În luna martie, punem în prim-plan femeile medic din România. Femei care nu obosesc niciodată să dăruiască, să creadă, să ofere, să sprijine, să salveze. Obțin succesul în fiecare zi prin muncă, perseverență și dorința de a se autodepăși. Poveștile lor ne învață ce înseamnă curajul, implicarea, empatia, comunicarea. Sunt mame, soții, iubite, fiice, prietene, colege. În fiecare zi, sunt cele care mângâie și ajută, chiar și atunci când nu mai pot. Manifest pentru sănătate, pentru un stil de viață sănătos și responsabil. Campania „Femeie medic de poveste” este, totodată, o inițiativă ce își propune să mobilizeze femeile pentru a avea grijă de sănătatea lor și pentru a se concentra pe prevenție. Un manifest pentru iubire de sine, dezvoltate, armonie, echilibru, prețuire.
În fiecare zi cunoaștem un alt medic, o altă poveste. Astăzi, pe 8 martie, vorbim cu dr. Georgiana Camen, medic primar radiologie imagistică și senologie imagistică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Zilnic ajută femeile să diagnosticheze la timp cancerul de sân, să îl trateze și le încurajează să aibă grijă de sănătatea lor.
Media10: Ce înseamnă să fii femeie în sistemul medical?
Dr. Georgiana Camen: Din punctul meu de vedere, a fi medic înseamnă totul, înseamnă să te dedici cu totul pacienților și din acest motiv uiți de familie, de multe ori. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât încercăm să revenim cu picioarele pe pământ, să le îmbinăm pe amândouă, să fim și medic și mamă.
Primul mamograf digital din Oltenia a fost achiziționat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova
Media10: Sunteți medic radiologie imagistică și senologie imagistică. Cum v-ați ales această specialitate?
Dr. Georgiana Camen: Cred că Dumnezeu m-a trimis către această specialitate, dar am avut și ajutorul unor mentori. Doamna profesor Stoica, care era în 2007 profesoara noastră de radiologie și imagistică medicală, ne-a trimis la un curs de pregătire în competența sânului la Institutul Oncologic Fundeni. Timp de o lună, am urmat acolo un stagiu de pregătire intensă cu domnul doctor Lesaru, mentorul nostru, care ne-a format pe mine și pe încă o colegă pe partea aceasta. Ușor, ușor am încercat să ne dezvoltăm și noi aici, în Oltenia.
Inițial, în 2014, nu aveam un mamograf performant. Ulterior, în același an, a fost achiziționat primul mamograf digital din Oltenia la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Am început să ne dezvoltăm, urmând să fie achiziționat un ecograf, apoi am reușit să îmbinăm și puncțiile biopsii sub ghidaj ecografic cu ajutorul celor două metode (ecografia și mamografia). În anul 2017, încă era primul mamograf digital din Oltenia.
„Cancerul de sân descoperit în primele stadii este vindecabil într-un procent de 90%”
Media10: Lucrați la Spitalul Județean și sunteți implicată în meseria dumneavoastră, căutați mereu să vă dezvoltați, să faceți bine pacientelor dumneavoastră. Ce v-ați dorit cel mai mult atunci când ați ales să fiți medic? S-a realizat acest lucru de-a lungul anilor?
Dr. Georgiana Camen: Când am început această competență, primul impact cu pacientele a fost destul de emoționant pentru mine. Să dai un diagnostic de o patologie mamară este destul de greu, în special la fetele tinere. Lor li se pare că e o boală nevindecabilă și atunci trebuie să avem răbdare cu fiecare pacientă în parte, să îi explicăm care sunt pașii. Scopul meu în această specialitate a fost acela de a pune în evidență un diagnostic precoce și a vindeca boala. După cum știm, cancerul de sân descoperit în primele stadii este vindecabil într-un procent de 90%.
Media10: Cancerul mamar este extrem de întâlnit. Cum îl putem preveni?
Dr. Georgiana Camen: Depistarea cancerului de sân se face printr-un screening. În țara noastră, din păcate, lucrurile au mers destul de încet. Totuși, am reușit să facem un screening oportunistic la Spitalul Județean de Urgență Craiova, pentru pacientele din Oltenia. Dacă pacienta observă o modificare la nivelul sânului sau prezintă vreun simptom, atunci ni se adresează nouă. Chiar dacă este o supraaglomerare a cabinetelor de mamografie și implicit la departamentul nostru de senologie, reușim să prioritizăm cazurile. Dacă o pacientă ni se adresează și ne povestește ceea ce o deranjează, aceasta va fi preluată în maxim două săptămâni pentru a elucida cazul respectiv.
După 40 de ani, pacientele trebuie să facă o ecografie și o mamografie
Media10: Când ar trebui să facem o mamografie? Ce presupune realizarea acesteia?
Dr. Georgiana Camen: Ca și depistare precoce, pacientele până în 40 de ani trebuie să facă o ecografie. După această vârstă, se fac cele două tehnici complementare, mamografia împreună cu ecografia. Ecografia o realizăm ca tehnică complementară numai dacă avem vreun semn de întrebare la mamografie. Puncția biopsie o indicăm numai dacă avem o formațiune suspectă. Astfel, cu ajutorul ei reușim să punem diagnosticul de certitudine. Avantajul enorm al acestei investigații este că se face cu anestezie locală. Practic, pacienta vine și pleacă în aceeași zi. Procedura durează în jur de 20 de minute, iar rezultatul îl primim, de regulă, în 10 zile lucrătoare. Fiind o biopsie cu ac gros, se poate pune atât diagnosticul histopatologic, cât și imunohistochimia. Imunohistochimia este analiza suplimentară a celulelor tumorale. În funcție de aceste rezultate, putem decide conduita terapeutică individualizată pentru fiecare pacientă.
