Gonartroza. Infiltrațiile cu acid hialuronic și alte alternative terapeutice

Gonartroza este boala degenerativă a genunchilor provocată de degenerarea cartilajului până la distrugerea completă a acestuia, ceea ce în timp duce la deformarea articulației. Deși apare la persoanele de toate vârstele, boala este cel mai frecvent întâlnită la persoanele mai în vârstă de 65 de ani. Dr. Daniela Matei, medic primar reabilitare medicală, la Centrul Medical Prima Clinic, vorbește într-un interviu acordat ziarului Media10, despre cauzele și simptomele gonartrozei, dar și despre soluții de tratament.

Media10: Ne adresăm celor cu gonartroză sau celor care poate au anumite simptome care le dau de gândit. Ce este gonartroza?

Dr. Daniela Matei: Gonartroza este o afecțiune degenerativă care este localizată la nivelul genunchiului. Ar fii bine ca înainte de toate să transmit ce înseamnă artroza și atunci ar fii foarte ușor să înțelegem fiecare dintre artroze unde este localizată. Artroza este un proces degenerativ de îmbătrânire a unei articulații. Fie că îmbătrânirea aceasta se produce mai rapid sau mai lent, ideea este că se distruge cartilajul articular și apar tot felul de semne și simptome care definesc boala. În cazul genunchiului, pentru că este mai ușor de asociat, putem spune că avem artroză la genunchi sau gonartroză. Așa este și la șold. Putem spune că avem artroză de șold sau coxartroză. Dacă vorbim de coloană, avem spondiloză, dacă vorbim de mâini este artroză de mâini și așa mai departe. Este o afecțiune care prinde cam toate articulațiile organismului uman.

„În jurul vârstei de 25 de ani, articulațiile noastre încep să degenereze”

Media10: Care sunt cauzele acestei afecțiuni? Sunt convinsă că pacienții vă întreabă: „Doamna doctor, de ce mi-a apărut mie?”

Dr. Daniela Matei: Este o întrebare frecvent întâlnită și uneori, da, zâmbesc, pentru că întrebarea este mai ales la persoanele vârstnice. Avem gonartroză pentru că îmbătrânim și în jurul vârstei de 25 de ani, articulațiile noastre încep să degenereze. Sigur, acest lucru nu înseamnă că este o normalitate ca la 70 de ani toți să ajungem la proteză articulară, toți să avem artroze foarte avansate. Aici intervin diverși factori, dar artroza în principiu asta înseamnă. Un dezechilibru major între procesul de formare, de păstrare a integrității articulare și degradare. Cu cât înaintăm în vârstă sau apar diverși factori care solicită o articulație, atunci procesul de degradare se accentuează și vorbim despre artroză, în cazul nostru, despre gonartroză. Sigur, genunchiul are niște particularități în sensul că poate că se știe, dar genunchiul este cea mai mare articulație a corpului deși nu pare. Genunchiul este situat la jumătatea membrului inferior și în felul acesta preia foarte mult din greutatea pe care o avem de la genunchi în sus și mai ales faptul că este o articulație superficială. Ea nu este profundă, nu este acoperită de mulți mușchi și fiind superficială este predispusă la tot felul de traumatisme, tot felul de lovituri care în timp vor genera la timpul lor artroză.

Durerea este unul dintre semnele care ne atenționează că este o problemă la genunchi”

Media10: Cum se manifestă gonartroza?

Dr. Daniela Matei: În principiu, orice modificare a stării de bine presupune intervenție medicală, presupune o vizită la medic care să stabilească un diagnostic corect. Pentru început apar niște dureri de genunchi. Durerile acestea au un anumit caracter pentru că nu orice durere de genunchi și nu la orice vârstă apare durerea de genunchi înseamnă că vorbim despre artroză. La început, durerile apar după ce persoana respectivă stă o perioadă într-o poziție fixă și apoi se mișcă. Este un prim semn deci, că apare artroza. Ne doare genunchiul atunci când urcăm sau coborâm scări. Deja artroza este mai avansată. Ne doare genunchiul atunci când coborâm sau urcăm o pantă, atunci când stăm timp mult în picioare sau atunci când mergem pe distanțe foarte mari. Deci durerea este unul dintre semnele care ne atenționează că este o problemă la genunchi. Dacă durerea apare atunci când uzăm genunchiul, cu atât mai mult ne duce cu gândul la gonartroză. Dacă durerea cedează la antiinflamatoare clasice și nu este însoțită de mărire de volum a genunchiului, de căldură locală, decât foarte rar se întâmplă în gonartroză sau de înroșirea zonei respective, la fel diagnosticul sau orientarea este către gonartroză. De asemenea, este foarte ușor să auzim la anumite mișcări ale genunchiului tot felul de zgomote pe care noi le numim cracmente, crepitații. Nu orice pocnitură a unei articulații înseamnă că neapărat se întâmplă ceva tragic, dar zgomotele acestea orientează către modificarea degenerativă a genunchiului, respectiv, către artroză. În timp, pot să apară devieri de formă, modificări de funcționalitate a genunchiului. Să zicem că omul nu poate să mai întindă complet genunchiul, să zicem că genunchii se pot duce către exterior sau dimpotrivă pot merge către interior și atunci apar ceea ce știm, picioarele în X sau parantezele. Acestea pot fi pe de o parte, cauze de gonartroză, dar pe de altă parte pot fi secundare unui proces artrozic. În principiu, într-un astfel de proces, într-o astfel de boală, nu poate să fie afectată doar articulația, doar structurile articulare. Cu siguranță au de suferit toate elementele din jurul articulației, fie că e vorba de capsula articulară care fixează capetele osoase, fie că este vorba despre ligamente, de tendoane, de mușchi, toate au de suferit în evoluție.

