Ecograf performant, donat Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Filantropia” Craiova

Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” Craiova a fost dotată cu un ecograf de ultimă generație, ce oferă explorări imagistice avansate, cu ajutorul unei donații făcute de Fundația Anya. Ecograful vine în completarea aparaturii medicale din clinică. În urmă cu un an, conducerea spitalului a dotat clinica cu un ecograf performant, dar care era insuficient pentru numărul mare de pacienți care se adresau spitalului. Acum toți pacienții pot benefica de investigații medicale, în regim de spitalizare de zi sau continuă, la cel mai înalt nivel, oferite de medici bine pregătiți. Prof. univ. dr. Cristina Florescu este șefa Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Filantropia” și ne vorbește despre dotările de care dispune clinica în acest moment și condițiile în care sunt tratați pacienții.

Media10: Clinica de Cardiologie are acum un ecograf nou, performant, modern. Cum ați reușit să obțineți o donație atât de importantă?

Dr. Cristina Florescu: Este o zi importantă pentru Clinica de Cardiologie a Spitalului Municipal „Filantropia” pentru că prin bunăvoința și cu ajutorul Fundației Anya am obținut un ecograf performant. Este vorba de ecograful Philips Affiniti, un aparat de top, de ultimă generație pentru explorările imagistice cardiologice. Acesta are sondă de cord și sondă de vase cu care se pot face atât ecografii cardiace, cât și vasculare. Fundația Anya ne-a mai ajutat în urmă cu un an prin donația unui electrocardiograf performant și a unui aparat Holter ECG de 12 canale. Cei care au donat banii sunt trei firme de top din Craiova: Biz Solutions, Top Gel și Softelligence Engineering cărora, pe această cale, dorim să le mulțumim.

„Noul ecograf ne permite să examinăm mai mulți pacienți în același timp”

Media10: Cât de mare nevoie avea Clinica de Cardiologie de acest ecograf?

Dr. Cristina Florescu: Clinica de Cardiologie avea mare nevoie de încă un aparat performant. În urmă cu ceva timp, s-a reușit obținerea unui ecograf de ultimă generație, ecograful Vivid de la firma General Electric. Acesta era insuficient, însă, pentru afluxul mare de pacienți pe care noi îi vedeam. Îl foloseam îndeosebi pentru cazurile mai speciale internate în clinică. Avem un ecograf mai vechi cu care ne făceam treaba la patul pacientului și pe care era nevoie să îl deplasam în saloane la pacienții mai gravi. Noul ecograf ne permite să examinăm mai mulți pacienți în același timp. Aici efectuăm și multe consulturi interdisciplinare, interclinice, vedem ecografic și pacienți din secțiile medicale, endocrinologie și diabet, ginecologie, oncologie. Deci era mare nevoie de încă un aparat în clinică.

 „Aparatura performantă ne ajută să punem niște diagnostice precise”

Media10: De ce este important acest ecograf?

Dr. Cristina Florescu: Este important pentru că pacienții, prin noi și prin aparatura existentă în spital, au posibilitatea să își afle diagnosticul corect. Diagnosticul este pasul esențial către terapia pe care o vor primi. Într-adevăr, tratamentul și rezultatele acestuia contează, dar pentru a primi un tratament corespunzător, diagnosticul trebuie să fie precis. Ecocardiografia este importantă pentru că sunt situații în care pacienții necesită și terapii intervenționale sau chirurgicale. Aparatura performantă ne ajută să punem niște diagnostice precise pentru a stabili dacă pacienții trebuie trimiși spre chirurgie, cardiologie intervențională sau necesită doar tratament medicamentos.

Media10: Cât de mult vă ajută aparatura în diagnosticarea și tratarea pacienților?

Dr. Cristina Florescu: Este un moment important pentru clinica noastră pentru că această aparatură de ultimă generație ne ajută nu numai în stabilirea unui diagnostic corect, ci și pentru cazurile mai complicate sau mai rare unde explorarea imagistică este esențială și pacientul trebuie urmărit în dinamică, în evoluție de mai multe ori. O singură ecografie la internare nu este suficientă. El trebuie revăzut pentru că lucrurile sunt extrem de dinamice în cardiologie și se pot schimba în timp. Așa cum am menționat anterior, noi nu vedem doar pacienții internați în clinică, ci și pacienții internați de zi, care stau două ore și li se fac toate explorările, li se realiează și consulturile interdisciplinare pentru alte specialități, iar ecograful este deosebit de important. Ecocardiografia în cardiologie este o metodă indispensabilă de diagnostic paraclinic, pe lângă electrocardiografie, care trebuie efectuată la toți pacienții.

 „Detaliile pe care ni le oferă o ecografie făcută cu un aparat performant sunt impresionante”

Media10: Pacienții beneficiază de servicii de înaltă calitate, munca medicilor este mai ușoară, afecțiunile sunt depistate mai repede și, prin urmare, tratamentul este administrat cu o precizie mai mare. Ce informații oferă noul ecograf?

 Dr. Cristina Florescu: Evident că toate aceste aparate ne ușurează munca. Noi înainte ne bazam pe metodele clasice, clinice: auscultația pacientului, examinarea atentă și minuțioasă, electrocardiograma. Progresele în cardiologie și în medicină, în general, sunt spectaculoase în ultimii ani. Au apărut noi metode de diagnostic, în special imagistice, iar detaliile pe care ni le oferă o ecografie făcută cu un aparat performant sunt impresionante. Detaliile anatomice și funcționale nu ai cum să le decelezi printr-o simplă examinare sau printr-o simplă auscultație a pacientului.

