Depresia a exista de când lumea, doar că înainte oamenii nu știau cum să o numească. Această tulburare este extrem de răspândită în societate în ultimii ani, fiind experimentată atât de copii cât și de vârstnici. Depresia este o luptă continuă, o povară pe care o purtăm în spate, chiar dacă atârnă greu. Rușinea de a spune cum te simți sau ce gândești îngrădește speranța vindecării. Orice om are nevoie de un confident, fie că vorbim despre un prieten apropiat sau chiar de un psihoterapeut. De ce apare depresia? Cum se tratează? Cum ne poate ajuta un psiholog? Aflăm de la Daniela Luida Udriștoiu, psiholog clinician și psihoterapeut cu specializare în psihoterapie cognitiv-comportamentală.
Articol realizat de Corina Gheorghe, studentă anul III, Facultatea de Jurnalism, UCV Craiova
Corina: Ce este depresia?
Daniela Udriștoiu: Depresia este o tulburare psihică, emoțională care apare mai des decât ne am dori, care se manifestă predominant printr-o tristețe de intensitate moderată sau severă pe perioade mari de timp.
Corina: De ce credeți că există această reticență a tinerilor de a merge la psiholog/psihiatru?
Daniela Udriștoiu: În primul rând, eu mă bucur că reticența este mai mică pe măsură ce trec anii. În ultimii ani adresabilitatea către psiholog și psihiatru este mult mai mare, însă în continuare oamenii consideră că ești ,,nebun,, sau ești slab dacă mergi la psiholog sau la psihiatru. Mai există și problema susținerii de care oamenii cu o astfel de tulburare nu au parte, de exemplu copiii mici, care n-ar putea avea inițiativa de a veni singuri pentru că nu sunt independenți. La tineri se aplică cam aceeași situație, nu sunt autonomi financiar, iar acest lucru este clar o piedică în a veni la un consult.
„Chimia creierului nostru, acele substanțe (serotonina, oxitocina), dacă lipsesc apare un dezechilibru biologic”
Corina: Ce declanșează depresia?
Daniela Udriștoiu: Nu există un singur factor declanșator. Noi nu putem ști exact că un anume lucru sau eveniment a declanșat depresia. Se consideră că factorii sunt combinați, precum factori biochimici, adică predispoziția noastră genetică către o tulburare emoțională. Chimia creierului nostru, acele substanțe (serotonina, oxitocina), dacă lipsesc înseamnă că există un dezechilibru biologic. Sunt factori de mediu, relații toxice, o slujbă nemulțumitoare, evenimente tragice care se întâmplă, stilul nostru de a gândi sau așa cum spun eu ,,ochelarii prin care privim noi viața”. Același eveniment negativ se poate întâmpla la doi oameni diferiți și totuși unul să intre în depresie, iar altul nu.
Semne ale depresiei: oboseala cronică, lipsa poftei de mâncare sau mâncatul compulsiv, insomnia
Corina: Care sunt simptomele depresiei și cum se manifestă aceasta?
Daniela Udriștoiu: În primul rând, tristețe, mai exact, dispoziție depresivă, pentru că triști suntem toți. Diferența însă este dată de intensitate. Când intensitatea este foarte mare se numește depresie. Alte simptome ar fi oboseala cronică, lipsa poftei de mâncare sau din contră mâncatul compulsiv, insomnia sau hipersonia. Pe lângă aceste simptome din păcate vin și gândurile despre moarte. Acest simptom este cel mai grav, în special dacă aceste gânduri sunt repetitive. La noi, în cărțile de specialitate scrie că, dacă aceste simptome durează mai mult de două săptămâni ar trebui să luăm deja măsuri, ori să știți că nimeni nu vine la cabinet după două săptămâni, ci după ani de zile.
Cere sfatul specialistului. Nu lupta singur
Corina: De persoanele ce se confruntă cu o astfel de afecțiune preferă să lupte singuri cu depresia în loc să ceară ajutorul unui specialist?
