„Copilul meu a început să se îngălbenească. Ce pot face?” În primele zile de viață ale bebelușului, noile mămici se îngrijorează și se panichează atunci când apar schimbări în starea nou-născutului. Icterul este o afecțiune normală, care apare la majoritatea bebelușilor în a treia zi de viață. Pentru că pielea începe să se îngălbenească brusc, mămicile se sperie și dau fuga la medicul pediatru pentru un diagnostic.
Când mergem la medic? Cum tratăm icterul? Ce măsuri trebuie să ia mămicile? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Oana Hortopan, medic primar pediatru la Maternitatea MaDonna Maria din Craiova.
Mulți nou-născuți se confruntă, încă din primele zile de viață, cu icterul. Bebelușul prezintă o colorare gălbuie a pielii și a mucoaselor, care poate avansa pe tot corpul în prima săptămână de la naștere. Pentru că ficatul are nevoie de mai mult timp să proceseze și să conjuge bila, poate funcționa anormal în primele zile de viață ale nou-născutului.
„Icterul este o colorație galbenă a tegumentelor și a mucoaselor, inclusiv a conjunctivei oculare, unde apare prima oară. Este dat de nefuncționalitatea la parametri normali a ficatului, care nu începe atât de ușor să proceseze și să conjuge bila produsă. El este fiziologic la nou-născut, apare în a treia zi de viață și crește progresiv până în zilele șase-șapte, după care începe să scadă în intensitate”, spune dr. Oana Hortopan, medic primar pediatru la Maternitatea MaDonna Maria din Craiova.
Icterul se poate menține și pe o perioadă mai lungă de timp
În cele mai multe cazuri, icterul se manifestă în prima săptămână de viață, după care începe să scadă în intensitate. Totuși, există situații în care noile mămici se sperie pentru că bebelușul prezintă în continuare o tentă de icter. Ei bine, în anumite cazuri, ficatul nou-născutului poate avea nevoie de o perioadă mai lungă de timp până să funcționeze normal, iar mămicile nu trebuie să se îngrijoreze dacă copilul se simte bine:
„Un icter prelungit nu reprezintă o problemă în condițiile în care copilul crește, are un tonus bun, prezintă scaune, diureză. Se poate menține o tentă spre un icter o perioadă mai lungă de timp, până la o lună – o lună și ceva, până când ficatul începe să funcționeze la parametri normali”, explică dr. Oana Hortopan.
Când trebuie să ne îngrijorăm?
Un semnal de alarmă, care ar trebui să atragă atenția mămicilor, este somnolența excesivă a nou-născutului. Dacă observăm că au trecut peste șapte zile de la apariția icterului și bebelușul doarme foarte mult, ceea ce îl împiedică să se hrănească, atunci trebuie să ne prezentăm la medic pentru a face anumite investigații.
„Este o problemă atunci când îi produce somnolență excesivă nou-născutului, peste vârsta de șapte zile când ar trebui să înceapă să scadă în intensitate. Practic, asta îl împiedică să se alimenteze cum trebuie, să crească normal și atunci este nevoie să se facă o analiză de bilirubină și alte investigații”, precizează dr. Oana Hortopan, medic primar pediatru la Maternitatea MaDonna Maria din Craiova.
Cum tratăm icterul la nou-născuți?
Tratamentul icterului constă în fototerapie discontinuă, în care bebelușul este expus la o lampă cu lumină ultravioletă. Se fac mai multe ședințe cu o durată între șase și 12 ore, în funcție de intensitatea icterului.
„Tratamentul în sine, în maternitate, în icterele precoce sau agresive care apar pe incompatibilități serioase de grupă între mamă și copil, se face fototerapie discontinuă. Se expune copilul la o lampă cu lumină ultravioletă, ochii sunt protejați de niște ochelari speciali și se fac ședințe de șase, 10, 12 ore, în funcție de intensitatea icterului”, explică dr. Oana Hortopan.
Expunerea la lumină solară ajută în vindecarea icterului
Fototerapia discontinuă nu mai are același efect peste o săptămână, de aceea medicul pediatru recomandă mămicilor să expună bebelușii cât mai mult la lumină naturală: să îi scoată afară, să așeze pătuțul nou-născutului lângă o fereastră. Pe lângă aceste măsuri, există și anumite tratamente care se pot administra și care ajută ficatul să funcționeze mai repede.
„Fototerapia nu mai are efect foarte mare peste șapte zile, adică expunerea însăși la lumină solară îi ajută, de asta le și recomandăm, când merg acasă, să scoată copilul la aer, pătuțul să fie așezat în zona ferestrei și camera nou-născutului trebuie să aibă neapărat o fereastră prin care să pătrundă razele soarelui. Sunt diverse tratamente adjuvante, hepatoprotectoare care ajută, practic, să înceapă să funcționeze un pic mai repede ficatul”, conchide dr. Oana Hortopan, medic primar pediatru la Maternitatea MaDonna Maria.