„Nu întotdeauna este nevoie de investigații imagistice, de radiografie”

Media10: Cum se stabilește diagnosticul de gonartroză?

Dr. Daniela Matei: Diagnosticul este unul clinic în principiu. Dacă este un pacient mai matur, nu vârstnic, care se plânge de dureri și la un genunchi și la celălalt, durerile sunt vechi, au caracterul celor descrise anterior, dacă apar la mers, la coborâre, la urcat de scări, dar că se liniștesc noaptea, dacă nu sunt însoțite de alte manifestări locale, atunci când examinăm articulația, mobilitatea este oarecum limitată, este un diagnostic facil pentru noi. Nu întotdeauna este nevoie de investigații imagistice, de radiografie. Sunt mulți pacienți care în momentul în care au o durere, aleargă spre o radiografie și vin direct cu radiografia. Dacă aceasta a fost dorința omului de a primi un pic de iradiere, nu mă pot opune. În principiu, acolo unde diagnosticul este clar, clinic din ce discut și din ce consult, nu este nevoie să facem alte investigații. Dacă se pune problema de o gonartroză foarte avansată sau de a exclude alte diagnostice, sigur mergem pe tot felul de investigații de la o simplă radiografie, până la RMN sau CT, în funcție de caz.

Media10: Ce soluții de tratament există pentru această afecțiune dacă ne referim și la tratamentul medicamentos și la tratamentul chirurgical?

Dr. Daniela Matei: Acest lucru depinde ce dorim să tratăm. Tratamentul medicamentos și recuperarea tratează simptomele în principiu. Adică tratează durerea, tratează limitarea de mobilitate și inflamația articulară. Dacă însă toate acestea sunt depășite, sigur se ajunge la proteza articulației, adică schimbarea capetelor articulare. Tratamentul medicamentos poate să vizeze durerea și inflamația și atunci vorbim de antiinflamatoare sau de antialgice. De altfel, poate să vizeze cumva procesul artrozic care nu este încă complet descoperit. Medicamentele acestea care încearcă să influențeze evoluția bolii sunt suficient de bine delimitate. Paleta de antiinflamatoare nesteroidiene sau de antialgice este una mare, în funcție de tolerabilitate, de vârstă și de patologiile asociate. Putem alege destul de multe medicamente care să influențeze durerea și să sporească confortul pacientului. De asemenea, o parte de protezare în ultimul stadiu atunci când nu se mai poate face nimic, dar există diverse soluții terapeutice. Colegii ortopezi cu siguranță sunt mult mai îndreptățiți să vorbească despre ele.

„Tratamentele naturiste nu au cum să fie eficiente”

Media10: Sunt și situații în care pacienții apelează la tot felul de tratamente naturiste sau soluții pe care le aud de la prieteni, de la vecini. Ce trebuie să știe din acest punct de vedere?

Dr. Daniela Matei: De-a lungul timpului am auzit o mulțime de soluții naturiste. De la foi de varză aplicate pe genunchi care în principiu se pare că sunt benefice în procesul inflamator, dar nu în orice situație, până la kerosen, la medicamente de uz veterinar sau tot felul de bandaje și tot felul de cârpe cu care încercăm să strangulăm durerea mai degrabă. Strangulăm genunchiul, strangulăm vasele de sânge și sigur nu avem niciun beneficiu. Lăsând gluma la o parte, tratamentele acestea naturiste nu au cum să fie eficiente. Am avut pacienți care au venit cu gelatină alimentară și încercau să mă întrebe cam ce doze, câte pliculețe de gelatină ar fi bine să își administreze ca să fie eficient. Probabil, substratul sau mass-media este extrem de importantă pentru că dacă televizorul arată ceva, omul începe să și creadă fiind disperat de durere. Trebuie să înțelegem că nu așa rezolvăm o durere medicală. Nu cu frunze de varză și nu cu nu mai știu ce alternative, unele  uneori de-a dreptul hilare. Boala se rezolvă diagnosticându-se corect și cu tratament corect. În tipurile noastre de tratament există medicamente antiinflamatoare care se obțin din extracte de plante și sigur le pot numi variante naturiste, dar nu orice există la televizor este tratament naturist și este eficient.

