Menopauza înainte de 40 de ani. De ce apare și ce trebuie să facem?

Menopauza poate apărea și înainte de 40 de ani. Se numește menopauză prematură sau precoce, iar femeile trebuie să facă anumite investigații pentru a identifica cauzele apariției acesteia. Simptomele specifice menopauzei care apar mai devreme de 40 de ani trebuie să ridice semne de întrebare penru femei. Menstrele neregulate, bufeurile, palpitațiile, uscăciunea vaginală reprezintă motive de îngrijorare și presupun programarea la un consult.

Menopauza prematură poate avea diverse cauze sau afecțiuni asociate care pot duce la instalarea acesteia înainte de vârsta de 40 de ani. Astfel că vorbim de cauze primare, precum anomalii cromozomiale, boli autoimune sau deficite enzimatice. Vorbim și de cauze secundare în care menopauza apare mai devreme ca urmare a chimioterpiei sau radioterapiei, dacă sunt asociate anumite infecții sau dacă am suferit o menopauză chirurgicală.

„Vârsta de 40 de ani este frecvent utilizată ca o limită arbitrară sub care menopauza este numită ca prematură. Dacă apare înainte de 40 de ani, este necesar să investigăm anumite cauze. Cauzele pot să fie primare, precum: anomalii cromozomiale, boli autoimune, deficite enzimatice sau de cauză secundară, cum ar fi: chimioterapia sau radioterapia, anumite infecții, o menopauză chirurgicală sau histerectomia fără ovarectomie”, precizează dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Semne care pot precede o menstruație prematură

Sunt anumite simptome și semne care ne pot atrage atenția și care trebuie să ne orienteze către un consult: lipsa menstruației, sângerări rare sau anormal de scurte ale menstruației, bufeuri de căldură. În plus, anumite boli preexistente pot avea ca urmare instalarea menopauzei mai devreme.

„Ca și simptome care atrag atenția, cea mai frecventă este amenoreea secundară sau oligomenoreea, care poate să fie acompaniată sau nu de bufeuri. De asemenea, trebuie investigat dacă există boli asociate, precum: hipotiroidismul, boala Addison, diabetul zaharat sau anumite anomalii cromozomiale”, explică dr. Andreea Sultana, endocrinolog.

Risc crescut de osteoporoză și boli cardiovasculare

Menopauza prematură nu este normală și trebuie să ne adresăm cât mai repede unui medic specialist pentru a putea interveni la timp cu un tratament. Orice modificare la nivelul organismului trebuie semnalată.

„Femeile cu menopauză prematură, netratată, prezintă un risc crescut de instalare a osteoporozei și a bolilor cardiovasculare. Deci, atunci când apar modificări, trebuie investigate. Dacă este necesar un tratament, acesta trebuie să fie instituit cât mai devreme”, spune dr. Andreea Sultana.

Cum tratăm menopauza prematură?

Există anumite recomandări care ne pot ajuta să tratăm menopauza prematură, precum: aportul de vitamina C și D, o dietă sănătoasă, activitate fizică regulată. Pe lângă acestea, se pot administra tratamente cu substituție hormonală, dar numai în urma unei discuții cu medicul specialist. De asemenea, sunt și produse naturiste pe bază de soia care au numeroase beneficii.

„Este nevoie de un regim igino-dietetic echilibrat, adică este necesar să facem mișcare, să ne hidratăm corect, să avem o alimentație echilibrată.  Se pot administra tratamente de subsituție hormonală sistemic sau local, vaginal, tratamente pentru simptomatologia locală, dar trebuie ținut cont că și aceste tratamente pot avea efecte secundare, pot agrava anumite patologii existente. Administarea lor se face numai după o discuție cu medicul specialist pentru că trebuie să cântărim foarte bine raportul acesta risc-beneficii. De asemenea, se pot folosi produse naturiste, cu fitoestrogen, cel mai frecvent pe bază de soia, care au anumite beneficii clinice, ce diferă de la o persoană la alta”, precizează dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Prevenție prin controale de rutină

Un consult de rutină la medicul ginecolog și endocrinolog ne poate ajuta să identificăm dacă apar modificări la nivel vaginal și hormonal. În plus, o patologie asociată poate să influențeze apariția menopauzei precoce. În cazul în care este necesar, se poate administrarea un tratament.

„Este absolut necesară o evaluare periodică a femeii, nu neapărat în jurul vârstei menopauzei, ci an de an. Este bine ca orice femeie să facă o evaluare ginecologică, să știe istoricul, patologia, dacă este nevoie de tratament și, de comun acord cu medicul, să stabilească ce este de făcut atunci când se apropie vârsta instalării menopauzei”, conchide dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog.  

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Candidoza vaginală. Cum se tratează corect

Next Post

Femeia medic de poveste. Dr. Daiana Angheloiu ajută sute de paciente să nască copii sănătoși

Related Posts
Verified by MonsterInsights