În luna martie, punem în prim-plan femeile medic din România. Femei care nu obosesc niciodată să dăruiască, să creadă, să ofere, să sprijine, să salveze. Obțin succesul în fiecare zi prin muncă, perseverență și dorința de a se autodepăși. Poveștile lor ne învață ce înseamnă curajul, implicarea, empatia, comunicarea. Sunt mame, soții, iubite, fiice, prietene, colege. În fiecare zi, sunt cele care mângâie și ajută, chiar și atunci când nu mai pot. Manifest pentru sănătate, pentru un stil de viață sănătos și responsabil. Campania „Femeie medic de poveste” este, totodată, o inițiativă ce își propune să mobilizeze femeile pentru a avea grijă de sănătatea lor și pentru a se concentra pe prevenție. Un manifest pentru iubire de sine, dezvoltate, armonie, echilibru, prețuire.
În fiecare zi cunoaștem un alt medic, o altă poveste. Astăzi, pe 6 martie, pătrundem puțin în viața dr. Daiana Angheloiu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Zilnic ajută femeile să nască copii frumoși și sănătoși, zilnic luptă pentru a le vedea fericite și mulțumite, este deschisă și pune preț pe comunicarea cu pacientele sale.
Media10: Ce înseamnă să fii femeie în sistemul medical?
Dr. Daiana Angheloiu: Să fii femeie în sistemul medical înseamnă să combini munca din sistemul medical cu cea de acasă. Să reușești să îmbini toate implicările din sistemul medical: paciente, operații, consultații, cu jobul de acasă, să fii mamă și soție.
„Mi s-a părut întotdeauna că o femeie însărcinată este miracolul vieții”
Media10: Dumneavoastră sunteți medic ginecolog. Cum v-ați ales această specialitate?
Dr. Daiana Angheloiu: Mi s-a părut întotdeauna că o femeie însărcinată este miracolul vieții. Ceea ce se formează acolo, în burtica respectivă, procesul și ceea ce rezultă din această minunăție este cel mai important lucru și atunci din start m-a atras. A fost dorința mea să fac ginecologia, dar, în același timp, l-am avut și pe unchiul meu. El era tot medic ginecolog și mi-a dezvăluit un pic din secretele acestei meserii.
Media10: Sunteți implicată și apreciată de pacientele dumneavoastră care vin la Spitalul Județean din Târgu Jiu. Ce v-ați dorit cel mai mult atunci când ați ales să fiți medic și vreau să vă întreb dacă s-a realizat în toți acești ani?
Dr. Daiana Angheloiu: Mi-am dorit să învăț să fac bine, să pot să ajut cât mai multe mămici să nască copii sănătoși, să le îndrum către un stil de viață sănătos. Mi-am dorit să înțeleagă ce se întâmplă cu corpul lor și să conștientizeze toate transformările prin care trec. Cred că, încetul cu încetul, am reușit să fac acest lucru, dar mai este mult de muncă. Meseria de medic presupune să lucrezi în permanență. Este o școală continuă.
„Jumătate din reușita actului medical înseamnă comunicarea medic – pacient”
Media10: Dincolo de profesie, e esențial să empatizăm cu cei din jurul nostru. Cât de importantă este pentru dumneavoastră comunicarea în relația cu colegii? Dar cu pacienții?
Dr. Daiana Angheloiu: Întotdeauna sfătuiesc pacientele să-și aleagă medicul cu atenție. E important să simtă că sunt pe aceeași lungime de undă. Dacă nu există comunicarea medic – pacient, să putem să ne înțelegem, să rezonăm unii cu ceilalți, nu rezolvăm nimic. Cred că jumătate din reușita actului medical înseamnă comunicarea medic – pacient. Dacă nu există această comunicare și această empatie din partea amândurora, șansele de reușită a unui tratament corect scad destul de mult. Pacientul nu simte că este în regulă, medicul nu se simțe înțeles și atunci rezultatul nu este unul favorabil.
În ceea ce privește relația cu medicii, pot să spun că am un colectiv extraordinar. Sunt colegi și mai tineri, și mai în vârstă decât mine cu care mă înțeleg foarte bine. Ne sfătuim și încercăm să creăm un mediu cât mai plăcut și mai atractiv. Încercăm să discutăm și să rezolvăm orice problemă împreună. Suntem foarte apropiați și de cei mai în vârstă pentru că sunt foarte prețioși, ne dau sfaturi.
„Sacrificiul principal al unui medic este familia”
Media10: Cum arată o zi din viața dumneavoastră?
