Alunițele la copii. Când reprezintă un pericol?

Alunițele la copii sunt normale și pot apărea fie de la naștere, fie pe parcursul vieții. Părinții trebuie să supravegheze atent alunițele copiilor și să se prezinte la medicul dermatolog dacă apar modificări în dimensiune, culoare sau formă. Ce sunt alunițele și de ce apar? Când ar trebui să ne îngrijorăm și să mergem cu copilul la un specialist? Cum examinăm corect alunițele? Când poate fi nevoie de intervenție chirurgicală? Aflăm răspunsurile de la dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic, într-un interviu acordat Media10.

Media10: Ce sunt alunițele și de câte tipuri pot fi?

Dr. Cristina Popa: Nevii pigmentari sau alunițele sunt proliferări benigne ale melanocitelor. Melanocitele sunt celule cunoscute, în principal, ca producătoare de pigment la nivelul epidermului. Cu toate că termenul de nev provine din latinescul „naevus”, care înseamnă semn din naștere, nevii pigmentari pot fi de două tipuri: nevi congenitali și nevi dobândiți. Nevii congenitali reprezintă alunițele care sunt prezente imediat dupa naștere, fiind întâlniți doar la 1% dintre nou-născuți. La rândul lor, în funcție de dimensiune, pot fi mici (cu diametru sub 1,5 cm), mijlocii (1,5-20 cm), mari (10-20 cm) și giganți (peste 20 cm diamteru). Nevii dobândiți apar în cursul vieții, atingând un maxim numeric în adolescență, putând să apară obișnuit până în jurul vârstei de 30-40 ani.

„Expunerea la ultraviolete, în special la vârste mici, duc la apariția nevilor dobândiți”

Media10: De ce apar alunițele la copii?

Dr. Cristina Popa: Alunițele la copii pot să apară ca rezultat al unor mutații genetice, precum în cazul nevilor pigmentari congenitali. Pe lângă componenta genetică, în apariția nevilor mai sunt implicați și factorii de mediu. Expunerea la ultraviolete, în special la vârste mici, duc la apariția nevilor dobândiți. În timpul embriogenezei, aceste melanocite, care derivă din creasta neurală, migrează la nivelul epidermului. Nevii pigmentari congenitali sunt considerați anomalii ale acestui proces embriogenetic. Melanocitele pot fi dispuse individual la nivelul epidermului. Dispunerea acestora sub formă de grupuri celulare sau insule duc la apariția nevilor pigmentari dobândiți. 

Regula ABCDE în examinarea alunițelor

Media10: Cum pot examina părinții alunițele și la ce trebuie să fie atenți?

Dr. Cristina Popa: Examinarea alunițelor acasă ar trebui să fie făcută lunar de către părinți. Se recomandă examinarea nevilor la lumină naturală. E important ca părinții să stabilească o ordine pe care să o respecte la fiecare examinare. De asemenea, să nu uităm să examinăm alunițele apărute în zone mai greu accesibile: în zona genitală, între degete și la nivelul scalpului. Pentru examinarea scalpului, e bine să facem asta atunci când părul copilului este ud.

Folosirea regulii ABCDE ne poate ajuta să identificăm acele alunițe care trebuie, ulterior, verificate dermatoscopic de către medicul dermatolog specialist. A (asimetrie): ne imaginăm două axe care trec prin mijlocul aluniței și verificăm dacă cele două părți se suprapun. B (border/margini): Marginile sunt bine deliminate și regulate? C (culoare): culoarea aluniței este una uniformă? Sunt prezente mai multe nuanțe? D (diametru): alunița examinată are un diametru mai mare de șase milimetri? E (evoluție/ elevație): Este o aluniță apărută recent care prezintă modificări de formă, culoare sau diametru? Și-a dublat dimensiunea într-un timp scurt? Introducerea recentă a unui nou semn, F sau ugly duck sign (rățușca cea urâtă), util și în examinarea făcută acasă, constă în apariția unei alunițe care are un aspect diferit față de restul alunițelor existente.

Semnale de alarmă: modificarea formei, culorii și dimensiunii alunițelor

Media10: Când trebuie să ne îngrijoreze o aluniță?

Dr. Cristina Popa: Principalele semnale de alarmă în cazul alunițelor la copii ar trebui să fie: alunițele care își modifică forma, culoarea, dimensiunea. În mod normal, pe măsură ce copiii cresc, alunițele își pot modifica forma și culoarea. Cu toate acestea, dacă modificările apar într-un interval scurt de timp, este recomandat un consult dermatologic de urgență.

De asemenea, alunițele care cresc rapid și în număr mare. Apariția unor alunițe noi nu reprezintă, în mod normal, un semn de alarmă în cazul copiilor. Aceștia au, în medie, aproximativ 20 de alunițe. În schimb, dacă numărul acestora crește rapid și trece de 50, este necesar un consult de specialitate. Alunițele care sângerează în absența unui traumatism, care prezintă pe suprafață cruste, creează disconfort sau devin pruriginoase, precum și nevii congenitali giganți, trebuie examinați de către un specialist.

