Cum ținem diabetul sub control de sărbători și în timpul iernii

Iarna poate să fie o provocare pentru pacienții cu diabet. De Sărbători mesele sunt mult mai bogate, iar glicemiile cresc mai des. În plus, zăpada, frigul, gerul, poleiul limitează activitatea fizică, pacientul petrece mai mult timp în casă. Cum se poate ține sub control diabetul, în sezonul rece și ce reguli trebuie să respecte pacienții? Pentru a oferi pacienților răspunsurile corecte, am sta de vorbă cu dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție, la Centrul Medical Prima Clinic.

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa (insulina este un hormon ce participă la micșorarea concentrației glucozei din sânge). Această afecțiune produce tulburări la nivelul întregului metabolism și, în timp, poate afecta funcționarea diverselor organe din corp.

Corpul nostru are nevoie zilnic de energie, pe care o obținem prin alimentație. Mai întâi, mâncarea pe care o furnizăm organismului este transformată în glucoză, prin procesul de digestie. Apoi, glucoza ajunge în sânge și este sintetizată, cu ajutorul insulinei produse de pancreas, în energie.

„Problemele apar atunci când pancreasul nu produce insulina necesară sau când organismul nu folosește eficient acest hormon. În aceste situații, glucoza nu mai este transformată în energie și se acumulează în organism într-o cantitate mai mare decât ar fi normal, favorizând declanșarea diabetului zaharat. Efectul direct este creșterea nivelului glicemiei, adică a cantității de glucoză din sânge, peste limitele normale, situație denumită hiperglicemie”, explică dr. Iuliana Petrișor.

Pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat este esențial să mențină un control al glicemiilor, mai ales atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. Este foarte important să fie controlate frecvent valorile glicemice. Dacă aveți mâinile reci, este necesar să le încălziți cu ajutorul unor mănuși și al băuturilor calde, pentru a stabiliza nivelul zahărului din circulația sangvină. Spălați-vă pe mâini cu apă caldă înainte de a verifica glicemia cu ajutorul glucometrului. Acest aparat funcționează în parametri optimi atunci când este păstrat într-o camera cu temperaturi între 10 și 40 grade Celsius.

„Testarea glicemiei, cunoscută și sub numele de monitorizarea glucozei serice, este una dintre principalele „unelte“ când vine vorba de a ține diabetul sub control. Testarea glicemiei este procesul utilizat pentru a măsura concentrația de glucoză în sânge. Testarea glicemiei poate fi făcută acasă, cu ajutorul unui glucometru. Un test de sânge implică înțeparea degetului cu un ac mic, apoi o picătură de sânge este stoarsă din deget și aplicată pe o lamelă de testare, care a fost introdusă într-un apărat numit glucometru”, spune dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție, la Centrul Medical Prima Clinic.

Este foarte important ca pacienții să nu acumuleze kilograme în plus, în perioada sezonului rece. Alimentele consumate în această perioadă tind să fie bogate în carbohidrați, ce au că rezultat creșterea nivelului glicemiei. Chiar și două kilograme în plus pot face mai greu de controlat nivelul zahărului din sânge.

„Sărbătorile de iarna sunt asociate cu mese bogate în dulciuri, preparate tradiționale și alcool. Este foarte important ca alimentele să fie consumate echilibrat. Friptura trebuie să fie preparată la cuptor, pe grătar, pe grill, nu în ulei sau untură. Carnea trebuie să fie însoțită de salată, cel puțin jumătate din farfurie trebuie să fie ocupată de legume. Foarte importante sunt și cantitățile. Este indicat să existe un repaos de 12 ore între masa de seara și cea din următoarea zi. Fructele sunt foarte bune, dar trebuie consumate dimineața, nu seara. Cozonacul este o bombă calorică, se poate mânca o felie de cozonac, dimineața sau la prânz, dar nu mai mult. Eu le spun mereu pacienților că de Sărbători ne dăm „doctoratul în alimentație”. Hidratarea joacă și ea un rol esențial. Pacienții trebuie să se hidrateze cu apă și ceaiuri, nu cu alcool. Este bine să evite băuturile alcoolice zaharoase, vișinata, cocktail-urile. Un pahar de vin roșu este binevenit la masă, dar nu mai mult, nu trebuie amestecate mai multe feluri de băuturi”, explică dr. Iuliana Petrișor.

Chiar dacă afară este frig, pacienții cu diabet nu trebuie să renunțe la sport. Orice tip de activitate fizică este de mare ajutor în menținerea unui control glicemic bun și evitarea complicațiilor.

„Mișcarea este foarte importantă pentru a menține în limite normale nivelul zahărului din sânge. Plimbarea în parc, activitate fizică în sala de sport, orice tip de exercițiu ajută. Acum, în Craiova avem unul din cele mai frumoase târguri de Crăciun, pacienții pot face plimbare la târg, se pot delecta și bucura. Mișcarea înseamnă sănătate”, spune dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție, la Centrul Medical Prima Clinic.

 

Total
15
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Ecografe de ultimă generație, la spitalul „Filantropia” Craiova

Next Post

Dr. Eugen Georgescu a fost numit director interimar al SCJU Craiova

Related Posts