Teama de a merge la ginecolog este răspândită în rândul femeilor din România. Multe ajung la un control medical abia atunci când boala se află în stadii avansate. Un sfert dintre românce nu merg niciodată la ginecolog și au puține cunoștințe despre afecțiunile ginecologice, arată studiile. Consecințele? O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2.000 pierd anual lupta cu această boală. România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. Dr. Diana Raheb, medic specialist obstetrica-ginecologie, ne spune cât de important este controlul ginecologic de prevenție și cum să-ți depășești teama de a merge la medicul ginecolog.
E.B.: La ce vârstă trebuie să meargă pentru prima dată o fată la ginecolog?
Dr. Diana Raheb: Este recomandat primul consult ginecologic pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani sau cât mai curând posibil după ce au devenit active sexual. Cu această ocazie legăm o relație deschisă care să îți permită să te simți confortabil să discuți despre lucruri mai puțin confortabile cum ar fi:
– actul sexual
– boli cu transmitere sexuală
– sângerarea menstruală anormală
– modificarea aspectului secreției vaginale.
„Primul consult ginecologic pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani”
E.B.: Când și cât de frecvent ar trebui să consulți un ginecolog?
Dr. Diana Raheb: Examenul ginecologic trebuie sa aibă o frecvență anuală. Medicii ginecologi oferă sfaturi privind sănătatea reproductivă și sexuală și efectuează examinări specifice. În funcție de nevoile si dorințele dumneavoastră, la un control ginecologic puteți trece prin examinări precum: testul Babes Papanicolau, teste de screening pentru cancer, ecografie transabdominală sau transvaginală.
E.B.: De ce este important să mergi regulat la ginecolog?
Dr. Diana Raheb: Vizitele regulate la cabinetul medicului ginecolog au cel puţin trei scopuri principale: INFORMARE în ceea ce privește corpul și modificările sale, fertilitatea şi multe altele PREVENȚIA bolilor cu transmiterea sexuală, prevenirea unei sarcini nedorite! TRATAMENTUL femeilor care se confruntă cu menstruații neregulate, și multe altele.
Teama de control nu te salvează de boli grave
E.B.: De ce fetele au frica de a merge la un ginecolog?
Dr. Diana Raheb: Teama de a merge la ginecolog este des răspândită în rândul femeilor tinere, dar nu numai. Există paciente tinere care au avut experiențe neplăcute sau au auzit de astfel de experiențe și atunci apare frica. Femeile de peste 50 ani, la care teoretic nu te aștepți să privească ușa cabinetului de ginecologie cu încordare, pășesc uneori ușor înfricoșate de ce se poate întâmpla acolo. Sunt multe cazuri în care rușinea sau jena apar ca bariere în programarea unei consultații, însă riscurile pe care le implică amânarea întâlnirii cu medicul sunt foarte mari.
E.B.: Cum trebuie să se pregătească o femeie pentru o consultație ginecologică?
Dr. Diana Raheb: Programați vizita la medicul ginecolog după terminarea sângerării menstruale. Cu cel puțin 24 ore înainte de examen, nu faceți dus intravaginale, creme vaginale sau intravaginale, nu folosiți tampoane supozitoare intravaginale, evitați contactul sexual.
E.B.: Care sunt cele mai frecvente sfaturi pe care le oferiți femeilor care ajung în cabinetul dumneavoastră?
Dr. Diana Raheb: Pacientele vin de obicei pentru control, analize regulate, monitorizarea sarcinii sau cu probleme specifice. Oferim sfaturi despre metodele de contracepție, sfaturi generale pentru menținerea sănătății aparatului genital, până la stabilirea unui plan de analize medicale avansate pentru a elimina anumite riscuri.
E.B.: Care sunt cele mai răspândite afecțiuni ginecologice?
Dr. Diana Raheb: Afecțiuni ginecologice frecvente între 12 şi 18 ani și anume sunt: dismenoree (durerea la menstruație), chisturi ovariene. Afecțiuni ginecologice între 18 și 30 ani: boli cu transmitere sexuală (printre cele la frecvente boli cu transmitere sexuală se numără: Gonoreea, Chlamydia, Sfilis, Mycoplasma, Ureaplasma și Papillomavirus Uman(HPV). Afecțiuni ginecologice între 30 şi 40 ani: fibromul uterin apare cu precădere în acest interval de vârstă. Afecțiuni ginecologice între 40 şi 50 ani: La această vârstă apare premenopauza și menopauza când producția de hormoni feminini sunt în scădere,mai pot apărea noduli miomatoși şi riscul crescut de a dezvolta cancer în cazul unei infecții HPV netratate. După vârsta de 50 ani poate apare cancerul de endometru și cancerul ovarian.
E.B.: De ce România se află pe primul loc în Uniunea Europeană cu afecțiunea cancerul de col uterin?
Dr. Diana Raheb: Deoarece femeile nu consultă medicul ginecolog regulat, pentru a preveni din timp această afecțiune. Trebuie să lucrăm foarte mult la prevenția prin vaccinare, cu ajutorul căreia pot fi eliminate cauzele care determină cancerul de col uterin, anume infecţia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice. Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testarea periodică Babeş-Papanicolau, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%.
„Vaccinarea anti-HPV și testarea periodică Babeş-Papanicolau scad riscul de cancer de col uterin cu 94%”
E.B.: În afară de controalele regulate, care pot fi măsurile preventive, pentru a preveni cancerul de col uterin?
Dr. Diana Raheb: Cele mai importante două lucruri pe care le putem face pentru a preveni cancerul de col uterin sunt să ne vaccinăm împotriva HPV (dacă suntem eligibili pentru vaccinare) și să ne testăm în mod regulat. Deşi, nu previn boala, testele Papanicolau şi HPV pot depista celulele anormale din colul uterin înainte ca acestea să se transforme în cancer.
E.B.: Ce sfaturi le puteți oferi fetelor pentru a depăși frica de a merge la un ginecolog?
Dr. Diana Raheb: Vizita la ginecolog este un eveniment periodic obişnuit în viața unei femei şi trebuie să ne imaginăm că totul v-a fi bine, și să înlocuim acele imagini din trecut cu unele așa cum v-ați dori să fie!