Stima de sine este atitudinea pe care o avem față de noi înșine. Este o credință care se formează pe baza experiențelor trăite de-a lungul vieții. Stima de sine echilibrată ne ajută să construim și să ne trăim viața cât mai în acord cu valorile noastre. Astfel, suntem preocupați de creștere personală și de găsirea sentimentului de împlinire și sens. Cum facem să avem un nivel de încredere și stimă de sine ridicat? Cum ar trebui să reacționăm în momentul în care ni se spune că nu se poate? Cum trecem peste o dezamăgire? Aflăm de la Gabriela Ancuța, psiholog clinician principal, psihoterapeut de familie și cuplu și supervizor la PsihoMind-Care.
Media10: Dacă ar fi să definim conceptul pe înțelesul tuturor, ce trebuie să înțelegem prin încrederea în sine?
Gabriela Ancuța: Încrederea în sine presupune capacitatea noastră de a ne cunoaște, de a fi curioși în ceea ce privește propria persoană, de a avea sentimentul propriei valori, de a fi foarte conștienți de calitățile noastre, de cât de valoroși suntem și, în aceeași măsură, de a ne privi cu blândețe, cu înțelegere, cu empatie slăbiciunile și de a lucra la ele.
„Trebuie să avem curiozitatea de a afla cine suntem cu adevărat”
Media10: Cât de important este să ne cunoaștem cu adevărat și să trăim conștient?
Gabriela Ancuța: Trebuie să avem curiozitatea de a afla cine suntem cu adevărat, dincolo de toate constrângerile familiale, sociale, de gen, educaționale, de rol. E important să vedem cine suntem noi dincolo de toate astea și să ne dăm seama ce ne dorim de la noi, ce ne face fericiți. Când nu ne vom mai preface, nu vom mai juca un rol, nu ne vom mai asuma să fim într-un anume fel, atunci vom putea să fim autentici, să fim asumați și să ne placă de noi, să avem încredere că putem să facem lucruri și putem să trăim autentic, după propriul nostru plac.
„Faptul că postăm pozele cele mai drăguțe, amintirile nu înseamnă că viața noastră este doar asta”
Media10: Trăim într-o societate care pune destul de multă presiune pe noi și vedem asta mai ales pe rețelele de socializare. Petrecem foarte mult timp acolo, parcă suntem într-o concurență continuă și aceste lucruri ajung, la un moment dat, să fie resimțite ca o povară. De ce ajungem, până la urmă, să avem o încredere în sine scăzută?
Gabriela Ancuța: În primul rând, neîncrederea în sine a fost lecția care ni s-a predat cel mai consecvent și pe o durată foarte mare de timp de către părinții noștri. Aceștia ne-au arătat, dincolo de mesajele care au ajuns la noi în ceea ce privește propria persoană, cum este să trăiești zi de zi cu neîncredere în tine: să mergi la un serviciu care nu îți place, să spui lucruri pe care nu le gândești, să te comporți într-un anume fel doar pentru a nu fi judecat. Timp de multă vreme, ni s-a explicat și ni s-a arătat în practică această lecție a neîncrederii în sine. Noi am văzut, poate mai mult decât orice altceva, cum să faci să nu trăiești autentic, cum să faci să nu trăiești cu încredere în propria persoană.
Presiunea social media este o formă un pic mai adaptată, contemporană, a comparațiilor din trecut și a acelor presiuni care erau, altă dată, puse la școală, la locul de muncă, de vecini, de societate. Acum s-a mutat în online. Uităm, de cele mai multe ori, că acolo postăm partea din noi care ne place cel mai mult. Faptul că postăm pozele cele mai drăguțe, amintirile și experiențele cele mai frumoase, nu înseamnă că viața noastră este doar asta. Este doar bucățica pe care noi vrem să o arătăm, care ne-ar plăcea și nouă să o păstrăm mereu în minte și ca reper.
Trebuie să folosim comparația într-un mod constructiv
Media10: De multe ori, ajungem să ne comparăm cu cei pe care îi vedem pe rețelele de socializare. Vedem că postează momente fericite, momente în care ei sunt bine, în care sunt frumoși, îngrijiți, aranjați, călătoresc sau împărtășesc momente importante din viața lor. Când ne uităm la noi, vedem că nu suntem așa. Cum ar trebui să înțelegem acest lucru? Cât de rău ne face această comparație?