Infiltrațiile cu acid hialuronic, cea mai bună alternativă pentru pacienții cu gonartroză

Media10: Cum ajută infiltrațiile cu acid hialuronic în gonartroză?

Dr. Daniela Matei: Acidul hialuronic este o componentă normală a articulației și s-a demonstrat că în timpul îmbătrânirii articulare, în timpul degradării, cantitatea de acid hialuronic începe sa scadă și acesta este rolul infiltrației cu acid hialuronic. Există o mulțime de forme de acid hialuronic care se poate administra. Intraarticular, având marele avantaj pentru gonartroză că infiltrația este foarte facilă adică articulația fiind la suprafață, nefiind acoperită de tot felul de structuri musculare, atunci este ușor de abordat. Administrarea intraarticulară în plus, are marele avantaj că rămâne numai în articulația în care se face infiltrația. Dacă ne imaginăm articulația genunchiului ca fiind două capete osoase acoperite de o coajă de ou, coaja aceasta de ou cumva am putea să spunem că este capsula articulară peste care sau în afara căruia cantitatea de acid hialuronic pe care o injectezi nu trece și atunci tot ce injectăm rămâne și este beneficiu pentru articulație. Acidul hialuronic are rol lubrifiant pentru capetele articulare pe de o parte, dar se pare că stimulează la rândul lui producerea locală de acid hialuronic și de alți nutrienți la nivel articular. Cu siguranță este cea mai buna opțiune pentru un pacient cu gonartroză atunci când nu există alte opțiuni, ca și tratament complementar. Cu cât gonartroza avansează mai tare, cu atât rezultatele ne așteptăm să fie mai puțin bune. Cumva trebuie să o luăm din timp.

Media10: Ce rol joacă kinetoterapia în tratamentul acestei afecțiuni?

Dr. Daniela Matei: Kinetoterapia și partea de electroterapie fac parte din metodele conservatoare prin care tratăm. Ele sunt mai apropiate de tratamentele naturiste. Nu au nimic sintetic, totul se produce pe baze naturale și demonstrate. Kinetoterapia, procedurile electrice, prin creșterea fluxului de sânge la nivel local aduc mai mulți nutrienți și atunci este oarecum normal ca articulația să aibă un beneficiu. În plus, prin kinetoterapie se stabilizează mai bine articulația. Creșterea forței musculare, a mușchilor care stabilizează articulația, a coapsei și a gambei, nu fac decât să stabilizeze și genunchiul prin prinderea lui între tendoane și între ligamente. Fără doar și poate, atât kinetoterapia pe termen lung poate preveni noi episoade de decompensare a gonartrozei, iar partea de electroterapie poate trata simptomele pe care le întâlnim sigur absolut în gonartroză.

„Nu orice exercițiu fizic este benefic”

Media10: Există și anumite exerciții pe care pacienții ar putea să le facă acasă astfel încât să evite cumva durerile și să mențină starea de bine?

Dr. Daniela Matei: Da, orice exercițiu este bine a fi început sub supravegherea medicului kinetoterapeut. Nu orice exercițiu este benefic. Se întâmplă frecvent ca oamenii să îmi spună că merg 3-5 kilometri spre exemplu, considerând că este gimnastică. Este din nou demonstrat faptul că mersul pe jos pe distanțe lungi și cu cât mai alert, cu atât este mai rău. Mersul pe jos nu este gimnastică medicală, ci presupune uzura în plus a articulației membrului interior. De ce? Pentru că în timpul mersului nu facem decât să lăsăm pe un membru inferior mai mult decât greutatea corpului și atunci uzura aceasta crește. Dat fiind că gonartroza este apanajul pacienților vârstnici, atunci se indică ca execuțiile să se efectueze fără încărcare, din pat sau pe o bicicletă. Să se înceapă cu mobilizarea din vârful picioarelor încet, încet către șolduri, să se facă bicicletă, simulăm că mergem cu bicicleta. Numărăm și este foarte important să numărăm cu voce tare pentru că sunt pacienți vârstnici, pentru că au cei mai mulți probleme cardiace. Dacă ne ținem respirația în timpul exercițiilor, nu facem decât să încărcăm un pic inima și nu este cazul. Repet, toate exercițiile pe care le facem acasă este bine să fie inițiate într-o clinică sub supravegherea medicului terapeut.

