Femeile cu endometrioză pot avea surpriza ca, pe lângă infertilitate, să depisteze că suferă și de cancer. Depistarea precoce a afecțiunii ne ajută să inițiem un plan de tratament cât mai eficient sau chiar să evităm asocierea altor afecțiuni, cum ar fi cancerul. Sunt rare cazurile în care endometrioza să aibă potențial malign, dar riscurile există. Totuși, există situații în care poate fi vorba de o asociere a unor tumori canceroase ovariene.
Endometrioza este una dintre principalele cauze de infertilitate. Chiar dacă se știe că este o afecțiune benignă, care nu provoacă cancer, în unele situații poate fi însoțită de tumori maligne. Cancerul endometrial și adenocarcinomul sunt cele frecvente tipuri care pot apărea la femeile ce suferă de endometrioză. În timp, netratate, pot duce la apariția cancerului ovarian.
„Endometrioza este recunoscută ca fiind benignă. Poate să fie însoțită, ocazional, de tumori ovariene maligne, în special cancer endometroid și adenocarcinom cu celule clare. Endometrioza atipică a fost descrisă ca o leziune precursoare care poate duce la anumite tipuri de cancer ovarian”, spune dr. Carmen Tabacu, medic primar obstretică-ginecologie.
Transformări maligne asociate endometriozei
Tumorile ovariene pot apărea ca urmare a inflamației produse de endometrioză, dar și a secretării de hormoni steroizi sexuali. De aceea este important să facem analizele hormonale de la primele simptome. Putem vedea dacă există modificări și, astfel, să prevenim o posibilă cauză genetică sau modificare malignă a endometriozei.
„Mai mult, inflamația indusă de endometrioză și producția de hormoni steroizi sexuali ar putea contribui la geneza tumorilor ovariene deoarece acestea favorizează modificări genetice și transformări maligne asociate endometriozei”, precizează dr. Carmen Tabacu.
Din fericire, cancerul este o complicație rară cu care medicii și pacientele nu se întâlnesc frecvent. Totuși, mai des poate apărea o asociere a afecțiunii cu cancerul ovarian: „Transformarea malignă a endometriozei este o complicație rară, dar raportată a bolii. Eu nu am văzut niciodată endometrioză transformată malign, dar am văzut endometrioză asociată cu cancer ovarian”, afirmă dr. Carmen Tabacu, medic primar obstretică-ginecologie.
„În general, chistul endometrial nu se transformă în cancer”
Încă nu se cunosc cauzele exacte pentru apariția cancerului ovarian în endometrioză, așa că e foarte greu să vorbim de prevenție. Cert este că, în cele mai multe cazuri, nu se asociază cu endometrioza, iar dacă se întâmplă asta, tratament există.
„Cancerul ovarian poate apărea din endometriom și este posibil să se identifice un spectru de tranziție de la endometrioză benignă la boală invazivă în același țesut ovarian. Relația dintre endometrioză și cancer ovarian rămâne controversată, adică nu se știe de unde apar aceste modificări date de cancer. În general, chistul endometrial nu se transformă în cancer”, conchide dr. Carmen Tabacu.