Gabriela Ancuța: Comparația ne face rău sau bine în funcție de măsura și de proporția care este în interiorul nostru, dar și de felul în care alegem să o folosim. Trebuie să o folosim într-un mod constructiv, în care să facem lucruri pentru noi. Dacă observăm că cineva este îngrijit și ne-am dori să arătăm și noi așa, nu ne ajută să ne blocăm în situații și să ne încărcăm cu trăiri negative, cu neputințe. Trebuie să ne orientăm către ce am putea face ca să ne placă un pic mai mult de noi. Putem face în fiecare zi mici lucruri ca să fim cât mai aproape de ceea ce ne dorim noi să fim.
„Ne putem crește nivelul încrederii prin iubire”
Media10: Cum putem să ne creștem nivelul încrederii în sine?
Gabriela Ancuța: În primul rând, privindu-ne cu îngăduință, cu smerenie calitățile și defectele, îngrijindu-ne, iubindu-ne. Să ne îngrijim sufletul și corpul prin somn, hrană, sport, să avem grijă de creierul nostru prin citit, informare. În al doilea rând, ne putem crește nivelul încrederii prin iubire. Trebuie să ne înconjurăm de oameni cu care împărtășim lucruri comune și cu care avem aceleași valori. Să nu încercăm să ne îndepărtăm de valorile noastre, să nu ne mințim. În al treilea rând, e foarte important să avem o relație bună cu noi. În momentul în care avem o relație frumoasă cu noi înșine, care nu este bazată pe un sine fals, pe minciuni sau pe o mască, vom avea încredere că suntem bine așa cum suntem. Vom putea să ne revelăm și celorlalți într-un fel autentic, frumos fără să simțim presiunea societății, că trebuie să fim într-un fel sau altul.
„Încrederea în sine este un proces pe care trebuie să-l practicăm zi de zi”
Media10: Se vorbește mult de un mindset, de felul în care reușim să ne cultivăm obiceiurile sănătoase și încrederea în sine. E posibil să ascultăm un psiholog, să practicăm o zi această grijă și iubire de sine, dar nu ajungem să transformăm în obicei acest tip de gândire. Cum facem, totuși, să rămânem în mindsetul acesta și să nu revenim la ceea ce eram obișnuiți de mici din familie?
Gabriela Ancuța: Este foarte important să fim perseverenți, să nu rupem acel lanț și să fim consecvenți. Neîncrederea în sine s-a format în zeci de ani. Prin urmare, e nevoie de o perioadă tot la fel de lungă pentru a ne construi încrederea în sine. Trebuie să o transformăm sau să o înlocuim cu altceva care să ne ajute să trăim mai bine, mai frumos, să avem mai multă încredere în noi și să ne valorizăm mai mult.
Este aproximativ la fel ca la sală. Mergem o dată, venim acasă, ne uităm în oglindă și nu se întâmplă nimic. Încrederea în sine este un proces pe care trebuie să-l practicăm zi de zi. Cu toții avem și zile mai proaste în care simțim că resursele nu ne sunt suficiente, că suntem copleșiți de responsabilități sau că fricile au prins putere. E bine să tratăm momentele acelea cu blândețe, cu grijă, cu înțelegere și apoi să mergem mai departe. Unul dintre secrete este perseverența: să nu ne oprim din a avea grijă de noi, de a avea încredere în noi, de a ne oferi îngrijire.
„Trebuie să ne luăm apărarea, să ne purtăm de grijă”
Media10: Cum trebuie să reacționăm atunci când ni se spune: „Nu ești bun de nimic, nu poți”?
Gabriela Ancuța: În situația în care cineva vine să îți livreze o mâncare stricată, te gândești la consecințe. De ce ai mânca ceva care știi că te va îmbolnăvi? Ceva care te va scoate o perioadă de timp din rutina ta zilnică și din planurile tale? La fel este și cu mesajele toxice. Nu ar trebui să avem ochi și urechi pentru așa ceva. Sunt oameni care se hrănesc cu asta. Noi trebuie să „îi mirosim” și să nu le dăm voie să ne afecteze, să intre în interiorul nostru. Trebuie să ne luăm apărarea, să ne purtăm de grijă.
Ce trebuie să facem în momentul în care suntem dezamăgiți de noi
Media10: Se întâmplă să ne pierdem un job sau să nu intrăm la facultatea dorită și să ne destabilizăm. Cum facem să gestionăm situațiile grele și să nu ne pierdem încrederea în sine?
