Pacienții cu diabet, internați în condiții moderne la Spitalul „Filantropia” Craiova

 

Pacienții cu diabet se pot trata în condiții foarte bune în Compartimentul de Diabet și Boli de Nutriție din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” Craiva. Acesta face parte din cadrul Clinicii de Endocrinologie a spitalului. În ce condiții sunt tratați pacienții aici? Cum lucrează echipa medicală? Aflăm de la dr. Diana Clenciu, medic primar primar diabet și boli de nutriție și, totodată, șefa compartimentului de Diabet.

Media10: Aveți un compartiment frumos, cochet, foarte bine pus la punct și este important ca pacienții cu diabet din județul Dolj, și nu numai, să știe că în acest moment găsesc aici condiții bune de internare. Cum funcționează compartimentul acum și cum vă desfășurați activitatea?

Dr. Diana Clenciu: În acest moment, Compartimentul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice face parte din secția de Endocrinologie a Spitalului „Filantropia”. Aceasta are 35 de paturi, spitalizare continuă și două paturi spitalizare de zi. Din cele 35 de paturi, 15 sunt alocate Compartimentului Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Adresabilitatea este foarte mare atât pentru secția de Endocrinologie, cât și pentru compartimentul de Diabet. Avem, în medie, 100 de internări pe lună pentru Endocrinologie și aproximativ 40-50 în Compartimentul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

VIDEO

Apar tot mai multe cazuri de diabet zaharat

Media10: Sunt depistate tot mai multe cazuri de diabet și, din păcate, mulți dintre pacienți sunt tineri. De ce se întâmplă acest lucru?

Dr. Diana Clenciu: Din păcate, diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă, foarte răspândită în acest moment în rândul populației. Ea apare atunci când pancreasul nu mai poate secreta insulina sau insulina secretată nu mai poate fi utilizată în organism corespunzător. Insulina acționează ca o cheie, ce permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sangvină în celulele corpului. Toate alimentele sunt transformate în glucoză, iar insulina ajută glucoza să intre în celule.

„Pacientul cu diabet necesită o abordare vastă, pentru că are și  afecțiuni asociate”

Media10: Se spune că diabetul nu te omoară, dar complicațiile lui pot face acest lucru. Prin urmare, este important să se lucreze în echipă multidisciplinară. Aveți o astfel de echipă în acest moment în clinică? Cum reușiți să oferiți pacienților o vedere de ansamblu asupra afecțiunii de care suferă?

Dr. Diana Clenciu: Funcționăm foarte bine în colaborare cu colegii din întreg spitalul, din toate celelalte secții. Eu sunt adepta lucrului în echipă și nu doar la nivel de slogan. Pacientul cu diabet necesită o abordare vastă. El nu are doar diabet, ci sunt asociate și alte afecțiuni. Cele mai frecvente sunt afecțiunile cardiovasculare: de la hipertensiune arterială până la infarct miocardic, angină pectorală, accident vascular cerebral. Colegii medici cardiologi de la Clinica de Cardiologie a spitalului sunt foarte receptivi la toate solicitările noastre. Pe lângă medicul diabetolog, asistentele medicale, infirmierele sunt foarte importante în tratarea pacienților. Toată lumea trebuie să conlucreze și să își aducă contribuția la tratamentul diabetului zaharat.

Media10: Care sunt serviciile medicale de care poate beneficia un pacient cu diabet în cadrul compartimentului pe care îl conduceți?

Dr. Diana Clenciu: Pacientul poate beneficia de tratament, investigații, atât în ceea ce privește diabetul zaharat, cât și în afecțiunile endocrinologice acute sau cronice: de la patologia glandei tiroide, suprarenale, gonade, până la ovare și testicule. Se realizează și analize în laboratorul nostru care este bine dotat. În plus, avem aparatură medicală de ultimă generație, recent achiziționată de către spital, care ne ajută în acest sens.

„Confortul pacientului este pe primul loc”

Media10: În ce condiții sunt internați pacienții și mă refer aici la condițiile hoteliere pentru că, dincolo de buna pregătire a cadrelor medicale, pentru un pacient contează foarte mult și în ce salon este internat, cum arată clinica în care ajunge.

Dr. Diana Clenciu: Confortul pacientului este pe primul loc. De când am fost mutați în această clădire, condițiile hoteliere, ca și standard, au crescut considerabil. Toate saloanele dispun de grup sanitar propriu cu apă caldă, toaletă, duș, cabină de duș, lenjerie curată. Mâncarea este bine realizată și chiar gustoasă, așa cum ne spun și pacienții.

„Dispunem de ecografe de ultimă generație”

Media10: De ce aparatură dispuneți în acest moment și cât de mult contează aceasta în activitatea zilnică?

Dr. Diana Clenciu: Din fericire, diabetul zaharat, ca și afecțiune de diagnostic, nu necesită aparatură vastă. Folosim aparatura uzuală, dar avem tensiometre electronice, electrocardiograf. Pentru tratamentul și diagnosticul complicațiilor diabetului zaharat dispunem de ecografe de ultimă generație, performante, cu toate tipurile de sonde necesare pentru toate organele, țesuturile, structurile organismului. De asemenea, avem computer tomograf de rezonanță magnetică nucleară, ecografie Doppler, care se poate efectua de către colegii cardiologi, monitorizare Holter, dar și laboratorul de analize.

Cum se pot adresa pacienții?

Media10: Câți medici lucrează în acest moment în Compartimentul de Diabet?

Dr. Diana Clenciu: Compartimentul de Diabet funcționează, în acest moment, cu trei medici primari: un medic în Ambulatoriul de specialitate din Str. Nicolae Titulescu, nr. 40 și doi medici primari în cadrul secției.

Media10: Cum vi se pot adresa pacienții?

Dr. Diana Clenciu: Pacienții se pot adresa la sediile celor două locații din Str. Nicolae Titulescu, nr. 40, respectiv Ambulatoriul de specialitate adulți. De asemenea, se pot adresa și la sediul din Str. Sărari, nr. 28 sau la numerele de telefon afișate pe site-ul spitalului, prin care pot face programări la internare.

Când are nevoie de internare pacientul cu diabet

Media10: În general, diabetul este controlat în regim ambulatoriu. Există, însă, și situații în care este nevoie de internare. Când trebuie să vină pacientul să se interneze, să petreacă câteva zile în spital pentru a fi mai atent monitorizat?

Dr. Diana Clenciu: Pacienții trebuie să se interneze în spital atunci când valorile glicemiilor de acasă depășesc limitele considerate țintă în tratamentul diabetului zaharat. De asemenea, ori de câte ori apare o situație acută pe care nu o poate controla, dar și pentru tratamentul complicațiilor diabetului zaharat, se pot adresa spitalului pentru internare. Pacienții se pot interna aici atât prin biroul de internări, cât și prin serviciul de urgență.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Prima vizită la ginecolog în sarcină. Ce analize și investigații trebuie să faci?

Next Post

CONSTIPAȚIA. Ce laxative și alimente te pot ajuta?

Related Posts
Verified by MonsterInsights