O femeie însărcinată se confruntă cu foarte multe întrebări și temeri. De îndată ce crezi că ești însărcinată, programează o consultație la medicul tău ginecolog. Dacă îți planifici însă sarcină e bine ca vizita la medic să aibă loc înainte de a rămâne însărcinată. Chiar dacă nu ești pentru prima dată însărcinată, consultațiile prenatale sunt încă foarte importante pentru a avea un copil sănătos, atâta timp cât fiecare sarcină este diferită. Cum decurge prima consultație din sarcină? De ce este importantă? Ne spune dr. Loredana Avram, medic primar obstetrică-ginecologie, la spitalul privat MaDonna Maria din Craiova.
𝐆𝐡𝐢𝐝𝐮𝐥 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢𝐢, 𝐠𝐡𝐢𝐝𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐦𝐞𝐢 – program de educație medicală pentru femei, sarcină, naștere, creșterea sănătoasă a bebelușului și grija pentru mamă lansat de Maternitatea MaDonna Maria Craiova și Media10. Este un program de educație medicală unic în Oltenia.
SCOPUL este acela de a le oferi femeilor și gravidelor un ghid corect, ușor de parcurs și adaptat la întrebările lor reale, pentru a contribui la informarea lor medicală corectă.
Prima vizită la medicul ginecolog trebuie făcută preventiv, dacă există posibilitatea. Atunci când îți dorești un copil este bine să mergi la medic pentru administrarea acidului folic. Acesta ajută la prevenirea defectelor de tub neural. Dacă sarcina este neprevăzută, este indicat să ne programăm la medicul ginecolog atunci când observăm lipsa menstruației mai mult de șase săptămâni.
„Ideal ar fi ca prima vizită la medicul ginecolog să fie făcut preconcepțional. De ce? Pentru că este foarte important, în primul rând, să se facă prevenția defectelor de tub neural prin administrarea acidului folic încă dinainte de a obține o sarcină. În cazul în care, însă, sarcina este neprevăzută, ideal este ca vizita la ginecolog să fie în jurul vârstei de șase săptămâni de amenoree, vârstă la care este confirmată, în primul rând, viabilitatea sarcinii, poziționarea intra sau extrauterină și particularități de implantare”, spune dr. Loredana Avram, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul MaDonna Maria.
Cum decurge primul consult din sarcină
Pacientele însărcinate se prezintă la medicul ginecolog, unde va avea loc un dialog pentru obținerea unei anamneze amănunțite. După familiarizarea cu pacienta, medicul va face consultul ginecologic și va preleva analizele specifice. Ulterior, se confirmă sarcina prin evaluare ecografică.
„Prima vizită începe cu un dialog foarte atent, ghidat de către medic. Acesta are scopul de a obține o anamneză foarte amănunțită, deci joacă un rol foarte important în conduita noastră medicală. Bineînțeles că în toată această perioadă pacienta se familiarizează cu medicul. Ulterior, se efectuează consultul ginecologic de specialitate și prelevarea analizelor speciale. Acestea sunt urmate de confirmarea sarcinii cu ajutorul evaluării ecografice, evidențierea particularităților și, în funcție de acestea, stabilirea recomandărilor pe mai departe”, explică dr. Loredana Avram.
Ce analize și investigații sunt efectuate la prima întâlnire cu medicul
VIDEO
La primul consult, se recoltează atât analizele vaginale obișnuite, cât și cele uzuale de sarcină. Înainte de a rămâne gravidă, pacienta trebuie să trateze posibilele infecții vaginale și să facă analizele obișnuite de sânge pentru a trata, dacă este cazul, afecțiunile preexistente.
„La prima vizită, foarte important este să recoltăm analizele vaginale. Ulterior, discutăm cu pacientele despre importanța recoltării analizelor uzuale de sarcină în primul trimestru. Sunt necesare recoltarea de analize vaginale specifice și tratarea posibilelor infecții înainte de a rămâne gravidă. Nu ne încurcă cu absolut nimic dacă facem o serie de analize uzuale de sânge pentru a corecta micile probleme”, precizează dr. Loredana Avram, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul MaDonna Maria.
Analizele genetice. Când sunt recomandate?
Vestea unei sarcini provoacă bucurie, dar și teamă noilor mămici. Pentru a aduce pe lume un copil sănătos, mămicile pot face testele genetice, ce oferă o serie de soluții noi de diagnosticare în sarcină. Acestea au o precizie foarte ridicată și ajută la depistarea sau prevenirea unor probleme. Prin urmare, este recomandat consultul atât la medicul ginecolog, cât și la medicul genetician.
„Primele analize genetice se pot face începând cu 10 săptămâni și șase zile. La pacientele care nu sunt expuse unui risc crescut pentru o anomalie genetică, se ține cont de evaluarea de prim trimestru morofologică și de recoltarea de analiză serologică pentru dublu sau triplu test, depinde când este luată pacienta în evidență. Ideal este în jurul vârstei de 11 săptămâni de amenoree, maxim săptămâna 13 și șase zile”, spune dr. Loredana Avram.
Sfaturi pentru viitoarele mămici
Perioada sarcinii vine și cu numeroase restricții pe care viitoarele mămici trebuie să le aibă în vedere: evitarea băilor fierbinți, evitarea expunerii la soare, evitarea contactului cu animalele de companie, precum și evitarea contactului sexual, în unele situații. În funcție de particularitățile fiecărei paciente, acestea pot să difere de la caz la caz.
„De regulă, sfaturile pe care le primește o pacientă sunt în funcție de particularitățile pe care le observăm. Cele mai generale sunt legate de evitarea băilor fierbinți în cadă, mai ales în primul trimestru de sarcină, dar și ulterior; evitarea expunerii la ultraviolete; uneori este necesară contraindicația contactului sexual cu ocazia sarcinii. Încerc să recomand evitarea contactului cu animalele de companie, mai ales dacă acestea nu sunt deparazitate la zi și mai ales atunci când nu știu statusul complexului TORCH al pacientei. Discutăm, de cele mai multe ori, și de aspecte legate de alimentația pe parcursul sarcinii, că și ea are un rol foarte important”, conchide dr. Loredana Avram, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul MaDonna Maria.