Ecografie de sân și elastografie, cu cel mai bun ecograf din lume, la Spitalul MaDonna Maria

Vești bune pentru femei! Acestea pot beneficia acum, în cadrul Spitalului MaDonna Maria din Craiova, de ecografie mamară și elastografie efectuate cu ajutorul ecografului 5D, de un medic primar imagistică medicală, bine pregătit și cu experiență. Cât de importante sunt aceste investigații? Ce condiții sunt oferite la Spitalul MaDonna Maria? Cum se pot adresa pacientele? Care este diferența între ecografie și elastografie? Aflăm de la Alexandra Preda, managerul spitalului.

Media10: Sunt vești bune pentru femeile din Craiova, dar și din întreaga regiune Oltenia. Cât de importante sunt aceste investigații pentru femei?

Alexandra Preda: Aveam în plan să ne extindem pe partea de servicii medicale și acum iată că oferim pacientelor noastre . Este un serviciu nou ce vizează diagnosticarea unor posibile leziuni benigne sau maligne, inclusiv a cancerului de sân. Am decis să acordăm o mai mare importanță acestui subiect pentru, în lume, la fiecare trei minute o femei este  diagnostică de cancer de sân la aproximativ trei minute. În România, sunt peste 6.000 de cazuri noi, anual. Este, astfel, foarte important ca femeilor să le intre în reflex să facă controale de prevenție, periodic. Ecografia mamară și elastografia sunt investigațiile prin care cancerul al sân poate fi depistat la timp și tratat.

VIDEO

Ecograful 5D, cel mai bun ecograf din lume

Media10: În ce condiții sunt oferite aceste investigații în cadrul spitalului?

Alexandra Preda: Dispunem de aparatură medicală la cel mai înalt nivel. Este vorba de un ecograf 5D, vârf de gamă, care are și softul de elastografie și sonda specifică, pentru efectuarea examinării ecografice a părților moi. Avem cel mai bun ecograf din lume, cu cel mai bun soft din lume la ora actuală și un medic primar foarte bine pregătit, cu o vastă experiență, care poate să pună un diagnostic corect și sigur.

„Dacă coroborăm elastografia cu ecografia mamară, claritatea diagnosticului este de 95%”

Media10: Când ar trebui să venim să ne facem o ecografie de sân și o elastografie?

Alexandra Preda: Mai întâi aș vrea să menționez că sunt două investigații distincte. Ecografia mamară nu este același lucru cu elastografia. Dacă sunt făcute împreună, ne dau o acuratețe mult mai mare a diagnosticului. Cu o ecografie mamară simplă, diagnosticarea posibilelor leziuni se face în limita a 55 – 60% maxim. În schimb, dacă coroborăm elastografia cu ecografia mamară, claritatea diagnosticului este de 95% și specificitatea lui este de aproape 99%. În al doilea rând, elastografia este o procedură ca oricare altă examinare ecografică. Este complet nedureroasă, neiradiantă și nu dă nicio stare de disconfort. Femeile pot să vină cu toată încrederea și să solicite această investigație, care le poate salva viața. Spre exemplu, mamografia, care este o altă formă de diagnostic, folosește raze X și, automat presupune iradiere. Mamografia preventivă se recomandă după vârsta de 40 de ani, până atunci, ecografia și elastografia sunt investigațiile prioritare.

Femeile ar trebui să facă o elastografie, cel puțin o dată pe an

Media10: Cât de important este ca femeile, chiar dacă nu au niciun simptom, chiar dacă nu le doare nimic, să treacă pe la medic să facă o ecografie de sân și o elastografie în scop de prevenție?

Alexandra Preda: Elastografia este ultima tehnologie folosită. Practic, prin acest soft, medicul poate să diferențieze un diagnostic de tumoră malignă (n.r. cancer) de un diagnostic de tumoră benignă, care nu trebuie decât supravegheată. Acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul elastografiei, pe care orice femeie ar trebui să o ia în calcul, să se prezinte la medic și să solicite această examinare măcar o dată pe an.

Media10: Cum pot să vi se adreseze pacientele?

Alexandra Preda: Programările se fac la numerele de telefon ale spitalului: 0351.442.574/ 0734.419.989. Femeile trebuie să solicite o programare în vederea efectuării unei ecografii mamare, sau a unei elastografii sau, de ce nu, a ambelor investigații, pentru o mai mare siguranță a diagnosticului. Investigațiile sunt oferite de un medic primar în imagistică medicală, care oferă în cadrul spitalului MaDonna Maria și alte tipuri de ecografii precum: ecografia de glandă tiroidă și tot ce înseamnă ecografia de părți moi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Bătăile rapide ale inimii. De ce apar și ce trebuie să faci?

Next Post

Ziua Mondială a Sănătății. Sistemul medical prin ochii medicilor români. Ce avem de schimbat?

Related Posts
Verified by MonsterInsights