Dr. Iuliana Petrișor, specialist diabet și boli de nutriție: „Toți ar trebui să facem, măcar o dată pe an un, un test de glicemie”

Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. 14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului, moment în care medicii din toată lumea trag un semnal de alarmă. Dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție, la Centrul Medical Prima Clinic se implică de ani buni în campanii de informare și conștientizare a populației cu privire la prevenția diabetului, o afecțiune tot mai frecvent întâlnită, chiar și la tineri.

Diabetul zaharat este cea mai frecventă patologie endocrină şi acţionează asupra întregului organism, producând modificări generale, răspândite la nivelul întregului corp. Este o boală dulce, vicleană, care reușește să păcălească mult timp pacienții și pentru principala soluție este: SCHIMBAREA STILULUI DE VIAȚĂ.

Media10: Mulți pacienți trăiesc cu boala fără să știe de ea și ajung la medic abia când se simt foarte rău. Cum putem să prevenim această afecțiune?

Iuliana Petrișor: Este îngrijorător numărul pacienților cu diabet. Din păcate, în ultimul timp crește alarmant. Sunt din ce în ce mai multe cazuri de diabet zaharat și la persoane tinere. Este o afecțiune silențioasă, de multe ori asimptomatică. Mulți pacienți se prezintă la medic când deja au complicații. Vorbim, în primul rând, de o prevenție primară și ar trebui să facem un test de glicemie dimineața înainte de a mânca, după opt ore de nemâncat. Toți ar trebui să facem măcar o dată pe an acest test de glicemie, cu atât mai mult dacă avem antecedente de diabet zaharat, de sindrom metabolic, dislipidemie, hipertensiune. Este o analiză care se face simplu, intră în analizele uzuale pe care le poate recomanda medicul de familie sau orice medic specialist. Putem face un test de glicemie din sângele periferic, din deget, foarte ușor. Orice glicemie peste 126 poate anunța un diabet zaharat. Noi trebuie să intervenim în prediabet. Dacă îmbunătățim stilul de viață, dacă ajungem la o greutate corporală corespunzătoare vârstei și înălțimii, dacă îmbunătățim și alimentația putem să prevenim diabetul zaharat de tip II. Putem vorbi și de o prevenție secundară atunci când diabetul este diagnosticat și trebuie să prevenim complicațiile.

„Trebuie să învățăm să prevenim complicațiile”

Medi10: Diabetul este o boală cu care pacientul trebuie să învețe să trăiască. Care sunt complicațiile bolii de care trebuie să se ferească?

Iuliana Petrișor: Trebuie să învățăm să prevenim complicațiile. Chiar dacă avem diabet, dacă menținem niște glicemii normale putem trăi așa toată viața. Este nevoie de alimentație sănătoasă, somn odihnitor, renunțarea la fumat, aport moderat de alcool, 30 de minute de mișcare zilnic. Un pacient diagnosticat cu diabet zaharat tip II are cel puțin zece ani în spate de modificări ale glicemiei.

Diabetul zaharat este o boală cu un risc mare cardiovascular. Pacienții cu diabet fac infarct miocardic silențios. Din momentul în care pui diagnosticul de diabet, orice afecțiune cardiovasculară are risc de mortalitate. De aceea, este nevoie de un diagnostic precoce și de monitorizarea permanentă a glicemiei, lunar la medic, zilnic acasă.

„Trebuie să învățăm să renunțăm la cei patru mari albi: zahăr, făină, sare și grăsime“

See Also

GdS: Alimentația este extrem de importantă în prevenirea diabetului, complicațiilor acestui, dar și pentru a ține alte boli la distanță. Ce înseamnă să mâncăm sănătos?

I.P.: Ar trebui să învățăm să mâncăm sănătos încă de la cele mai fragede vârste. Noi facem campanii de informare, de prevenție în școli și grădinițe. Alimentația sănătoasă se învață din familie. Dacă avem diabet trebuie să renunțăm la dulciuri, este o boală a zahărului. Chiar dacă nu avem diabet nu trebuie să facem exces de zahăr, dulciuri, băuturi carbogazoase, de sare, de zahăr, grăsimi. Trebuie să învățăm să renunțăm la cei patru mari albi: zahăr, făină, sare și grăsime. Trebuie să avem o alimentație bazată pe fructe și legume de sezon, proaspete.

Media10: Care sunt regulile de la care pacienții diagnosticați cu diabet nu trebuie să facă rabat niciodată?

Iuliana Petrișor: După ce se pune diagnosticul, se face un dosar al pacientului și se monitorizează, în primul rând, glicemia, dar noi trebuie să lucrăm în echipă. Avem o echipă în care lucrăm în clinică. Pacientul este văzut și de neurolog, dacă are sau nu neuropatie diabetică, din punct de vedere cardiologic, consult la medicină internă să vedem cum stă cu organele vitale: ficat, rinichi, gastroenterologic, oftalmologic la ochiul diabetic. Noi ca medici diabetologi trebuie să avem grijă ca pacientul să înțeleagă ce este important pentru el, să înțeleagă factorii de risc, să își monitorizeze glicemia, tensiunea, greutatea corporală optimă. Din trei în trei luni facem analize complete să vedem care este situația fiecărui pacient și să îi recomandăm exact ce are nevoie.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top