Dr. Angheloiu Daiana: Ziua începe la 06:30 și mă ocup de copii, îi pregătesc și îi duc la școală. După aceea ajung la spital, unde se face raportul de gardă. Discutăm despre paciente, ce urmează să se opereze în ziua respectivă, cine pleacă, cine rămâne. După ce are loc raportul de gardă urmează partea de consultații și operații, care durează până în jurul orei prânzului. Dacă nu sunt de gardă, ajung la cabinet unde programul se termină destul de târziu. Uneori 18:00, alteori 19:00 – 20:00. Diferă în funcție de cazuistica pacientelor, de modul în care stau bebelușii, dacă sunt mai multe gravide sau nu. Dacă nu am gărzi, weekendul îl am liber. Încerc să petrec fiecare moment liber acasă cu familia. Sunt destul de înțelegători și înțeleg că așa e programul meu. Cred că sacrificiul principal al unui medic este familia.
Media10: V-ați gândit vreodată că ați fi putut alege să faceți altceva sau asta era ceea ce v-ați dorit dintotdeauna?
Dr. Angheloiu Daiana: Acum, când mă uit și la alte specialități care nu sunt supuse atât de mult stresului și riscului chirurgical, mă gândesc că aș fi putut face și altceva. Totuși, dacă ar fi să o iau de la capăt, nu mi-aș schimba specialitatea.
Media10: Au existat și momente grele în cariera dumneavoastră? Cum le-ați depășit?
Dr. Angheloiu Daiana: Există în permanență momente dificile pentru că o gravidă în travaliu prezintă oricând un risc de a face o complicație din punct de vedere al nașterii. Până acum am reușit să le depășesc mereu prezentă, conștientă de ceea ce trebuie să fac. Încerc tot timpul să învăț ca să fiu pregătită și să fac ceea ce trebuie în momentul respectiv.
„Ai o mulțumire sufletească când vezi mama cu copilul în brațe”
Media10: Ce paciente ați avut și care v-au rămas în suflet?
Dr. Daiana Angheloiu: Există anumite paciente care îți rămân în suflet din punct de vedere al cazului, al modului de rezolvare și înceri să le ajuți cât mai mult. Pe de-o parte, sunt paciente care, cu toate eforturile pe care le faci tu, ca medic, nu reușesc să finalizeze acea naștere la termen și se întâmplă avorturi, dezastre din punct de vedere emoțional. Am avut o pacientă care era la a treia sarcină. Pierduse două, iar la a treia a fost detectată o malfolrmație congenitală și a trebuit să avorteze acel copil. Sunt situații și situații, cazuri care îți rămân în minte.
Pe de altă parte, sunt paciente pentru care te lupți și reușesc să ajungă la termen, iar atunci e o satisfacție extraordinară. De multe ori, îți rămân în minte cazuri în care te întrebi: „Oare cum aș fi putut să fac mai bine ca să o ajut?” De exemplu, am avut o pacientă care pierduse foarte multe sarcini și nu avea posibilități să-și facă diverse analize și tratamente. Am ajutat-o, prin intermediul policlinicii, să își facă toate analizele gratuit, i-am oferit suplimentele necesare, am susținut-o în ideea de a fi studiată și consultată de colegii mei în așa fel încât să poată să-și permită sarcina respectivă, deși dânsa nu avea posibilități financiare absolut deloc. Rezultatul a fost că a ajuns la termen, după ce pierduse mai multe sarcini, și a născut un băiețel sănătos, de patru kilograme.
O altă pacientă, care avea în jur de 40 de ani, nu putea să rămână gravidă. În urma diagnosticului, tratamentului a reușit să obțină spontan o sarcină pe care am și urmărit-o, am finalizat-o și pacienta are acum un copilaș sănătos. Ai o mulțumire sufletească când vezi mama cu copilul în brațe.
„Văd femei care vin fără speranță la început, dar care pleacă cu siguranța că se poate”
Media10: Ce realizări ați avut în viața dumneavoastră profesională, care v-au adus bucurie și, totodată, v-au făcut să fiți recunoscătoare și să continuați pe acest drum?
Dr. Daiana Angheloiu: În primul rând, cele mai mari realizări sunt familia, soțul și copiii. Profesional, cea mai mare realizare este că reușesc în fiecare zi să colaborez și să ajut multe paciente. Satisfacția, de fapt, asta este: că indiferent de numărul pacientelor, care sunt destul de multe în fiecare zi, reușesc să fac ceea ce trebuie. Văd femei care vin fără speranță la început, dar care pleacă cu siguranța că se poate, că totul este în regulă și ajung să nască bebeluși sănătoși.
Media10: Care sunt principalele trei lucruri pe care femeile le pot face ca să aibă grijă de sănătatea lor?
Dr. Daiana Angheloiu: În primul rând, să aibă un stil de viață sănătos cu: somn regulat, alimentație echilibrată și activitate fizică regulată. În al doilea rând, să se prețuiască, adică zi de zi să-și acorde timp doar pentru ele, pentru bunăstarea psihică și emoțională. Să aibă grijă de ele și să facă controale regulate medicale. În al treilea rând, e important să își îmbunătățească constant educația, să investească în ele. Femeile trebuie să fie informate, educate, să aibă un suport financiar propriu și personal, să nu depindă de nimeni.