Echipe multidisciplinare pentru tratament eficient
Media10: Dincolo de profesie, este important să empatizăm cu cei din jurul nostru. Cât de importantă este pentru dumneavoastră comunicarea în relația cu colegii? Dar cu pacienții?
Dr. Georgiana Camen: Comunicarea atât cu pacientele, cât și cu colegii e foarte importantă. De aproximativ 10 ani încercăm să creăm echipe multidisciplinare. Avem contact direct fie cu chirurgul, fie cu anatomopatologul, fie cu geneticianul pentru a lua decizia cea mai bună pentru pacienta respectivă. În ceea ce privește comunicarea cu pacientele, după părerea mea, e important fiecare aspect: timpul acordat, felul în care îi comunicăm diagnosticul, timpii de așteptare. Câteodată, la sfârșitul unei zile, ne simțim fără nicio energie. După pandemie, am avut câteva cazuri de femei tinere, 20-30 de ani, care deja aveau stadii avansate de boală. E mai greu de rezolvat, dar reușim.
„Îmi încep dimineața cu pregătirea copiilor pentru școală”
Media10: Cum arată o zi din viața dumneavoastră?
Dr. Georgiana Camen: Zilele mele sunt foarte active și am momente în care simt că nu mai fac față. Îmi încep dimineața cu pregătirea copiilor pentru școală. Cel mic are ore de la 08:00, dar tot timpul ajunge mai devreme pentru că îl las eu înainte de serviciu. Apoi merg la spital, unde începem cu mamografiile, care sunt programate atât de la departamentul de statistică, cât și din spital, din ambulatoriu. Tot la începutul zilei facem și partea de biopsii, iar concomitent încercăm să realizăm spitalizările de zi. Avem deja doi tehnicieni care realizează mamografiile și ecografiile în situația în care nu reușim să elucidăm cazul. În a doua parte a zilei mă retrag către privat, unde și acolo sunt zile în care consultațiile durează mai mult. De exemplu, aseară am terminat în jur de ora 21:00.
„Am depășit momentele dificile cu ajutorul profesorilor mei”
Media10: Sunt sigură că au existat și momente grele în cariera dumneavoastră. Cum le-ați depășit?
Dr. Georgiana Camen: Partea de început, ca în orice domeniu, este cea mai grea și cu cele mai multe probleme, după părerea mea. Am depășit momentele dificile cu ajutorul profesorilor mei, cu care am reușit să am un contact în permanență. Domnul doctor Lesaru de la Institutul Oncologic Fundeni, cât și doamna doctor Carmen Lisencu de la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” Cluj-Napoca sunt ca doi mentori pentru mine. Tot timpul am apelat la ei când am avut nevoie și am fost ajutată, în special la început. La noi, în Oltenia, nu era nimeni format pe partea aceasta de puncție a biopsiei sub ghidaj ecografic și uneori apăreau complicații, dar cu ajutorul lor am reușit să le depășesc.
Media10: Ce paciente ați avut și care v-au rămas în suflet?
Dr. Georgiana Camen: Sunt foarte multe cazuri în care încă mă implic emoțional. Am momente în care mă trezesc cu ele în minte. Mă gândesc cum să le dau vestea, cum să le pun în evidență partea bună, că au descoperit boala într-un stadiu incipient și că e vindecabilă. Sunt momente în care numai împreună cu o echipă multidisciplinară reușesc să-i explic pacientei că lucrurile sunt pe drumul cel bun și că se pot rezolva.
Am avut ieri, de exemplu, o pacientă tinerică, de 33 de ani. Lucrurile au mers bine un an, dar acum a aflat că are recidivă. Recidivele sunt din ce în ce mai rare, dar, în același timp, nu le putem elimina de tot. Sunt anumite caracteristici are bolii care ne preconizează că ar putea să fie, dar noi ne așteptăm să prevenim cu toate aceste tratamente țintite, cu radioterapia. Din păcate, în anumite cazuri, nu mai putem avea niciun control. Celula neoplazică e deosebită și reacționează în funcție de toți factorii care o influențează.
Postul este benefic pentru organism
Media10: Care sunt principalele trei lucruri pe care femeile le pot face pentru a avea grijă de sănătatea lor?
Dr. Georgiana Camen: Recomandarea mea este ca femeile să-și autopalpeze sânii lunar, în special după perioada ciclului menstrual. Dacă observă o modificare sau dacă au semne de întrebare în anumite privințe, trebuie să se adreseze unui medic specialist. De asemenea, e indicat să aibă un stil de viață cât mai sănătos, cu alimentație echilibrată, mișcare. Pentru că suntem și în postul Paștelui și sunt studii foarte clare care arată că postul are beneficii majore asupra sănătății noastre, recomandarea mea este îl țină dacă au posibilitatea.
Note box:
În Uniunea Europeană, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor, cu peste 400.000 de cazuri noi diagnosticate anual. În Europa, cancerul de sân înregistra, în 2018, cea mai ridicată proporție (26,4%) dintre toate tipurile de cancer la femei, cu un număr de 522.513 cazuri noi. În România, cancerul de sân ocupa prima poziție, în 2018, cu o pondere a cazurilor noi de 25,1% (9.629 cazuri noi).