Daniela Udriștoiu: Și din motivele menționate anterior, faptul că sunt considerate slabe, fie că nu au suportul moral sau financiar, fiindcă într-adevăr mersul la un psiholog este costisitor. Pe lângă asta, oboseala cronică, lipsa poftei de mâncare sau din contră mâncatul compulsiv, insomnia sau hipersonia. adică nu mai ai chef nici măcar să mai trăiești, cu atât mai mult să mergi la psiholog.
Psihologul te învață metode prin care să scapi de atacul de panică
Corina: De cele mai multe ori, oamenii ce suferă de depresie au așa numitele atacuri de panică. Cum ar trebui să le gestioneze?
Daniela Udriștoiu: Atacurile de panică sunt specifice mai degrabă anxietății. Este adevărat, depresia și anxietatea merg mână în mână, dar sunt lucruri diferite. Persoanele depresive pot avea simptome de anxietate, de acolo și posibilele atacuri de panică, iar persoanele anxioase pot avea și simptome de depresie. Atacurile de panică pot fi gestionate prin mersul la psiholog și învățarea unor metode pentru a le ține sub control. Atacurile de panică au un efect devastator, adică omul crede că moare atunci când are un astfel de atac de panică. Nu are niciun sens să trăiești cu asta cerând ajutorul specialistului reușești să înveți să îți controlezi stările și să scapi de atacul de panică.
„Vindecarea depinde și de dorința pacientului de a se face bine”
Corina: Acceptăm că avem depresie. Care este următorul pas?
Daniela Udriștoiu: Următorul pas este discutarea metodei pe care o alegem. Este vorba de cele trei variante: psihoterapia, tratamentul medicamentos sau cele două metode îmbinate. Oricare dintre ele ar fi, pacientul trebuie să respecte ședințele necesare sau dozele de medicamente prescrise de specialist. Vindecarea depinde și de resursele interne și externe, implicarea și dorința pacientului de a se face bine.
„Relația terapeutică ajută cam 30% la vindecare”
Corina: Cât de important este ca pacientul să rezoneze cu psihoterapeutul sau medicul care îl ajută în acest proces?
Daniela Udriștoiu: Este foarte important. Relația terapeutică ajută cam 30% la vindecare. Eu chiar recomand ca în cazul in care după două ședințe în care nu simțim o conexiune cu psihoterapeutul, acesta să fie schimbat. Este foarte importantă empatia psihoterapeutului față de pacient. Acesta trebuie să intre cumva în lumea lui, să îl înțeleagă, să îl accepte cu binele sau cu răul său și cel mai important să i fie alături.
„Este nevoie să schimbi stilul de viață”
Corina: Este adevărat că depresia poate să reapară? Cum putem să ,,smulgem de la rădăcină” această boală?
Daniela Udriștoiu: Din păcate recăderile se întâmplă. Apare o problemă sau o criză existențială pentru care mergi la psiholog. Acolo înveți niște metode, niște tehnici, îmbunătățești anumite aspecte, uneori chiar neesențiale. Odată trecută criza te întorci la vechiul stil de viață. Nu mai exersezi. Oamenii trebuie să înțeleagă că este nevoie să păstrăm ceea ce am dobândit. Să avem mereu grijă de noi, de ce simțim, de ce gândim, ce oameni avem în jurul nostru.
Noi avem foarte multe roluri în viață.
Suntem copiii cuiva, suntem frați, suntem colegii cuiva, suntem parteneri, iar mai apoi suntem părinți la rândul nostru. Noi avem nevoie să jucăm toate aceste roluri cât mai bine posibil, însă fără a ne afunda prea mult într-un singur rol. Făcând această greșeală, în timp vor apărea nemulțumiri. Noi avem nevoie de multe surse de energie și de stare de bine pentru că alte surse ni le consumă. Nu este suficient doar să mergi la psiholog sau să tratezi pe moment niște simptome și niște trăiri, este nevoie să schimbi stilul de viață. Trebuie să ne gândim că trecutul nu este de condamnat, este doar de înțeles și de acceptat. Trebuie să schimbi ceea ce este de schimbat. Vorba aceea: ,,Dă-mi Doamne curajul de a schimba ce pot schimba, puterea de a accepta ce nu pot schimba și înțelepciunea de a face diferența dintre ele”.