Valvele cardiace se văd în amănunțime, cu cele mai mici detalii legate de funcția lor, nu numai de morfologie. Funcția cardiacă, contractilitatea pereților, mărimea cavităților inimii și dimensiunile în stadiul de dilatare cardiacă a ventriculilor sau atriilor sunt importante. Toate acestea reprezintă un semnal de alarmă asupra unei posibile evoluții nefavorabile a pacientului.

Vizualizăm pericardul (acea foiță care învelește inima), prezența lichidului, anumite vase precum aorta la origine cu ecocardiografia transtoracică. În plus, ne ajută foarte mult și sonda pentru explorarea arterială și venoasă.

Putem să vedem foarte bine carotidele, de exemplu, și depunerea unor plăci de aterom sau arterele periferice. Putem vedea venele când există suspiciunea de tromboflebită sau tromboză venoasă profundă cu apariția unui cheag la nivelul venelor. Toate aceste explorări imagistice ne aduc date noi și uneori ne confirmă suspiciunea noastră clinică de diagnostic. Mai apoi, luăm măsurile necesare pentru ca pacientul să primească tratamentul corect și complet.

„Putem înregistra pacienții și evoluția lor în timp, putem reexamina și recalcula anumiți parametri”

Media10: Cât de importantă este calitatea imaginii ecografice în ceea ce privește diagnosticarea pacientului?

Dr. Cristina Florescu: Calitatea imaginii este deosebit de importantă. Bineînțeles că sunt lucruri care țin de examinatori, de abilitățile acestora de a prinde imaginile corecte, de a-și regla imaginea, însă dacă aparatul este performant, atunci munca este mult mai ușoară, ne ajută foarte mult. Țin minte cum erau imaginile la ecografele vechi de acum 10-20 de ani, unde trebuia să ai un pic de imaginație ca să spui ceva despre o valvă. Ecograful pe care l-am primit noi este unul de top pentru secțiile de cardiologie, iar frumusețea, calitatea și acuratețea imaginii sunt impresionante.

Se văd toate detaliile legate de structura și de funcția cardiacă. În plus, aparatul calculează singur anumiți parametri pentru că are un soft prietenos. Înainte era puțin mai complicat, trebuia să faci mai multe măsurători, să introduci mai multe date ca aparatul, prin algoritmii lui, să calculeze niște parametri funcționali. Aparatele noi ne ușurează foarte mult această muncă, au capacitatea de a înregistra imaginile, putem înregistra pacienții și evoluția lor în timp, putem reexamina și recalcula anumiți parametri.

Media10: Cât de mare este adresabilitatea la Clinica de Cardiologie?

Dr. Cristina Florescu: Adresabilitatea la Clinica de Cardiologie este din ce în ce mai mare. Pe spitalizare continuă avem internați în jur de 120 de pacienți pe lună. La spitalizările de zi, numărul este variabil. Mulți dintre ei sunt grav bolnavi, necesită spitalizare prelungită și intervenții terapeutice deosebite. Deocamdată suntem un spital fără laborator de cardiologie intervențională. Totuși, foarte mulți pacienți cu boli cardiace cronice din Dolj și din județele limitrofe vin la noi.

Condiții ca la hotel în Clinica de Cardiologie a Spitalului „Filantropia”

Media10: Ce investigații pot face pacienții și de ce condiții dispun aceștia în Clinica de Cardiologie?

Dr. Cristina Florescu: Pacienții pot beneficia de explorări ecocardiografice, prin monitorizare Holter sau de tensiune arterială, teste de efort. În plus, avem și un laborator performant de analize. În ceea ce privesc explorările neinvazive, neintervenționale, avem absolut tot ce ne putem dori. Spitalul „Filantropia” oferă condiții foarte bune pacienților. Este primul spital nou după revoluție, spațiile sunt generoase, iar confortul este ca la un hotel. Personalul este dedicat și focusat pe nevoile pacienților. Își dau silința să-i trateze cât mai bine, să aibă un răspuns cât mai bun la tratament și să beneficieze de cele mai bune condiții în ceea ce privesc spitalizarea și investigațiile care se pot efectua aici.

Media10: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care pacienții se prezintă la Clinica de Cardiologie?

Dr. Cristina Florescu: Principalul motiv de spitalizare este insuficiența cardiacă cronică decompensată care se datorează unor alte boli: hipertensiunea, cardiopatia ischemică cronică (dureroasă sau nedureroasă), fibrilația atrială, boli valvulare.

Pacienții se pot adresa celor șase medici de la Clinica de Cardiologie

Media10: Câți medici sunt în Clinica de Cardiologie cărora se pot adresa pacienții?

Dr. Cristina Florescu: Nu suntem un colectiv atât de mare, dar sunt persoane cu experiență. În afară de mine, mai sunt încă cinci colegi: patru medici primari și un medic specialist, care în curând va deveni și el primar. Eu predau și la Facultatea de Medicină, iar una dintre colegele mele este șef de lucrări pe medicină dentară. Sunt medici cu multă experiență, iar pentru cele 35 de paturi de spitalizare continuă și două paturi de spitalizare de zi cred că reușim să ne facem treaba. Mai asigurăm și o tură în Ambulatoriul de specialitate, care recent a fost renovat și are și el o dotare deosebită. Deci este foarte multă muncă pentru noi, dar încercăm să le rezolvăm pe toate cu brio.

Mulțumesc Fundației Anya pentru sprijin și îmi doresc ca tot mai multe fundații sau firme să susțină spitalele publice și să fie alături de noi și cu alte ocazii. Colaborarea dintre mediul privat, comunitate și sistemul medical de sănătate trebuie să fie una permanentă, așa cum se întâmplă în toată țările, unde apreciem sistemele de sănătate performante.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Depresia. Cum ne vindecăm?

Next Post

Bătăile rapide ale inimii. De ce apar și ce trebuie să faci?

Related Posts
Verified by MonsterInsights