Grădinița cu Program Prelungit „Sfânta Lucia” din Craiova a organizat numeroase activități de educație ecologică în Săptămâna Verde. Activitatea care a a dus cea mai mare bucurie, atât copiilor cât și părinților și cadrelor didactice, a fost „Parada costumelor ECO” și vizita mașinii operatorului de salubrizare care se ocupă de colectarea separată și reciclarea deșeurilor din județul Dolj. Prin confecționarea costumelor eco, copiii au învățat că deșeurile nu sunt gunoaie, ci resursă importantă.
Articol realizat de RĂZVAN MERFU, student anul I, Facultatea de Jurnalism, UCV
Educație ecologică. Bucurie. Reciclare. Colectare separată. Grija față de mediu și propria sănătate. Copiii de la Grădinița cu Program Prelungit „Sfânta Lucia” din Craiova s-au bucurat în săptămâna 27-31 martie 2023 de o serie de activități dedicate protecției mediului înconjurător. Micuții au învățat cât de mult afectează natura aruncarea iresponsabilă a deșeurilor și că pentru a trăi într-un mediu curat este bine să fim responsabili.
Cea mai importantă activitate la care au luat parte cei mici, a fost „Parada costumelor eco”, prin care, aceștia au reușit, împreună cu părinții și educatoarele să dea naștere unor costume realizate din materiale reciclabile, care mai de care, de la prințese cu tematică japoneză până la roboți, dinozauri și cuburi rubice.
Conducerea grădiniței încurajează educația ecologică de la cele mai mici vârste și a organizat alături de educatoare un program care să îi ajute pe copiii să devină responsabili față de natură.
„Activitatea de astăzi care s-a numit „Parada costumelor ecologice” este o activitate care de fapt finalizează un întreg proiect, proiect care se numește „Săptămâna Verde”, începând de luni si până astăzi, în fiecare zi copiii au avut programate activități dedicate protecției mediului, activități de natura ecologică, și au fost foarte încântați”, a declarat Ionela Daniela Matei, director la „Grădinița cu Program Prelungit – Sfânta Lucia din Craiova”.
Implicare, colaborare și creativitate
Atât părinții cât și educatoarele s-au unit pentru a susține educația ecologică. Mai mult, părinții au reușit să-și rupă o bucată din timp din programul aglomerat și să fie alături de copii.
„Contează foarte mult colaborarea dintre părinți, în sensul că noi am avut câte o temă fixată pe fiecare zi a săptămânii, iar această temă a presupus implicarea maxima a părinților, spre exemplu, luni am avut o activitate de plantare de legume, de flori, si părinții, au făcut donații, care au constat în pământ de pădure roditor, și de asemenea donații de arbuști și diverse plante specifice primăverii. Sunt activități frumoase, activități care ne atrag din toate punctele de vedere și pe cei mici și pe noi cadrele didactice, și pe părinți, dar toate acestea presupun efort, efort din partea tuturor”, a spus Ionela Daniela Matei, director la Grădinița „Sfânta Lucia” din Craiova.
La acest evenimentul „Parada costumelor ECO” au luat parte și reprezentații firmei de salubrizare Iridex Group Salubrizare. Aceștia au adus bucurie și zâmbete pe fețele copiilor printr-o reprezentare a colectării deșeurilor, cei mici au văzut cum funcționează o mașină de colectare, s-au urcat în ea și au făcut și poze.
„Obiectivul Iridex Group Salubrizare prin organizarea sau susținerea unor astfel de evenimente este dezvoltarea unor comunități active de elevi care promovează reciclarea, colectarea separată și, implicit, formarea unei generații de adulți responsabili și implicați. Este fascinantă interacțiunea dintre adulți și copii într-un mediu non-formal, ca acesta, și cum o astfel de activitate le deschide oportunități de învățare a unui comportament mai responsabil față de mediu, de curățenia din oraș, de nivelul de consum. Împreună promovăm în contexte lejere idei importante despre lucruri extrem de serioase: grija față de mediu prin colectare separată, atenția la efectele poluării. Deșeurile nu sunt gunoaie, ci resursă importantă, iar copiii ne-au oferit această lecție”, a spus Ana-Maria Predilă, purtător de Cuvânt al Iridex Goup Salubrizare.
Grădina de relaxare și învățare
Conducerea Grădiniței cu Program Prelungit „Sfânta Lucia” din Craiova este implicată în mai multe alte proiecte de ecologizare pentru cei mici.
„Suntem implicați într-un proiect numit „Grădina de relaxare si învățare”, este un spațiu pe care l-am dedicat relaxării copiilor, și totodată un loc unde noi ne putem desfășura activitățile in aer liber, adică puțin diferit de ce înseamnă activitate normală în sala de clasă, și în această gradină de relaxare, am încercat să folosim pentru decor, materiale reciclabile, de tot felul”, a conchis Matei Ionela Daniela, directorul grădiniței.