Federația Hipocrat și Sindicatul Promedica anunță că au început demersurile pentru declanșarea unei GREVE, care are ca motiv principal salarizarea incorectă a cadrelor medicale. Din păcate, în ultimii 2 ani DIALOGUL SOCIAL A DISPĂRUT, iar sindicatelor li s-a luat dreptul de a mai face proteste sau meetinguri, liderii de sindicat fiind amenințați că vor suporta personal consecințele. Solicităm o întâlnire cu actualul ministrul sănătății, pentru a discuta, concret, toate problemele personalului medical și pentru a găsi cele mai bune soluții, împreună.
Supunem atenției publice (colegilor din sistemul medical, comunității și autorităților) faptul că disfuncționalitățile din sistemul sanitar sunt tot mai mari și că nu mai acceptăm aceste situații de-a dreptul aberante. Sesizăm public problemele legate de aplicarea defectuoasă a Legii 153 din 2017 precum și aspecte legate de măsurile bugetar fiscale propuse pentru anul 2022. Vom detalia pe categorii de personal problemele existente, cu rugămintea către autoritățile competente, de a face toate demersurile necesare în vederea remedierii lor.
-
PERSONALUL TEHNIC ADMINISTRATIV
Problema majoră a acestor economiști, juriști, ingineri, muncirori și alte categorii de personal din sistemul de sănătate, se situează în zona înghețării salariilor în ultimii ani, dar și situația nefastă a încadrării lor într-o anexă a legii salarizării care nu este corectă pentru ei. Încă de la apariția legii 153/2017 au fost încadrați la Anexă VIII, deși ei trebuiau încadrați în anexă VII, motiv pentru care o parte dintre ei și-au obținut în instanța acest drept sau sunt pe cale de a îndrepta lucrurile pe cale judecătorească. Unele categorii de personal superior din această branșă au venituri înghețate și mai mici chiar decât personalul cu pregătire inferioară din alte sectoare de activitate, ceea ce nu respectă unul dintre principiile fundamentale care a stat la baza elaborării acestei legi.
-
PERSONALUL AUXILIAR SANITAR
Vorbim aici de infirmiere, bramcardieri, îngrijitoare, registratori medicali, etc, care au fost grav furați de legea salarizării și de ordonanțele cu măsuri bugetar fiscale din ultimii ani deoarece nu li s-a acordat anual creșterea stabilită până în anul 2022 nici pentru salariul de baza și nici pentru sporurile specifice. Deși sunt salariați cu calificare au o încadrare puțin peste limita salariului minim pe economie sau egală cu acesta, iar procentul sporurilor are conotații sonore doar în cifre deoarece cuantumul este mult mai mic, el fiind înghețat la nivelul anului 2017, ca de altfel toate categoriile de salariați din economie care își duc viață la limita sărăciei și a coșului minim.
Considerăm că propunerea Guvernului de a le asigura o creșterea salariului de baza cu 25% din diferența între valoarea nominală prevăzută în lege și actuală lor încadrare este mai mult o păcăleală scrisptica pentru că, odată cu creșterea salariului minim pe economie ei rămân în aceeași plajă de diferența raportat la acesta și în aceeași zona de sărăcie.
-
ASISTENȚI MEDICALI
Sunt remunerați pentru activitatea depusă în timpul nopții și pentru activitatea din zilele de sărbători legale cu un spor care se raportează la salariile din anul 2017, fapt ce demotiveaza salariații deoarece cuantumul este foarte mic în comparație cu efortul depus și nu justifică dezechilibrul creat în viață lor profesională și familiară, pecum și sacrificiul de a lucra nopți și sărbători. Mai mult decât atât, în ultimii ani, procentul aferent acestor sporuri este mai mult o himeră pentru opinia publică decât o realitate convingătoare în sensul pozitiv al justificării sale și al scopului pentru care este acordat
-
MEDICI
- a) La momentul actual își desfășoară activitatea în baza unui CIM cu salariul tarifar la nivelul anului 2022 pentru activitatea din cadrul normei de baza și complementar, în cele mai multe cazuri, în baza unui CIM cu salariul tarifar la nivelul anului 2017 pentru activitatea din cadrul orelor de garda și a orelor de sărbători legale. Mai mult decât atât, există și medici angajați numai cu CIM pentru asigurarea continuității (numai pentru a efectua gărzi într-o unitate sanitară că urmare a deficitului e personal), situație în care salariul tarifar și implicit plata orelor de garda se face la nivelul lui decembrie 2017.
- b) Medicii absolvenți de rezidențiat, care în ianuarie 2022 vor primi drept de liberă practică de medici specialiști nu au posturi și devin șomeri, deși criză de medici este acută, pentru că nu sunt scoase posturile vacanțe în transparență.
Această situație trebuie adusă în normal, legea trebuie să fie suverană, iar aplicarea să se facă în litera și în spiritul ei, respectând principiile care au stat că fundament: principiul legalității, principiul nediscriminării, principiul egalității, principiul importanței sociale a muncii, principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizării, pe verticală, cât și pe orizontală, în cadrul aceluiași domeniu, în funcție de complexitatea și importanța activității desfășurate, principiul transparenței mecanismului de stabilire a drepturilor salariale, principiul sustenabilității financiare, principiul publicității.
Actualmente aceste principii enunțate în lege sunt grav încălcate de modificări succesive care au lăsat categorii profesionale cu drepturi salariale mult în urmă față de angajamentele inițiale – personalul auxiliar medical, sporurile pentru muncă în ture și în zilele libere nu se aplică la salariile în plata, sporurile pentru condițiile de muncă aplicate după disponibilitatea ordonatorului principal de credite, deși sursă este aceeași, plata orelor de garda pentru medici care nu se face la salariul actual. Toate aceste inadvertențe se pot corecta doar prin aplicare legii în integralitatea ei.
Deoarece indicatorul care va orienta toate salariile din domeniul bugetar este salariul minim pe economie, este absolut necesar că acesta să ajungă cel puțin la valoarea previzionată în momentul adoptării legii și chiar ar trebui că acesta să fie actualizat în concordanță cu coșul minim de consum lunar.
Ținând cont de toate acestea, vă solicităm să faceți toate eforturile ca Guvernul, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății să rezolve aceste inechități și discriminări, iar întocmirea bugetului pe anul 2022 să țină cont de obligativitatea aplicării legii 153/2017 în integralitatea ei, fără derogării și amânări, principiul publicității.
Totodată, va rugăm să ne sprijiniți să avem o întâlnire cât mai urgentă cu Ministrul Sănătății, pentru a ne prezența punctul de vedere și a încerca împreună să găsim soluții concrete, după aproape doi ani de pandemie, pentru a mai elimina din presiunea și nemulțumirile personalului din sănătate.