
 Ce complicații pot să apară dacă nu mergem la medic, la timp

Odată ce afecțiunea evoluează și nu este administrat un tratament, simptomele se intensifică, iar complicațiile pot fi foarte grave, având urmări pe termen lung și fiind nevoie de un tratament mult mai amplu. Anchiloza, de exemplu, este una dintre complicațiile grave ale bolilor reumatice, dar, pe lângă asta, putem dezvolta afecțiuni cardiovasculare, renale sau pulmonare.

 „În lipsa tratamentului adecvat, bolile inflamatorii evoluează și duc, în timp, la intensificarea durerii, apariția deformărilor articulare cu caracter progresiv și pot evolua până la stadiul de anchiloză, pe lângă celelalte complicații cardiovasculare, renale sau pulmonare”, adaugă dr. Carmen Agapie.

 

Cum ne ajută suplimentele alimentare

Pe lângă tratament, medicul poate recomanda anumite suplimente alimentare, pe bază de vitamine și minerale, care ajută la îmbunătățirea oaselor și a cartilajelor pacientului cu o afecțiune reumatică, așa cum ne spune dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatolog.

„Majoritatea  suplimentelor alimentare conțin substanțe necesare metabolismului osului și cartilajului. Suplimentarea cu minerale și vitamine previne instalarea osteoporozei, iar aportul de colagen, glucozamina (n.r. este un compus natural care se găsește în cartilaj) și condroitina (n.r. este o substanță chimică găsita, în principal, în cartilajul articulațiilor) încetinesc degradarea cartilajului articular, frecvent implicat în bolile inflamatorii”.

Activitatea fizică ajută pacienții cu reumatism

Se știe că, pentru a ne menține sănătoși, mișcarea, practicarea unui sport contribuie la buna funcționare a corpului uman, iar asta este valabilă mai ales în cazul pacienților cu probleme articulare. 30 de minute pe zi de mișcare sunt esențiale pentru a ține la distanță atât afecțiunile reumatice, cât și orice altă boală.

 „În majoritatea cazurilor, recomandăm pacienților să facă mișcare pentru a-și menține mobilitatea articulară și pentru a preveni apariția anchilozelor. În timpul puseelor de activitate ale bolilor inflamatorii, mișcarea se va face doar la recomandare, fără a suprasolicita sistemul osteo-musculo-articular, în funcție de stadiul evolutiv al bolii”, conchide dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatologie, la Centrul Medical Prima Clinic.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Amigdalita. Cum se tratează corect și când este nevoie de operație?

Next Post

Dermatita atopică. Ce creme ajută și cum se tratează corect?

Related Posts
Verified by MonsterInsights