Gabriela Ancuța: Suntem vulnerabili, sensibili și uneori ne afectează aceste lucruri. Totuși, nu ar trebui ca anumite situații, oameni sau relații să ne blocheze și să ne afecteze viața o perioadă lungă de timp. E firesc ca în anumite momente să fim triști, debusolați, să fim la pământ, să nu mai avem speranță. Totuși, este important să găsim puterea în noi, nu în exterior. Validarea sau dărmarea încrederii nu ar trebui să vină de undeva din afara noastră.
Dacă se întâmplă asta, atunci ar fi bine să fie pe o durată cât mai mică de timp, să ne revenim cât putem de repede. Dacă nu putem și avem nevoie de un proces mai lung, atunci să ni-l oferim, dar să nu rămânem blocați. Dacă simțim că situația aceea este peste puterile noastre, peste resursele noastre de a o rezolva, trebuie să mergem către persoane, specialiști sau prieteni care ne pot ajuta să fim mai bine.
„Este foarte important să avem recunoștință”
Media10: Cu ce gând ar trebui să începem și să terminăm ziua astfel încât să avem acea încredere în noi că, indiferent ce se întâmplă sau ce ne așteaptă pe parcursul zilei, putem să mergem mai departe?
Gabriela Ancuța: Cred că este foarte important să avem recunoștință. Trebuie să ne fie clar întipărite în minte situațiile în care am reușit, dar și cele în care nu am fost atât de grozavi. Să nu uităm să ne rămânem fideli nouă și idealurilor, valorilor noaste, să ținem la noi și la viața noastră.
Media10: Cum facem să învățăm să ne iubim, să fim buni cu noi și să nu ne mai criticăm atât de mult atunci când greșim?
Gabriela Ancuța: Acesta este un proces care are nevoie de timp, de muncă pentru a deveni o obișnuință, o rutină. Apoi putem să-l accesăm mult mai repede decât o făceam înainte. E important să ne sprijinim pe diverse resurse, pe diverși specialiși. Aceștia ne pot ajuta să facem din valoarea noastră ceva pe care să îl interiorizăm și să ne fie foarte accesibil.
Excesul de încredere în sine dăunează
Media10: Pe de altă parte, putem să ajungem ușor și în cealaltă extremă. Putem să avem un exces de încredere de sine, un ego foarte puternic. Cum facem să păstrăm acel echilibru care să ne ajute să fim funcționali și în acord cu cei din jurul nostru?
Gabriela Ancuța: Încrederea în sine ajunsese, la un moment dat, să fie folosită tocmai de cei care nu aveau nicio problemă cu încrederea: de narcisiști, manipulatori, șantajiști. Dintr-o dată, își ascundeau lipsa de politețe, de empatie, de grijă față de ceilalți cu iubire pentru propria persoană. Tot ei erau cei care s-au folosit de acest concept pentru a se poziționa și mai bine acolo în relațiile de muncă, de acasă. Pe partea cealaltă, erau cei care sufereau din cauza neîncrederii în propria persoană. Ei au nevoie de un proces îndelungat pentru că nu se întâmplă de azi pe mâine.
„Provenim dintr-un trecut de oameni destul de certăreți și invidioși”
Media10: De cele mai multe ori, avem tendința de a ne compara minusurile noastre cu plusurile celorlalți. Cum este sănătos, de fapt, să ne raportăm unii la ceilalți astfel încât să ne inspirăm și să înțelegem ce este în regulă de comparat și ce nu?
Gabriela Ancuța: Provenim dintr-un trecut de oameni destul de certăreți și invidioși. Ne este foarte familiar să ne îndreptăm către aceste sentimente. Totuși, ne este mai puțin la îndemână să folosim admirația pentru o persoană ca să învățăm și noi lucruri noi, să ne perfecționăm, să evoluăm. De cele mai multe ori, căutăm contexte prin care să accesăm trăiri negative.
Cum creștem încrederea în sine a copilului
Media10: Cum reușim să creștem sau să construim încrederea de sine a unui copil?
Gabriela Ancuța: Foarte multe mămici vin la cabinet în perioada în care copilul începe să spună NU. Este o etapă firească și deosebit de importantă, premergătoare DA-ului. Este foarte important ca perioada lui NU să fie acceptată ca una sănătoasă și esențială în evoluția copilului. Când copilul spune NU, se diferențiază de familie. Până atunci, el și familia erau un tot. Mai apoi, învață că are preferințe și că poate să spună NU. Ca să ajungă să își dea acordul și să negocieze cu familia, să se adapteze cerințelor familiei, regulilor, este nevoie ca el, în primul rând, să poată spune NU.