Media10: Când trebuie să apelăm la un medic dermatolog?

Dr. Cristina Popa: O dată pe an, orice persoană, copil sau adult, ar trebui să se programeze pentru un consult dermatologic al alunițelor și pentru efectuarea dermatoscopiei, în cazul în care medicul recomandă acest lucru în urma evaluării clinice. Există o serie de situații în care se recomandă un consult de urgență sau o perioadă de follow-up mai scurtă de trei – șase luni: când o aluniță a crescut rapid, prezintă modificări de culoare, formă sau mărime; dacă alunița sângerează, devine dureroasă sau pruriginoasă (produce mâncărimi); dacă prezintă o crustă sau dacă există istoric familial de melanom.

Alunițele atipice, factor de risc în apariția melanomului

Media10: De ce trebuie atent supravegheate alunițele atipice? Ce complicații pot să apară dacă nu examinăm alunițele suspecte?

Dr. Cristina Popa: Alunițele atipice sau displazice definesc leziuni pigmentare cu diametrul mai mare de cinci mm, cu margini neregulate, culoare uneori neuniformă. Apariția acestora reprezintă un factor de risc în vederea apariției melanomului, comparativ cu populația generală. În urma consultului, medicul dermatolog decide fie o urmărire dermatoscopică a alunițelor la un interval mai scurt de timp (trei – șase luni), fie îndepărtarea chirurgicală a acestora.

Media10: În ce constă examinarea unei alunițe? Cum știm că poate avea potențial malign?

Dr. Cristina Popa: Examinarea unei alunițe începe prin examenul clinic realizat de medicul dermatolog, urmat de examinare dermatoscopică. Dermatoscopia este o metodă imagistică, neinvazivă, nedureroasă, care permite observarea unor aspecte ce nu pot fi văzute cu ochiul liber. Există o serie de aspecte dermatoscopice sugestive pentru transformare malignă și anume: prezența unei rețele pigmentare atipice, margini neregulate,  vascularizații atipice, multiple culori (roșu, albastru, gri, alb-lăptos), pseudopode neregulate etc.

„Situații care impun îndepărtarea chirurgicală: alunița este ulcerată, sângerează, este pruriginoasă”

Media10: În ce situație este nevoie de intervenție chirurgicală?

Dr. Cristina Popa: Excizia profilactică a tuturor nevilor nu este justificată și nici nu conferă rol protectiv. Doar 30% dintre melanoame au la bază nevi preexistenți. Dacă în urma consultului dermatoscopic se observă modificări de formă, culoare, diametru, evoluție, medicul dermatolog poate lua în calcul exicizia chirugicală a acestor nevi și trimiterea piesei în vederea efectuării examenului histopatologic. Alte situații care impun îndepărtarea chirurgicală: alunița este ulcerată, sângerează, este pruriginoasă. De asemenea, este recomandată intervenția chirurgicală pentru o leziune nou aparută, care s-a modificat sau a crescut rapid în ultima perioadă și pentru nevi atipici dificil de monitorizat din cauza localizării pe mucoase, anogenitali.

Media10: Cât de important este ca cei mici să nu încerce să rupă alunițele?

Dr. Cristina Popa: În cazul în care agățăm sau traumatizăm o aluniță, nu trebuie să intrăm în panică. Traumatizarea repetată a alunițelor poate determina displazii celulare cu creșterea potențialului malign. Prin urmare, părinții ar trebui să se prezinte la medicul dermatolog într-un timp cât mai scurt pentru evaluarea leziunilor traumatizate, cât și pentru stabilirea conduitei terapeutice.

Media10: Cum putem preveni apariția alunițelor periculoase la copii?

Dr. Cristina Popa: Trebuie să facem o evaluare regulată a alunițelor, să limităm expunerea la ultraviolete între orele 10-16 pentru a preveni arsurile solare. Arsurile solare din copilarie cresc semnificativ riscul de apariție al melanomului cutanat. În cazul în care copiii sunt expuși la soare, trebuie să aibă fotoprotecție vestimentară și să îi dăm cu cremă de protecție SPF50+ începând cu vârsta de șase luni.

La Centrul Medical Prima Clinic din Craiova puteți beneficia de consultație GRATUITĂ DERMATOLOGIE, în baza biletului de trimitere. 

𝐓𝐞𝐥𝐞𝐟𝐨𝐧: 0351/915, 0722/314754

𝐀𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚: Craiova, b-dul. Carol 1, nr. 11, corp II, parter.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Artroscopia de genunchi. Ce presupune și când se recomandă? Sfatul medicului ortoped

Next Post

Universitatea din Craiova organizează Târgul de carieră în IT – Jobs4IT 2023

Related Posts
Verified by MonsterInsights