Alimentația, un rol important în menținerea articulațiilor sănătoase

Media10: Există metode prin care putem preveni gonartroza? Poate că aici este important să menționăm și rolul stilului de viață, al pacientului a alimentației poate.

Dr. Daniela Matei: Fără doar și poate ce ține de noi se poate preveni în viață. Alimentația cu siguranță are și ea un rol benefic, un echilibru în alimentație, un echilibru în activitățile pe care le facem nu pot avea decât repercusiuni pozitive. O alimentație bogată în nutrienți, în minerale, în antioxidanți vor menține articulațiile tinere cât de mult se poate. În plus, dacă este posibil să evităm mersul pe distanțe lungi și pe teren accidentat este posibil să evităm orice formă prin care se face uzura, prin care se face degradarea genunchiului. Pozițiile de stat în picioare, îndelungate, poate să fie profesional, dar la jumătate de oră este indicat să rupem poziția aceasta și să ne așezăm un minut pe scaun, după care ne ridicăm. Pe cât posibil să nu purtăm tocuri. Orice afecțiune pe care o avem și ar putea pe fondul acesteia să apară gonartroza, trebuie tratată. Toate acestea rezolvate, sigur vor influența benefic uzura genunchiului și putem preveni apariția sau evoluția gonartrozei.

Media10: Sunt anumite suplimente nutritive recomandate pacienților cu gonartroză?

Dr. Daniela Matei: Discuțiile sunt destul de ample și destul de în contradictoriu. Ca suplimente nutritive, putem vorbi despre glucozamină, condroitină, ele sunt cele mai frecvent întâlnite sub tot felul de nume pe piață, unele dintre ele promițând și ele mobilitate maximă sau oprirea durerii. Repet, discuțiile sunt destul de ample. Citeam de curând o metaanaliză. Aceasta înseamnă că sunt adunate studii publicate pe site-uri medicale și sunt comparate rezultatele. Rezultatele sunt contradictorii, în sensul că s-a comparat utilizarea de condroitină separat de glucozamină, separat de asociere de cele două și cu un antiinflamator și s-a cam demonstrat că rezultatele sunt cumva similare doar că antiinflamatorul se ia pe perioade scurte, în timp ce glucozamina, condroitina trebuie luate pe perioade lungi. Mai este o poveste aici. Administrarea suplimentelor acestora se face pe gură. În organism avem vreo 210 oase. Fiecare dintre os se articulează cu macar unul și mare parte dintre articulațiile acestea sunt mobile și la ele ne referim. Dacă este să discutăm despre gonartroză este greu de crezut că suplimentul pe care eu îl administrez va știi să țintească fix genunchiul și atunci va trebui să așteptăm să vină rândul genunchiului sau dat fiindcă este cea mai mare articulație a corpului, cantitatea de glucozamină, de condroitină să atingă nivelul la care să fie eficientă. Distribuția în organism este una absolut egală pentru toate articulațiile. De asta spun, discuțiile sunt destul de ample. Dacă este să recomand ceva și discut cu pacienții mei, inclusiv financiar vorbind, cred că avantajul cel mare este de a utiliza infiltrația de genunchi cu acid hialuronic. Sigur, infiltrații putând fi cu corticosteroizi, adică cu antiinflamator acolo unde durerile sunt teribile, putem să facem infiltrație cu un antiinflamator mai puțin indicat in gonartroză, dar dacă chiar este decompensare și chiar necesită, o facem. Mai sunt infiltrații și cu ser cu plasmă cu trombocite, ceea ce se numește PRP sau cu celule stem. Fiecare dintre metodele acestea sigur vizează sau sunt din altă categorie decât varianta de suplimente luate pe gură.

Media10: Pot pacienții să beneficieze de aceste infiltrații de care aminteați, aici în clinică?

Dr. Daniela Matei: Da, sigur. Infiltrațiile cu acid hialuronic nu necesită spitalizare, nu necesită condiții deosebite. Pur și simplu infiltrația se bazează pe o dezinfecție cât se poate de bună a genunchiului. Există seringi preumplute cu acid hialuronic și doar se atașează un ac și se puncționează. Genunchiul este foarte ușor de abordat.

Total
26
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Dr. Eugen Georgescu a fost numit director interimar al SCJU Craiova

Next Post

Tu ești sistemul. Dr. Cătălin Dudu: „Comunicarea între medic și pacient este crucială”

Related Posts