Copilul este foarte încântat și trăiește un sentimente de bucurie în momentul în care poate să refuze. Este sentimentul prin care se diferențiază. Nu mai suntem părinții mari și atotștiutori, pentru că și copilul poate să spună NU. Este foarte drăguț și putem să facem asta pentru copiii noștri. Este una dintre primele etape ale consolidării încrederii în sine. Le acceptăm NU-urile tocmai pentru a le putea câștiga încrederea și ca ei să poată să spună DA. În momentul în care ei sunt acceptați ca individualități ale familiei, vor putea să negocieze și să accepte regulile adulților.
Încrederea de sine este mai scăzută la femei
Media10: Ne aflăm în luna martie, luna femeii. De obicei, fetele, adolescentele, femeile mature sunt cele care se confruntă cel mai frecvent cu o încredere de sine scăzută. Cum ar trebui să perceapă ele această încredere în sine și cum pot face să și-o construiască?
Gabriela Ancuța: În societatea noastră, din păcate, încă este prezent rolul tradiționalist. Fetițele trebuie să fie foarte politicoase, foarte drăguțe, să nu fie prea îndrăznețe, prea curajoase, să nu spună prea mult NU pentru că se masculinizează. Aceste lucruri sunt impuse, le văd în familiile lor, le duc mai departe și le împiedică, de multe ori, să-și atingă potențialul maxim.
Media10: În momentul în care vedem că nu reușim să ne descurcăm singuri sau că procesul este mult prea greu și îndelungat, e bine să apelăm la un specialist. Cum ne poate ajuta un psiholog în sensul acesta?
Gabriela Ancuța: De foarte multe ori, psihologul este acea persoană care te ajută să te regăsești, să te pui în contact cu tine și sinele tău autentic. Cu el, descoperi cine ești și ce vrei să faci. Te ajută să te raportezi într-un mod destul de corect la tine, cu calități și defecte, te ajută să fii cu tine așa cum îți dorești.
„Psihologul te ajută să fii conștient de calitățile tale, să-ți accepți slăbiciunile, îți dă încrederea de care ai nevoie”
Media10: Mulți au această teamă de a merge la psiholog pentru că încă mai există o astfel de concepție în familii. Poate că adolescenții sau tinerii sunt deschiși către a cere sprijinul unui psiholog, dar li se spune: „De ce să te duci la psiholog? Înseamnă că ești nebun, ai probleme.”
Gabriela Ancuța: Este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care ți le poți face ție, ca persoană. Mergi la psiholog să te cunoști, să ai curiozitatea să afli, dincolo de tot ceea ce s-a spus despre tine, cine ești tu cu adevărat. Psihologul te ajută să fii conștient de calitățile tale, să-ți accepți slăbiciunile, îți dă încrederea de care ai nevoie. Astfel, poți să ai o viață frumoasă cu tine, cu partenerul tău, cu familia ta, cu copilul tău.
Sfaturi pentru a ne menține încrederea de sine
Media10: Care ar fi principalele trei sfaturi pe care le-ai da unui prieten ce vine la tine și are această problemă?
Gabriela Ancuța: În primul rând, unul dintre cele mai importante lucruri pe care am putea să îl facem pentru noi este să stăm în natură. Să stăm într-un loc al nostru care să ne facă bine, în care să ne simțim confortabil. Să stăm cu noi și să ne gândim la trecutul, prezentul și viitorul nostru. Putem să ne mai plângem tristețile și să ne sărbătorim victoriile mici sau mari. În al doilea rând, e important să luăm oamenii și să ne luăm pe noi așa cum suntem. Nu suntem nici buni, nici răi, dar suntem și buni și răi în același timp.
În al treilea rând, să avem dorința de a ne autoperfecționa, de a evolua. Să ne dorim mereu să fim variante și mai bune ale noastre, să facem mereu câte ceva pentru noi. Chiar și noutatea are un rol foarte important în a ne menține o încredere de sine bună. Putem să mergem la un curs de pictură, de dans, la un curs de makeup, de dicție, de psihologie. Este bine ca uneori să aducem lucruri noi în viața noastră care să fie ca o gură de aer proaspăt, să ne dea încredere că suntem bine.