Artroscopia de genunchi. Ce presupune și când se recomandă? Sfatul medicului ortoped

Pîrlogea Claudia
7 Min Read

 

Una dintre cele mai eficiente și utilizate intervenții pentru tratarea afecțiunilor genunchiului este artroscopia. Vorbim despre este o procedură chirurgicală, prin care o articulație este vizualizata cu ajutorul unei camere foarte mici. Ce reprezintă artroscopia de genunchi? Care sunt simptomele ce trebuie să ne trimită la medicul specialist ortoped? În ce constă această intervenție? Aflăm de la dr. Marius Bălă, medic specialist ortoped.

Media10: Ce este artroscopia de genunchi, pe înțelesul pacienților?

Dr. Marius Bălă: Artroscopia de genunchi este o intervenție chirurgicală minim invazivă, care ajută ortopedul să evalueze și să trateze leziunile din interiorul genunchiului. Procedura constă în două – maxim trei incizii mici, de un cm, făcute cu ajutorul artroscopului. Artroscopul este o cameră pe care o introducem la nivel articular (în articulația genunchiului), prin care evaluăm și tratăm leziunile din interiorul articulației.

„Principalul simptom este durerea”

Media10: Care sunt acele semne sau simptome ce ar trebui să trimită pacientul la un control la cabinetul de ortopedie?

Dr. Marius Bălă: Principalul simptom este durerea, însă pot să apară și: tumefacția, edemul, blocajul articular, senzația de arsură, senzația de blocaj a genunchiului. Majoritatea acestor semne survin în urma unui traumatism, dar se poate întâmpla să apară și din cauza uzurii excesive, degenerativ, în mare parte.

CLICK PENTRU VIDEO

Când este recomandată artroscopia de genunchi?

Media10: Când se recomandă această intervenție?

Dr. Marius Bălă: Este obligatoriu ca pacientul, când are unul dintre aceste simptome, să se prezinte la medicul ortoped pentru a fi făcute investigații, în primul rând, clinice și apoi imagistice. Leziunile intraarticulare, de părți moi, cum sunt meniscul, ligamentele, tendoanele, se văd cel mai bine pe RMN. Radiografia doar ne orientează asupra unui diagnostic, dar RMN-ul este investigația de elecție.

Dr. Marius Bălă, medic specialist ortoped, în timpul intervenții de artroscopie
Dr. Marius Bălă, medic specialist ortoped, în timpul unei intervenții de artroscopie

Media10: Care sunt cele mai întâlnite sau frecvente afecțiuni ale genunchiului care pot fi tratate cu ajutorul artroscopiei?

Dr. Marius Bălă: Principala leziune este cea de menisc. Avem leziunile de cartilaj și cele ligamentare: ligamentul încrucișat anterior, încrucișat posterior. Majoritatea survin în urma unui traumatism. Trebuie știu însă faptul că nu toate leziunile de menisc necesită intervenție chirurgicală, dar tot timpul durerea de genunchi trebuie sa ne îndrume la medicul ortoped!

Cum se realizează artroscopia de genunchi?

Media10: Ce presupune intervenția, mai exact, și cât durează?

Dr. Marius Bălă: Intervenția este minim invazivă și se fac doar două incizii mici. Mai întâi, intrăm cu artroscopul la nivel articular, evaluăm leziunile și le tratăm. În cazurile ideale, apelăm la menisectomie sau sutură de menisc, atunci când se poate efectua această manoperă. În cazurile de afecțiuni degenerative, intervenția ajută la curățarea articulației, reduce senzația de blocaj și de presiune articulară. Aceasta durează, în medie, 30-60 de minute. Timpul diferă în funcție de complexitatea cazului și de afecțiunile asociate ale pacientului. Anestezia este preponderent rahidiană. Totuși, în funcție de afecțiunile pacientului, medicul anestezist hotărăște, împreună cu pacientul, de comun acord, care este cea mai bună metodă de anestezie.

Consultații, investigații, diagnostic, tratament, intervenții chirurgicale ORTOPEDIE- dr. MARIUS BĂLĂ, medic specialist ortoped
Consultații, investigații, diagnostic, tratament, intervenții chirurgicale ORTOPEDIE – dr. MARIUS BĂLĂ, medic specialist ortoped

Media10: Există contraindicații legate de vârstă sau se poate face oricând?

Dr. Marius Bălă: În principiu, intervenția nu ține cont de vârstă. Se poate face de la 18 ani și până la cele mai înaintate vârste. Bineînțeles, fiind luate în considerare și afecțiunile asociate sau alte contraindicații.

Cum te pregătești pentru artroscopia de genunchi?

Media10: Cum trebuie să se pregătească pacientul înainte de această intervenție?

Dr. Marius Bălă: Ca și pregătire, este nevoie de un set de analize de sânge, o electrocardiogramă, un consult cardiologic. Pacientul nu are voie să consume alimente și lichide cu cel puțin opt ore înainte de a efectua intervenția. De obicei, acesta se prezintă în ziua intervenției, cu câteva ore înainte, și poate pleca acasă chiar în aceeași zi sau cel târziu după o spitalizare de 24 de ore.

Media10: Care sunt riscurile acestei intervenții, dacă există?

Dr. Marius Bălă: Este o intervenție cu risc infecțios minim la care pacientul se poate recupera destul de repede. De asemenea, timpul de spitalizare e minim, dar, ca în orice intervenție, sunt anumite riscuri. Toate sunt controlate de către echipa formată dintr-un medic chirurg și un anestezist.

 Cum te recuperezi după artroscopia de genunchi?

Media10: Cum se recuperează pacienții după o astfel de intervenție?

Dr. Marius Bălă: De a doua zi, pacientul începe să meargă. Este nevoie de câteva ședințe de kinetoterapie, dar recuperarea se face foarte repede. După această intervenție, mai ales dacă se face imediat după traumatism, evoluția este foarte bună. Durerea scade semnificativ din primele zile.

Media10: Știu că ați făcut multe intervenții de artroscopie până în acest moment și sunt foarte mulți pacienți care vi se adresează. Ce vă spun după ce trec prin această experiență?

Dr. Marius Bălă: Mulți vin foarte mulțumiți. Majoritatea oamenilor au o reticență când aud că este nevoie de intervenție chirurgicală, chiar dacă este una minim invazivă, dar apoi își dau seama că intervenția decurge foarte bine și le schimbă viața. Evoluția post operatorie este una bună, recuperarea nu este grea și pacienții se pot reîntoarce la viața de dinainte într-un timp foarte scurt.

„Un traumatism netratat poate duce la complicații majore”

Media10: Mulți stau cu durerea acasă. Suferă un traumatism, nu merg la medic dacă nu este ceva foarte grav, chiar dacă resimt durere și, în timp, apar consecințele. La ce complicații se poate ajunge dacă nu mergem la un consult?

Dr. Marius Bălă: Durerea nu este un lucru obișnuit. Nu trebuie să ne obișnuim cu ea, să ne gândim că o să treacă de la sine. Trebuie identificată cauza și tratată din timp. Un traumatism netratat poate duce la complicații majore. Principalul lucru pe care care trebuie să îl facem în urma unui traumatism este să ne prezentăm la medicul ortoped.

Share This Article