Bebelușul tău prezintă o deformare la talpa piciorului? Este posibil să aibă talus valgus și atunci trebuie inițiat un tratament. Din fericire, este o afecțiune care se poate vindeca, iar pentru asta este nevoie de kinetoterapie. Cu cât se încep mai repede ședințele de recuperare medicală, cu atât șansele ca bebelușul să se vindece sunt mai mari. În schimb, dacă părinții nu iau măsuri la timp, se poate ajunge la complicații.
Talus valgus este o diformitate a labei piciorului și este frecvent întâlnită la nou-născuți. Această afecțiune apare din cauza spațiului insuficient din viața intrauterină unde bebelușul se dezvoltă. Talus valgus este, de cele mai multe ori, cauzat de poziția vicioasă în pântecul mamei, dar poate fi și o afecțiune moștenită genetic.
„Talus valgus este un defect cu care bebelușii se nasc, o diformitate care este cauzată de postură, de poziționarea greșită a picioarelor bebelușului în timpul dezvoltării în viața intrauterină și cu precădere în ultimele luni de dezvoltare. De cele mai multe ori, dezvoltarea necorespunzătoare este pusă pe seama lipsei de spațiu. Piciorușele sunt încrucișate până la nivelul tălpii și în felul acesta duc la o poziție vicioasă. Totuși, s-a dovedit că această diformitate poate apărea și pe fondul unei moșteniri genetice”, spune Elena Dumitrache, kinetoterapeut.
Severitatea piciorului tal valg în funcție de vârstă
Talus valgus nu doare, iar recuperarea se face prin kinetoterapie la bebelușii sub un an. În schimb, copiii mai mari pot dezvolta piciorul plat valg. În funcție de vârstă și de severitatea bolii, poate fi nevoie de ghips sau intervenție chirurgicală.
„Din fericire, la bebelușii sub un an diagnosticați cu tal valg nu putem vorbi despre durere pentru că ei nu au încărcare completă a greutății corpului pe talpă. La copiii mai mari vom vorbi despre picior valg fiziologic sau plat. În formele severe în care piciorul atinge gamba cu ușurință, se recurge la ghipsare pentru a se asigura eficiența crescută în aducerea piciorului într-o poziție corectă fiziologic”, precizează Elena Dumitrache.
În plus, părinții pot identifica ușor dacă copilul are o problemă și asta doar prin simpla vizualizare a membrelor: „Este foarte important să existe simetrie între membre, fie că este vorba despre orientare sau dimensiune”, adaugă Elena Dumitrache, kinetoterapeut.
Terapia manuală în recuperarea medicală
Începerea precoce a ședințelor de kinetoterapie permite obținerea unor rezultate bune, cu restabilirea anatomică și funcțională a piciorului. Recuperarea piciorului tal valg se face prin exerciții de mobilizări, stretching, propriocepție (n.r se referă la orientarea corpului și a mișcărilor noastre în spațiu). În plus, frecvența terapiei se stabilește în funcție de vârsta bebelușului, gradul de afectare, dar și de timpul de implicare al familiei în recuperarea copilului.
„În funcție de gradul severității bolii, terapia manuală este de foarte mare ajutor în recuperarea medicală a piciorului tal valg. Se fac exerciții specifice de mobilizări, stretching, propriocepție și, dacă este cazul, se aplică benzi de kinesio tape. De asemenea, se va aprecia frecvența efectuării terapiei în funcție de: vârstă – dacă bebelușul are dureri de burtică (colici), postura cea mai relaxantă este în poziția vicioasă; gradul de afectare – poziția piciorului la naștere; tipul de implicare al părinților în rutina programului de recuperare medicală”, afirmă Elena Dumitrache, kinetoterapeut.
Frecvența și durata ședințelor de kinetoterapie
Pentru ca procesul de vindecare să fie eficient și rapid, e bine să începem kinetoterapia din primul an de viață al bebelușului. Astfel, rezultatele apar mai repede, iar recuperarea se face mai ușor la copilul mic, care nu este foarte activ. În funcție de anumiți factori (vârstă, gradul de afectare, tipul implicării părinților), ședințele pot varia. Poate fi nevoie de una, două sau trei ședințe pe săptămână, iar durata acesteia este de 20 de minute, dar poate ajunge și până la aproape o oră.
„Ședințele pot dura de la 20 – 30 de minute și pot ajunge până la 50 de minute, în funcție de factorii mentionați. Frecvența cu care se fac acestea variază de la una până la trei ședințe pe săptămână. În plus, cel mai ușor de tratat este în primul an de viață pentru că bebelușul este mai puțin activ”, explică Elena Dumitrache, kinetoterapeut la Kineto-Plus Craiova.
„Se modifică biomecanica întregului corp”
Cu cât ajungem mai repede cu bebelușii la kinetoterapie, cu atât problema se rezolvă mai ușor. Totuși, sunt părinți care se gândesc că va trece de la sine și că nu este nevoie să ia măsuri, iar acest lucru poate duce la complicații. Bebelușul cu talus valgus poate va pleca în picioare mult mai greu față de un copil sănătos sau poate exista posibilitatea împiedicării în timpul alergatului. În timp, genunchii se apropie, bazinul se modifică, iar coloana va avea de suferit.
„Dacă nu se tratează la timp sau este tratată cu superficialitate de unii părinți, postura necorectată poate duce, în timp, la modificarea aliniamentului corpului. Faza de mers poate întârzia să apară sau copilul se poate împiedica în timpul alergării. Trebuie punctat faptul că el calcă pe partea anterioară a piciorului, genunchii se apropie, bazinul suferă modificări, urmând apoi ca și coloana să sufere deformări. Practic, se modifică biomecanica întregului corp”, conchide Elena Dumitrache.